Să înveți să spui NU

Iată deci că am mai descoperit un lucru care lipsește din repertoriul meu. Mi-e foarte greu să spun nu. De cele mai multe ori mă învârt în jurul cozii, încerc să evit răspunsul, mă prefac că există altceva. Dar acel ”nu” mă omoară.

Să înveți să spui NU este până la urmă o necesitate pentru că pur și simplu nu te poți pune la dispoziția oricui, oricum, oricând. Poate există alte lucruri mai bune de făcut, mai benefice, mai pentru tine.

”Mă ajuți te rog să fac aia?”

”Mă lași să copiez de la tine la examen?”

”Îmi împrumuți și mie niște bani?”

”Mă duci până nu știu unde și dacă poți să mă aștepți ar fi super.”

”Nu poți să scazi din prețul pentru articol. Știi campania noastră nu-și permite.”

”Vino te rog la evenimentul meu, am nevoie de oameni.”

”Dă-mi te rog aia”

”Fă-mi aialaltă”

Rugămințile sunt multe, nu-i așa? 🙂 Există opțiunea fiecăruia de a accepta sau nu o rugăminte. De cele mai multe ori avem tendința să ne dorim să spune NU, dar să nu avem curajul să o facem. Dar de ce lipsește acest curaj?

Poate pentru că ne este teamă să nu primim la rândul nostru un răspuns negativ. Cu siguranță au existat momente când am avut nevoie de ajutorul cuiva, când am rugat un prieten sau o rudă să facă ceva în locul nostru, iar apoi ne-am simțit vinovați sau cumva îndatorați. Ne simțim obligați să întoarcem acel favor.

Poate pentru că ne este teamă să nu pierdem persoanele din jurul nostru. Cred că unele persoane nu știu de prietenie sau iubire necondiționată. Până la urmă relații interumane cele mai ”adevărate” sunt cele care nu se bazează pe o afacere de tip – fac aia, doar dacă tu faci în schimb asta. Cumva prietenia, iubire și compasiunea pentru aproape nu este un troc.

Înveți să spui NU în momentul în care ești conștient de valoare persoanelor din viața ta. Da, cred că e important acest aspect. Pe primul rând în ierarhia persoanelor din viața mea sunt părinții mei, apoi acei prieteni (se știu ei), pentru ca m-aș trezi și în noapte dacă ar avea o problemă. Dacă unul dintre ei ar comite o crimă, i-aș ajuta să ascundă cadavrul și să spele covorul și cărora le-aș da un rinichi dacă ar fi nevoie.

Partea cea mai rea este că înțelegând principiul explicat mai sus, am început să triez lista de prieteni și am constatat că de fapt este destul de scurtă. Partea bună este că șansele de-a rămâne cu un singur rinichi sunt destul de mici, toți fiind sănătoși tun.

În aceeași măsură cred că înveți să spui NU atunci când devii conștient de valoarea ta. Poate că sună destul de arogant, dar puțini oameni sunt conștienți de valoare lor și de capacitățile lor. Cei mai mulți se supraestimează, iar o altă parte au o impresie foarte proastă despre sine. Probabil că această stimă de sine vine și din felul în care ai crescut. Nu toți suntem ”soare” pe cerul altora, suntem soare pe cerul nostru, nori pe cerul celor care ne disprețuiesc, iar în cel mai bun caz suntem luna pentru cei care ne iubesc și ne apreciază așa cum suntem.

Ca un ultim gând pe această temă: învățați să spuneți NU când lucrurile nu sunt în avantajul vostru sau a celor cărora le-ați da un rinichi 🙂