🌟 Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo – Taylor Jerkins Reid

Introducere la introducere – am început să scriu această recenzie imediat după ce am terminat de citit cartea, undeva prin martie 2023. Nu știu de ce nu am terminat-o. Nici nu știu dacă voi mai reuși să surprind ce voiam să zic atunci. Îi dau totuși o șansă.

I-am dat 5/5 🌟pe Goodreads

A trecut ceva timp de când nu am mai plâns la finalul unei cărți. De fapt, nu îmi amintesc ultima carte la care am plâns. Mai îmi scurg ochii pe la filme și seriale – ultimul fiind The Cable Girls (Netflix). Însă Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo – Taylor Jerkins Reid a stors cam 45 de minute de plâns. Cu muci și șervețele aruncate pe jos. Am lăsat să treacă puțin timp înainte să mă apuc de scris pentru că vreau să pot să exprim în cuvinte tot ce am simțit.

Cei șapte soți a lui Evelyn Hug – Taylor Jenkins Reid COMANDĂ AICI

Și o să încep cu un gând naiv prin a spune că mi-aș dori să citească toată lumea această carte. Toate femeile în mod deosebit. Toate fiicele, toate mamele, pur și simplu toată lumea. Promit că se citește ușor. Pentru unii va fi doar o altă poveste de viață, de dragoste, de cum vrei tu. Pentru alții va fi un întreg univers.

Nu doar pentru că este vorba despre Hollywood sau despre o stea de cinema, Evelyn Hugo, această actriță creată din nimic. Ci pentru că de-a lungul ei descoperi viața unei femei care a luptat cu dinții pentru tot ce a obținut.

Evelyn Hugo a luptat inclusiv pentru iubire.

Și Doamne că e așa un clișeu când scriu acest lucru, aproape că-mi vine mie să vomit. Cu toate acestea, doar citind cartea vei înțelege la ce mă refer.

Suntem în 2023 avem atât de multe probleme cu capra vecinului. Societățile se isterizează deoarece comunitatea LGBTQIA+ militează pentru drepturi egale. Așa cum societățile s-au isterizat în anii 30 când feminismul a început să fie o mișcare importantă prin sufragetele din Anglia și Spania, apoi mult mai gălăgioasă în anii 70 în America. Sigur că este o chestie de educație, pe de altă parte, contextul ales în carte mi se pare foarte potrivit. Se pot deschide unele subiecte care încă ard și sunt considerate tabu.

Cum era pe atunci totuși? Câte cupluri au trăit izolate pentru că societatea îi privea ca pe niște paria? Probabil nu vom ști niciodată cu adevărat. Așa cum discuțiile despre acest subiect sunt pe cât de sensibile, pe atât de toxice pentru că nu există decât dialog foarte subțire conturat.

Cartea pune în lumina viața unei starlete de la Holywood din anii 1950. The rise and shine of a star. Evelyn este în sine o personalitate puternică, complexă, plină de culoare. O femeie care a demolat bariere și și-a trăit viața în lumina reflectoarelor știind exact cum să se pună în valoare. Avem perspectiva lui Evelyn Hugo din prezent, cea care își scrie biografia alături de tânăra jurnalistă și avem povestea pe care aceasta o spune despre viața ei.

Aflăm că s-a speculat mult pe seama ei. Mereu a știut să facă senzație, dar adevărul despre viața ei îl aflăm abia când aceasta decide să-l ofere ca o încununare a celei mai frumoase povești care a și fost marea ei iubire.

În același timp, presa acelor vremuri nu îți dădea drept la replică. Evelyn Hugo își poate spune povestea abia la final prin biografia pe care alege să o publice. Vedetele din ziua de astăzi pot comunica mult mai ușor prin Social Media, astfel presa nu mai poate inventa chiar atât de ușor subiecte bombă.

Evelyn Hugo parcă a trăit pentru a-și scrie viața apoi

Pentru mine, cel mai dureros moment a fost când marea ei iubire se stinge din viață și poate nici măcar acolo. Mai degrabă m-au frustrat anii pierduți în care s-au iubit reciproc în singurătate. S-au iubit și s-au lăsat, doar ca mai apoi să se regăsească la maturitate (fiind probabil cuvântul cheie). Și pentru ce până la urmă? Aș pune degetul pe orgoliu, dar probabil că ar fi o remarcă mult prea romantică. Uneori lucrurile pur și simplu nu funcționează.

Nu știu dacă are sens să mai despic firul în patru. Lectura merită fiecare minut. Se citește ușor, are o poveste care te va absorbi și, pe alocuri, te va răscoli. Cel puțin pentru mine așa a fost.

Să ne recitim cu bine! 🌟

P.S. Cei șapte soți a lui Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid se poate comanda aici. Dacă alegi să o faci, un mic procent din prețul cărți se întoarce la mine fără ca prețul final al cărții să fie afectat.