🤕 Durere în piept. Oare-i de la inimă? Partea II
Am început săptămâna trecută să povestim despre ce înseamnă o durere în piept. Poți citi aici prima parte. Pe scurt, am stabili că două cauze majore de durere în piept pot fi cauzate de cutia toracică – piele, mușchi, oase, articulații și nervi și de probleme la nivelul aparatului respirator.
Continui astăzi acest demers educativ și informativ cu următoarele și ultimele 2 mari categorii. Înainte de toate, vreau să menționez că o durere instalată brusc, intens, care alertează pacientul (îi dă o senzație de panică, transpirații, agitație etc.) se consideră întotdeauna o urgență. Așadar, dacă tu sau cineva din jurul tău trece prin asta, vei suna de urgență la 112.
3. Dureri de origine cardiovasculară
Ischemia coronariană și durerea provocată de aceasta este una dintre cele mai importante și ilustrative dureri. Uneori poate fi singura manifestare clinică a unei afecțiuni care pune viața în pericol. Practic, ischemia este expresia unei obstrucții parțiale sau complete a vaselor care irigă inima. Obstrucția este de obicei cauzată de o placă de aterom.
Indiferent dacă este ceva tranzitoriu sau persistent, indicația rămâne aceeași – un consult cardiologic.
Durerea din ischemia coronariană este localizată în regiunea sternala superioară profundă. Este difuză pe o suprafață, nu într-un punct. De obicei, cei care resimt o astfel de durere o descriu cu mâna sau cu pumnul, niciodată cu degetul. Durerea poate iradia în umeri, brațe, antebraț, până la ultimele două degete. Mai poate merge spre spate, sub sau între omoplați. Niciodată o durere coronariană ischemică nu va iradia mai jos de buric. De obicei, la aceeași persoană durerea respectă aceleași caractere.
O durere în piept cu caracter specific constrictiv sau compresiv ca o gheară, o apăsare, un corset care strânge, o menghină.
Așa cum ziceam și în articolul precedent, durerea nu este de obicei singurul simptom. În acest caz, vine la pachet cu dispnee, anxietate, senzație de moarte iminentă.
Ca timp, durerea coronariană ține de obicei sub 30 de minute și se remite spontan. De asemenea, poate să apară în anumite condiții specifice. Când cari ceva greu, când urci scările, însă uneori poate apărea și la repaus.
Durerea aortică semnifică de obicei o distensie relativ brutală a tunicii externe din aortă sau vasele mari. Este tipică pentru disecția de aortă care reprezintă o MEGA urgență și are de obicei o evoluție foarte gravă.
Durerea pericardică este o durere relativ surdă pentru că pericardul în sine are o inervație săracă. Semnifică de obicei o inflamație denumită pericardită. Durerea se poate confunda cu o durere de origine ischemică. Diferențele majore între ele sunt faptul că durerea pericardică este continuă și provocată sau accentuată de mișcările trunchiului sau respirație.
4. Dureri cu origine în alte organe mediastinale
Prin torace și mediastin mai trec și alte organe care pot fi cauze de durere în piept.
Esofagul se poate destinde și poate contracta secundar musculara și irita mucoasa lui. Inflamația mucoasei dă o durere tipică de arsură. În termeni medicali, aceasta se numește pirozis. Se simte de obicei în spatele sternului, retrosternal, și apare de obicei după masă. Corespunde întoarcerii bolului alimentar din stomac în esofag.
Odinofagia sau durerea la înghițire caracterizează o esofagită acută. Poate fi cauzată de un corp străin, substanțe iritative sau caustice, infecții acute sau de esofagită cronică. De asemenea, poate complica un neoplasm esofagian. Durerea este intensă și provocată de deglutiție.
Spasmul difuz esofagian poate da o durere similară.
Durerea mediastinală în sine este mai mult sau mai puțin intensă, localizată retrosternal, de lungă durată și cu caracter opresiv. Aceasta poate fi cauzată de formațiuni tumorale mediastinale, inflamație sau de pătrunderea aerului în mediastin – emfizem. Formațiunile pulmonare din vârful plămânilor și cele mediastinale superioare pot da o durere relativ intensă, continuă, localizată în umăr sau sub omoplat cu iradiere pe braț.
Concluzii
- o durere în piept poate fi semnul unei afecțiuni grave
- nu este necesar ca această durere să fie de cauză cardiacă, însă pentru orice eventualitate un consult la medic este recomandat oricând apare aceasta
- durerea trebuie privită ca și componentă a unui întreg tablou și interpretată în context
Citește prima parte a acestui articol aici.
Să ne recitim cu bine! 🤕
Bibliografie:
- Ion I. Bruckner – Semiologie medicală și diagnostic diferențial
- Joseph Loscalzo – Harrison. Medicină Cardiovasculară