Stresul dintre orgasme

Autor: Ana Mănescu
Anul publicării: 2015
Editura: Herg Benet Publishers
Număr de pagini: 167
Nota mea: 4/5

”M-am născut stresat. Nu o spun ca să fiu interesant. Simt stresul care îmi sufocă fiecare por, care îi taie aerul pielii – o face să aibă un atac de panică și apoi să se îngrașe; (…) Simt stresul care îmi blochează fiecare nerv, pune baricade, încurcă traficul și mîinile mele au spasme, iar picioarele mi se împleticesc.”

”Stresul e boala secolului, așa spune mama. Așa spun toți. Stresul – sau fuga continuă după orgasme.”

”Stresul dintre orgasme. Stresul de a exista, de a simți, de a gândi, de a fi mai bun. Pentru că toți pot fi răi, dar nimeni nu reușește să fie bun. O pauză le rezolvă pe toate, măcar pentru o clipă.”

Sunt doar trei din cele câteva citate care mi-au ridicat semne serioase de întrebare.

După cum deja știți, am citit tot ce a publicat Ana Mănescu până acum, adică și alter.ego și Quasar. Nici una din cele două nu se compară cu Stresul dintre orgasme. Singurul lucru pe care îl au în comun este stilul unic al Anei. Mi-a plăcut cel mai mult dintre cele trei cărți, mai ales că aceasta are un fir narativ legat, așa cum are alter.ego.

De această dată, Ana reușește să ne aducă în cele 167 de pagini viața unui tânăr din zilele noastre care se confruntă cu stresul de a fi, stresul de a iubi și de a simți pur și simplu. Mi s-a părut interesantă Candy, iar dacă veți citi cartea, veți înțelege de ce spun acest lucru.

Nu m-am regăsit 100% citind povestea, dar am simțit în multe locuri că sentimentele mele pentru prezent și pentru lumea exterioară coincid cu trăirile lui Roberto. De asemenea, multe din criticile aduse de autoare vieții curente sunt în mare măsură concordante cu felul în care văd eu lucrurile. Nu am starea de spirit necesară pentru a pune în multe cuvinte felul în care m-a făcut să simt această carte.

Pe goodreads doar 19 persoane au lecturat Stresul. Îmi doresc să o citiți și voi și să discutăm pe seama ei. Se citește ușor și repede. Ar fi un lucru pe care aș vrea să-l știu de la voi: cum vi s-a părut construcția lui Candy? Pe mine m-a cucerit acest fel de a scrie și de a “pune în scris” lucruri abstracte. 🙂

Puteți comanda cartea aici 😀