­čĄĽ Durere ├«n piept. Oare-i de la inim─â? Partea II

Am ├«nceput s─âpt─âm├óna trecut─â s─â povestim despre ce ├«nseamn─â o durere ├«n piept. Po╚Ťi citi aici prima parte. Pe scurt, am stabili c─â dou─â cauze majore de durere ├«n piept pot fi cauzate de cutia toracic─â – piele, mu╚Öchi, oase, articula╚Ťii ╚Öi nervi ╚Öi de probleme la nivelul aparatului respirator.

Continui ast─âzi acest demers educativ ╚Öi informativ cu urm─âtoarele ╚Öi ultimele 2 mari categorii. ├Änainte de toate, vreau s─â men╚Ťionez c─â o durere instalat─â┬ábrusc, intens, care alerteaz─â pacientul (├«i d─â o senza╚Ťie de panic─â, transpira╚Ťii, agita╚Ťie etc.) se consider─â ├«ntotdeauna o urgen╚Ť─â. A╚Öadar, dac─â tu sau cineva din jurul t─âu trece prin asta, vei suna de urgen╚Ť─â la 112.

3. Dureri de origine cardiovascular─â

Ischemia coronarian─â ╚Öi durerea provocat─â de aceasta este una dintre cele mai importante ╚Öi ilustrative dureri. Uneori poate fi singura manifestare clinic─â a unei afec╚Ťiuni care pune via╚Ťa ├«n pericol. Practic, ischemia este expresia unei obstruc╚Ťii par╚Ťiale sau complete a vaselor care irig─â inima. Obstruc╚Ťia este de obicei cauzat─â de o plac─â de aterom.

Indiferent dac─â este ceva tranzitoriu sau persistent, indica╚Ťia r─âm├óne aceea╚Öi – un consult cardiologic.

Durerea din ischemia coronarian─â este localizat─â ├«n regiunea sternala superioar─â profund─â. Este difuz─â pe o suprafa╚Ť─â, nu ├«ntr-un punct. De obicei, cei care resimt o astfel de durere o descriu cu m├óna sau cu pumnul, niciodat─â cu degetul. Durerea poate iradia ├«n umeri, bra╚Ťe, antebra╚Ť, p├ón─â la ultimele dou─â degete. Mai poate merge spre spate, sub sau ├«ntre omopla╚Ťi. Niciodat─â o durere coronarian─â ischemic─â nu va iradia mai jos de buric. De obicei, la aceea╚Öi persoan─â durerea respect─â acelea╚Öi caractere.

O durere în piept cu caracter specific constrictiv sau compresiv ca o gheară, o apăsare, un corset care strânge, o menghină. 

A╚Öa cum ziceam ╚Öi ├«n articolul precedent, durerea nu este de obicei singurul simptom. ├Än acest caz, vine la pachet cu dispnee, anxietate, senza╚Ťie de moarte iminent─â.

Ca timp, durerea coronarian─â ╚Ťine de obicei sub 30 de minute ╚Öi se remite spontan. De asemenea, poate s─â apar─â ├«n anumite condi╚Ťii specifice. C├ónd cari ceva greu, c├ónd urci sc─ârile, ├«ns─â uneori poate ap─ârea ╚Öi la repaus.

Durerea aortic─â semnific─â de obicei o distensie relativ brutal─â a tunicii externe din aort─â sau vasele mari. Este tipic─â pentru┬ádisec╚Ťia de aort─â┬ácare reprezint─â o MEGA urgen╚Ť─â ╚Öi are de obicei o evolu╚Ťie foarte grav─â.

Durerea pericardic─â este o durere relativ surd─â pentru c─â pericardul ├«n sine are o inerva╚Ťie s─ârac─â. Semnific─â de obicei o inflama╚Ťie denumit─â pericardit─â. Durerea se poate confunda cu o durere de origine ischemic─â. Diferen╚Ťele majore ├«ntre ele sunt faptul c─â durerea pericardic─â este continu─â ╚Öi provocat─â sau accentuat─â de mi╚Öc─ârile trunchiului sau respira╚Ťie.

4. Dureri cu origine în alte organe mediastinale

Prin torace și mediastin mai trec și alte organe care pot fi cauze de durere în piept.

Esofagul┬áse poate destinde ╚Öi poate contracta secundar musculara ╚Öi irita mucoasa lui. Inflama╚Ťia mucoasei d─â o durere tipic─â de┬áarsur─â. ├Än termeni medicali, aceasta se nume╚Öte┬ápirozis. Se simte de obicei ├«n spatele sternului, retrosternal, ╚Öi apare de obicei dup─â mas─â. Corespunde ├«ntoarcerii bolului alimentar din stomac ├«n esofag.

Odinofagia sau durerea la ├«nghi╚Ťire caracterizeaz─â o esofagit─â acut─â. Poate fi cauzat─â de un corp str─âin, substan╚Ťe iritative sau caustice, infec╚Ťii acute sau de esofagit─â cronic─â. De asemenea, poate complica un neoplasm esofagian. Durerea este intens─â ╚Öi provocat─â de degluti╚Ťie.

Spasmul difuz esofagian poate da o durere similar─â.

Durerea mediastinal─â ├«n sine este mai mult sau mai pu╚Ťin intens─â, localizat─â retrosternal, de lung─â durat─â ╚Öi cu caracter opresiv. Aceasta poate fi cauzat─â de forma╚Ťiuni tumorale mediastinale, inflama╚Ťie sau de p─âtrunderea aerului ├«n mediastin – emfizem. Forma╚Ťiunile pulmonare din v├órful pl─âm├ónilor ╚Öi cele mediastinale superioare pot da o durere relativ intens─â, continu─â, localizat─â ├«n um─âr sau sub omoplat cu iradiere pe bra╚Ť.

Concluzii

  • o durere ├«n piept poate fi semnul unei afec╚Ťiuni grave
  • nu este necesar ca aceast─â durere s─â fie de cauz─â cardiac─â, ├«ns─â pentru orice eventualitate un consult la medic este recomandat oric├ónd apare aceasta
  • durerea trebuie privit─â ca ╚Öi component─â a unui ├«ntreg tablou ╚Öi interpretat─â ├«n context

Citește prima parte a acestui articol aici.

S─â ne recitim cu bine! ­čĄĽ

Bibliografie: