Șobolanii

Autor: James Herbert
Titlu original: The Rats
Anul apariției: 1974
Număr de pagini: 256
Nota mea: 3/5

Primită cadou, această carte, Șobolanii,  nu prea mi-a stârnit din prima interesul din cauza titlului, dar și a ceea promitea coperta din spate. Cu toate acestea, într-un impuls de moment, m-am apucat să citesc. Într-o săptămână am citit cele 256 de pagini, aș fi terminat mai repede, însă anumite scene m-au obligat să las cartea din mână pentru două, chiar trei zile.

Nu vreau să dau prea mult din casă, însă cartea îți lasă cumva un gust dulce-acrișor, lăsând impresia, la final, a unei istorii care se repetă mereu.

Din punct de vedere structural, Șobolanii este compusă din 17 capitole. Acestea șochează nu doar prin povestea pe care o spun, ci și prin descrierile atât de exacte și de însângerate – le-aș putea spune. Da, nu este un roman pentru oamenii care nu au stomac, dar este un roman care-ți descoperă o altă parte a realității.

Considerat un horror, romanul ilustrează o Londră murdară, locul ideal în care un cercetător poate studia în liniște specia exotică de șobolani. Lucrurile scapă de sub control, inevitabilul producând cele mai sângeroase și dezgustătoare catastrofe. James Herbert, din punctul meu de vedere este un geniu al descrierii.

Vă recomand cartea, cu mențiunea de vă pregătit psihic pentru scene cu adrvărat dure.