🤓 Câteva idei despre CUM să alegi la rezidențiat
Am scris deja despre examenul de rezidențiat aici și aici. Toți cei care au dat examenul au timp până în weekend să se gândească ce vor să facă cu viața lor. În funcție de punctajul obținut ai dreptul să-ți alegi o specialitatea. Sunt unii care știu ce vor deja de multă vreme. Însă mai sunt proaspăt absolvenți care habar n-au pe ce drum să o apuce.
Nu sper prin acest articol să le arăt drum, ci vreau să ajut printr-un algoritm de gândire cât mai logic despre cum să alegi la rezidențiat specialitatea. Ia o foaie de hârtie și un pix și hai să discutăm.
Ce ai învățat și înțeles mai ușor? Ce ți-a stârnit curiozitatea și ce îți place să faci?
De-a lungul celor 6 ani, sigur au fost câteva materii pe care le-ai urât visceral și te-ai chinuit să iei examenul. Gata, sigur ți-a venit ceva în minte. Ei bine, NU alege acea specialitate.
Poate că mă hazardez când spun asta, dar ține foarte mult și de cine ți-a predat materia respectivă. Sau poate informațiile de acolo sunt efectiv greoaie pentru tine. Repet NU alege acea specialitate. Este clar că dacă ai înțeles-o greu, te-ai chinuit să înveți, cel mai probabil este o corvoadă care sigur nu ți se potrivește. În schimb, fiecare a avut cel puțin o specialitate în care a simțit că lucrurile merg mult mai ușor.
Fie că te-a atras cadrul didactic prin felul în care a expus informațiile, fie că te-a fascinat pe tine subiectul și ai citit suplimentar, poate chiar ai mers în gărzi.
Personal, am știu din anul IV că vreau cardiologie după ce am fost la câteva stagii. Ideea mi-a venit din anul II. Erau singurele capitole de la fiziologie și fiziopatologie care chiar mi-au plăcut și le-am înțeles mult mai ușor.
Este foarte importat să îți dai seama dacă îți place sau nu ceea ce faci.
Mulți rezidenți s-au mutat de pe o specialitate pe alta după câteva luni de muncă pentru că și-au dat seama că nu le place. Este perfect normal. Până la urmă e vorba de viața ta și să mergi cu de-a sila la lucru, nu este o variantă fericită nici pentru tine, nici pentru colegi și cu atât mai puțin pentru pacient.
Așadar, notează pe foaie alea câteva materii și specialități care ți-au stârnit câtuși de puțin interesul și curiozitatea.
Apoi, dacă îți place ceea ce faci, nu vei simți că muncești. Știu că e un clișeu, însă vei vedea că sunt zile în care vei sta peste program. Uneori va trebui să sacrifici din timpul tău liber, din timpul petrecut cu familia și cei dragi. Vor fi gărzi grele, majoritatea neplătite, dar pe care le vei face cu mai mult drag și spor dacă îți place. Îți va fi mai ușor să o faci dacă ești dedicat muncii tale.
De aceea, dacă alegi o specialitate și îți dai seama peste câteva luni că nu îți place, este perfect în regulă să o schimbi. De asemenea, legislația actuală îți dă posibilitatea să alegi altă specialitate în termen de 24 de luni de când ai intrat în rezidențiat. Detalii aici. Și poate chiar îți poți echivala anumite stagii.
Îți place și ai răbdare să lucrezi cu oamenii?
Să lucrezi cu oamenii înseamnă în primul rând să ai răbdare să le asculți povestea și să empatizezi cu durerea lor. Să fii dispus să le oferi un umăr pe care să plângă și să încerci să găsești o soluție problemelor lor. Ai nevoie să fii blând și tolerant. Din fericire, medicina oferă posibilități pentru toată lumea – și pentru cei extrovertiți și pentru cei introvertiți.
Sunt specialități, cele paraclinice, unde nu ai deloc contact cu pacientul. Medicina de laborator, farmacologie clinică, anatomie patologică sunt doar câteva exemple. În specialitățile chirurgicale și cele clinice contactul interuman și relația medic-pacient este nucleul actului medical. Ori dacă nu îți plac oamenii, dacă nu ai răbdare cu durerea lor, îți va fi destul de greu.
Și ține minte – nu te naști chirurg, devii chirurg. Să nu îți fie teamă să alegi o specialitate care presupune manevre practice. Toate se învață și ai timp destul să deprinzi tot ce e nevoie să știi.
Profilul pacienților este și el diferit de la o specialitate la alta.
Cardiologia are preponderent pacienți 50+ ani. Pediatria lucrează exclusiv cu copii, iar ginecologia cu femei. Urologia se adresează mai mult bărbaților. Este un aspect important la care să te gândești pentru că vei intra în contact cu acest profil toată viață. Știam că nu vreau să lucrez cu copiii, deci exclus tot ce înseamnă pediatrie și neonatologie de pe listă.
Perspective de viitor
Poate că nu vei fi de acord cu această idee, dar cred foarte mult că dacă îți place ceea ce faci, există mereu perspective de viitor. Sigur că o specialitate chirurgicală te leagă de sala de operații dintr-un spital de stat sau, mai nou, dintr-un spital privat. Cu siguranță că specialitățile clinice îți oferă mai multe posibilități de a lucra în privat.
Cert este că depinde și cât efort depui. Pentru că dacă muncești și ești serios, lucrurile vin în cascadă, iar oamenii te vor remarca. Și este foarte important să te faci remarcat prin lucrurile pozitive pe care le faci.
MediJobs a scris un articol pe aceeași temă în care a discutat aspectul financiar. Îl poți citi aici pentru este util. Poate că este idilic ce voi spune în continuare, însă NU îți alege specialitatea doar din considerente financiare. Sigur că și ele sunt importante, dar nu ar trebui să fie un criteriu definitoriu în alegerea finală.
De asemenea, dacă ești nehotărât între două specialități, consideră să o alegi pe cea mai puțin populară. Perspectivele de viitor sunt ceva mai mari pentru că ai șansa să te faci mai ușor remarcat.
Să nu îți fie teamă să explorezi
Fiecare specialitate are numeroase stagii pe care va trebui să le parcurgi. Este bine să te uiți peste curriculumul de pregătire ca să vezi pe unde te plimbi. Și este indicat să te plimbi pentru că îți va deschide foarte mult orizontul.
Poți să nu practici medicina clinică
Chiar dacă ai muncit 6 ani de zile este perfect în regulă să nu practici toată viața medicina. Există numeroase posibilități de a profesa mai departe fără să fii medic clinician. Este mare nevoie de personal pregătit și dedicat în zona de management medical, de exemplu.
Concluzii
Deși nu există o rețetă perfectă de a alege, sper să îți fie utile aceste gânduri și să te duci cu încredere la repartiție. Dacă ai alte întrebări, îți stau la dispoziție. Și nu uita:
- alege fără frică exact ceea ce îți dorești și păstrează-ți mintea deschisă
- fii sincer cu tine și pune în balanță toate aspectele
- nu îți fie teamă că vei eșua pentru că oricând o poți lua de la capăt
Abia aștept să ne vedem pe stagii. Să ne recitim cu bine! 🤓