De când e o rușine să-ți cumperi flori ori să bei singur o cafea?

Sunt topită după lalelele. Iar când vine primăvara mă apucă așa o obsesie pentru aceste flori, încât nu trece o zi fără să le am în câmpul vizual.

Mi se pare că în orice poză în care apar lalele este o poză mai frumoasă. Nu am preferințe de culoare, dar le percep după stare. De exemplu, săptămâna asta am cumpărat un buchet de lalele de la Lidl. Nu le-am căutat. au ieșit ele în drumul meu.

Evident că nu am rezistat tentației, le-am cumpărat, fotografiat și postat pe Instagram. Reacțiile în online au fost tăcute, însă în privat câțiva oameni mi-au spus că dau senzația de forever alone.

Să-mi cumpăr flori e un obicei pe care l-am adoptat de când mă învât prin zona Pieței 700. Pentru cei care nu cunosc Timișoara, Piața 700 are o hală întreagă numai cu flori. Nu-mi plac toate și nici nu prea îmi place în mod deosebit să primesc flori.

Da, mă simt specială când cineva se gândește la mine, dar prefer cărțile. Cu toate acestea primăvara cumpăr lalele. Un fel de guilty pleasure. Și le cumpăr singură. Asta nu înseamnă că sunt sau mă simt singură. O fac pentru mine ca o mică bucurie a zilei.

La fel cum îmi cumpăr singură cărți, haine, mâncare. Mă face asta o persoană singuratică? Mă îndoiesc. E o bucurie să-i spunem intimă.

Tot în categoria bucuriilor mici și intme, uneori mă duc să beau singură o cafea. A trecut ceva vreme de când nu am făcut acest lucru. Aveam obiceiul să iau laptopul cu mine și să merg să scriu în oraș. La un moment dat cineva m-a întrebat dacă fac acest lucru pentru că sunt tristă ori depresivă.

Nu, nu sunt tristă dacă mă găsiți prin oraș într-o cafenea scriind. Pur și simplu e un moment cu mine și cu gândurile mele. Un fel de moft pe care o să încep să-l practic mai des.

De ce? Pentru că a fi singur cu tine nu înseamnă tristețe ori singurătate, ci este un moment de liniște când ai timp să îți pui gândurile în ordine.

Mai cred că să fii singur tu și cu tine e un act de curaj. Să ai tăria să te înfrunți, să recunoști ce ai greșit și să te feliciți pentru ce ai făcut bine. Nu pentru orgiliu, ci pentru o imagine reală pe care să o ai despre tine. Nimeni nu a rezolvat nimic când s-a mințit pe sine. Și nimeni nu a devenit mai înțelept necunoscându-și valoarea. Fiecare om e valoros în felul său și are obligația să fie conștient de atuuri și slăbiciuni.

Așadar, concluzia aceste sâmbete ploioase de februarie este că a-ți cumpăra singură flori, a sta cu tine însuți la o cafea ori ceai după preferințe nu înseamnă singurătate, ci un moment intim în care pui pe pauză acel to do list și te analizezi.

Faceți asta măcar o dată și o să vedeți că vă va ajuta mult. E un fel de meditație care oferă liniște și un echilibru. Până la urmă despre acest lucru e vorba și în viață – echilibru.