Minunata lume nouă – Aldous Huxley, recenzie de carte
Autor: Aldous Huxley
Titlu original: Brave New World
Anul apariției: 1932
Nota mea: 4/5
Minunata lume nouă este o carte care mie mi-a părut pe cât de ciudată, pe atât de fascinantă. Citind primele capitole (!) am crezut că este scrisă recent, foarte recent. De fapt mă înșelam amarnic – scrisă în 1931, dar publicată în 1932, acest roman oferă o viziune asupra dezvoltării tehnologiei, asupra învățării în somn și manipulării în masă prin condiționarea individului.
Autorul creează un univers cu totul nou și cu totul diferit de ceea ce noi numim normal. Personajele sale sunt decantate din eprubete și condiționate în timpul somnului sau mai bine spus programate să fie fericite, dar atât de limitate. Fiecare aparține tuturor este doar unul din sloganurile induse în timpul somnului. Dar și mai interesant este felul în care Huxley descrie în cele mai mici detalii societatea sintetică a anului 632 în Era Ford.
Întreaga pânză țesută în această Minunata lume nouă relevă slăbiciunea oamenilor și felul în care ei pot fi manipulație – fie de tehnologie, fie tradiție sau de sălbăticie.
Nu există un erou, un personaj principal, la fel cum nu există un fir narativ unic. Capitolul III, spre exemplu, m-a amețit rău de tot.
La fel ca și Tomata, consider că dialogul între controlorul Mustafa Mond și Helmholz Watson concentrează întreg conceptul proiectat de autor. Și pentru că nu vreau să stric plăcerea de a citi cartea, redau mai jos un singur citat:
” – Adevărata fericire pare întotdeauna destul de palidă și sordidă în comparație cu supracompensațiile chinurilor și mizeriei sufletești. Și, bineînțeles, stabilitatea nu e nici pe departe atât de spectaculoasă ca instabilitatea. Iar mulțumirea nu are nimic din strălucirea și splendoarea unei lupte eficace împotriva nenorocirii, n-are nimic din pitorescul unei înfruntări cu ispita sau al unei prăbușiri fatale adusă de patimă și îndoială. Fericirea nu e niciodată măreață.”
În Minunata lume nouă, Shakespeare este readus la viață, frica omului modern este inhibată. Există soma – pilulele care te ajută să-ți iei o vacanță atunci când te năvălesc sentimentele. Un roman foarte îndrăzneț pentru perioada în care a fost scris. Da, mi-a plăcut, dar nu m-a cucerit pe deplin.