”Sunt gravidă…”. Ce urmează? Un consult la ginecolog
Dacă ai dat click pe link doar ca să vezi ultima bârfă, te dezamăgesc. Nu sunt gravidă, dar acest articol este despre sarcină și un pic de educație sexuală. 🙂
Deși suntem în epoca vitezei, unde informația este la un tap distanță, avem lucruri de care ne ferim să vorbim în public. Sunt acele tabu-uri de care ne este rușine, dar care se întâmplă pentru că așa ne-a făcut natura.
Faptul că în școli nu se face educație sexuală este deja cunoscut. Ne ascundem după deget, iar acest lucru costă foarte mult. Ne batem cu state africane pe numărul gravidelor minore și stăm ”mult mai bine” decât multe dintre acestea. Până la urmă totul se reduce la educație, nu-i așa?
Cred că am ajuns în 2019 să avem 2 fronturi. Avem femeile care rămân însărcinate când își propun și când sunt pregătite material. Sunt paciente conștincioase care monitoriează sarcina și au grijă ele. La polul opus se află fetele și femeile care rămân însărcinate ”din greșeală” și care nu sunt suficient de bine informate încât să înțeleagă ce li se întâmplă. Nu vreau să cădeam în extreme, deși mai sus am delimitat clar 2 tabere.
Avem nevoie de informații și de educație, dar cel mai mult avem nevoie de echilibru.
De cele mai multe ori, minorele care rămân însărcinate provin fie din zona rurală, fie dintr-o familie defavorizată, fie ambele. Este o realitate tristă și, deși există eforturi ale unor organizații non-guvernamentale, nu există nici un plan la nivel național pentru a opri acest fenomen. Mame cu ghiozan în spate, spune la un moment dat un reportaj. Mi se rupe sufletul. Iar dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invit cu drag să urmăriți acest reportaj.
Cu toate acestea, dacă ai ajuns să citești acest articol e bine să știi că dacă ai rămas gravidă este de datoria ta ca femeie să ai grijă în primul rând de tine și de puiul care crește în tine.
Sarcina sau graviditate este starea în care femeia se află între momentul fecundării ovululi și naștere. Aceasta apare și se dezvoltă în urma unui contact sexual neprotejat în care un spermatozoid (provenit de la bărbat) fecundează ovulul (provenit de la femeie). Contactul trebuie să aibă loc pe cale vaginală și fac această mențiune pentru că am văzut de multe ori confuzii pe diverse formuri și pagini dedicate.
În cazul sexului oral sau sexul protejat (prezervativ, anticoncepționale, sterilet etc.) sarcina nu apare. Există cazuri printre contactele sexuale protejate care pot duce la graviditate, însă cazurile sunt mult mai rare. Metoda retragerii, cum spune și în spotul celor de la Durex, nu este eficientă. Nu intru acum în aceste detalii, așa că trebuie să mă crezi pe cuvânt.
Sarcina are de obicei 9 luni sau, pentru a fi mai exactă, 38 se săptămâni de la fecundația ovulului. Medicul ginecolog efectuează un calcul estimativ de 40 de săptămâni de la ultima menstruație declarată de pacientă. Las mai jos un filmuleț care explică în detaliu stadiile evolutive ale unei sarcini:
Încă de la primul consult obstetrical se efectuează un examen ginecologic. Acesta presupune și un frotiu cito-vaginal și un frotiu cito-diagnostic Babeș-Papanicolau. Ambele au rolul de a indica, dacă este cazul, un tratament specific în funcție și de trimestrul de sarcină în care este gravida.
Ecografia pelvină se efectuează pentru a stabili vârsta sarcinii, localizarea, dacă vorbim de sarcină unică sau multiplă și diagnosticul biometric.
Cel din urmă se referă la o analiză cât se poate de atentă a fătului pentru excluderea sau identificare posibilelor malformații congenitale.
Această analiză imagistică este recomandată la fiecare 4 – 6 săptămâni sau ori de câte ori este nevoie și numai la indicația medicului obstetrician. O importanță deosebită o reprezintă morfologia fetală. Această analiză se efectueaăz în primul și al doilea trimestru de sarcină și poate scoate la iveală eventuale afecțiuni fetale, placentare, renale materne, uterine și altele.
Deosebit de importantă este tesiunea arterială și pulsul gravidei. Dacă este descoperită o hipertensiune arterială preexistentă sau dobândită în sarcină, aceasta se va monitoriza și trata corespunzător. Pot apărea complicații severe, inclusiv pierderea sarciii, dacă hipertensiunea arterială nu este ținută în parametrii optimi.
Sigur, există și o baterie de teste uzuale precum hemoleucograma completă, Rh-ul sanguin al ambilor părinți, glicemia pacietei, acidul uric, creatiina, ureea, transaminazele hepatice, colesterol, trigliceride, calcemia și teste de coagulare. Nu trebuie uitate sumarul de urină, urocultura, iar în caz că aceasta este pozitivă, se impune antibiograma.
Obligatoriul trebuie efectuate testele serologice pentru depistarea HIV, sifilis (VDRL, RPR, TPHA) și hepatitelor B și C.
Complexul TORCH este o analiză care indică o infecție acută sau imunizarea după o infecție cu Toxoplasma gondi, virusul rubeolic, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Listeria monocytogenes și Citomegalovirus. Se impun investigații suplimentare dacă acest test este pozitiv.
Nu în ultimul rând, trebuie să menționez dublu-testul beta-HCG și PAPP-A în primul trimestru de sarcină și triplul sau cvadruplul test, ambele efectuate în trimestrul al doilea. Acestea, împreună cu amniocenteza, dacă este cazul, sunt teste care determină malformațiile fetale invizibile la ecografie.
Dacă ești sau vrei să rămâi gravidă te invit să te programezi la Dr. Nicoleta Nicolae, Medic Specialist Ginecologie-Obstetrică. Vei afla tot ce ai nevoie să știi și cum să ai grijă de tine și de puiul tău.
Să fie cu folos și să ne recitim cu bine! 🙂
Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.