[interviu] One Move: pasiune și relaxare prin cățărare
Cățăratul este o activitate pe care o începi încă din copilărie. Te cațeri pe canapea, apoi pe mobilă și ceva mai târziu în copaci. Însă atunci când crești, te iei cu altele. Școală, facultate, loc de muncă și sala de fitness. Tot mai multă lume simte nevoia unei activități noi, ceva care să îi stimuleze să nu își facă abonament degeaba la sală la început de an. Iată că există soluția de a redeveni copii și de a practica o activitate care devine din ce în ce mai populară – cățăratul în sală, dar și la stâncă.
De 10 ani încoace, One Move este singura sală de cățărat din Timișoara. O echipă formată din 8 tineri pasionați oferă posibilitate practicării bouldering-ului, o activitate aparent ușoară, dar care necesită multă perseverență, concentrare și disciplină. La invitația Isabelei Bucur, am mers la One Move să văd și să înțeleg de ce cățăratul este o activitate atât de complexă.
Ajunsă acolo am dat peste 2 băieți care jucau șah și peste o fată blondă, cu zâmbet cald și mult enutziasm. Isabela Bucur face parte din echipa One Move din 2015. A început să se cațere din facultate și s-a îndrăgostit de această activitate. Apoi s-a angajat la sală și consideră că acolo este dream job-ul ei.
Isabela Bucur este omul bun la toate. Se ocupă de tot ce este nevoie la sală, inclusiv de afișe și evenimente, antrenamente și bună dispoziție. A terminat Facultatea de Geografie și Turism, dar se ocupă de sală ca și cum ar fi o a doua casă.
În ochi i se citește pasiunea și dragostea pentru locul în care se simte atât de bine. Pe ea, dar și pe Adrian Margea și Andrei Preda, cei din spatele conceptului One Move, i-am descusut în primul interviu din 2018 aici pe blog.
Ce oferă One Move și cui se adresează?
Isabela: One Move este singura sală de bouldering din Timișoara. În Arad avem o sală de escaladă. Bouldering-ul este o disciplină a cățăratului și se practică pe pereți de până în 5 metri, pe când pentru escalada ai nevoie de pereți mai înalți, hamuri și corzi. Aici oferim în primul rând o atmosferă faină, dar și instructori pregătiți. Oamenii vin la noi prin recomandare, fie că au auzit de la prieteni sau din afișe și evenimente pe care le avem în online și offline. Ne adresăm celor care caută să facă mișcare altfel și suntem mereu deschiși pentru curioși.
Câți oameni vin la sală să se cațere?
Isabela: Tot mai mulți. Avem în jur de 80 de abonamente/lună, apoi mai sunt cei care vin o singură dată. Copiii beneficiază de abonamente la prețuri speciale, la fel și studenții. Luna trecută a fost cea mai bună lună, cu cei mai mulți oameni care au venit la cățărat. Aici vin oameni foarte diferiți, majoritatea cu locuri de muncă sedentare, dar toți sunt de gașcă. Îmi place atmosfera, faptul că lumea e sociabilă și prietenoasă. Clienții noștri vin pentru relaxare.
Colaborați cu firme și companii? Organizați evenimente în aer liber?
Isabela: Da, avem servicii dedicate companiilor fie pentru teambuilding-uri sau evenimente organizate la cerere. Avem o tabără pentru copii organizată în luna iunie și sesiuni de cățărat la stâncă. Acestea se desfășoară la Herculane, fiind zona cea mai potrivită pentru această activitate. Are cele mai multe trasee și este și cea mai apropiată locație de Timișoara.
În ce constă echipamentul necesar pentru cățărare?
Isabela: În primul rând, ai nevoie de voie bună și dorință. În rest, poți închiria totul de la noi (râde). Cei mai importanți sunt papucii. Sunt special concepuți pentru această activitate, incomozi, dar care oferă stabilitate. Pentru escaladă ai nevoie de hamuri și corzi. Desigur, hainele lejere sunt de la sine înțelese. Dar îți spun, voia bună e cea mai importantă.
Adrian Margea este unul dintre fondatorii One Move. A terminat Facultatea de Științe Economice, dar cățăratul i-a adus mult mai multă împlinire așa că și-a ascultat chemarea.
De unde pasiunea pentru cățărat?
Adrian: Dintr-o carte. Am citit jurnalul unui alpinist, Alexandru Brăduț Ștefan – Singurătatea verticalelor, și m-am îndrăgostit de acest sport. Apoi l-am practicat prin garaje și apartamente unde am improvizat un perete de cățărat. Nu era nimic pe atunci în Timișoara, însă m-a inspirat o vizită în Olanda și am zis că trebuie să fac ceva și aici.
De ce ar veni cineva să se cațere?
Adrian: Nu încercăm să convingem pe nimeni să facă acest lucru. Oamenii vin aici pentru că vor, iar motivele sunt diverse și foarte variate. Unii aleg să vină pentru forma fizică, alții pentru cea mentală. Aici trebuie să iei decizii rapide, sunt situații în care ai nevoie să fii lucid și să îți asumi că poți cădea. Însă este un antrenament grozav pentru minte. Nu doar că elimină stresul, ci te ajută să gândești mai limpede. Sunt acele mici succese care te ajută să te simți mai bine, dar în același timp să rămâi cu picioarele pe pământ.
Cum treci peste frica de cădere? Nu doar în sală, ci și la stâncă…
Adrian: Dacă ești echipat corespunzător și știi ce se întâmplă este destul de greu să cazi. De cele mai multe ori eroarea umană este cea care produce accidente. Aici în sală, oamenii se accidentează mai puțin. Noi îi învățăm să se încălzească, apoi să se cațere, dar și să cadă. Există o știință a căderii despre care am ținut mai devreme un workshop. Organizăm tot felul de evenimente unde învățăm oamenii ce să facă în orice situație.
Andrei Preda este asociat al sălii One Move. S-a lăsat de job pentru acest business și nu regretă că și-a urmat pasiunea.
De câte ori ai căzut?
Andrei: De nenumărate ori, dar nu asta e important, ci faptul că dacă nu renunți chiar poți avea satisfacții mari. Cel mai ușor este să te dai bătut și să stai la o bere. Însă dacă mergi mai departe poți lucra cu punctele tale slabe, îți poți antrena corpul și mintea astfel încât să se coordoneze perfect. Trebuie să îți placă și să simți că progresezi. Dar să știi că sportul ăsta triază foarte repede oamenii. Nu îți poți cumpăra un nivel mai avansat. E nevoie de muncă pentru a reuși.
Ce-i spui cuiva care vrea să renunțe?
Andrei: Încerc să intervin de fiecare dată când cineva vrea să renunțe. Așa cum am spus, oamenii pleacă singuri dacă nu se simt bine. Deși sunt foarte diferiți și fiecare are altă motivație, aici se râde mult, s-au legat prietenii și atmosfera e degajată. Lumea se simte bine aici. Am pornit de la o comunitate mică, dar care a devenit din ce în ce mai mare și a explodat în ultimii trei ani. Am practicat multe sporturi la viața mea – fotbal, înot, alergat, însă niciunul nu mi-a rămas la suflet. Cățăratul e special pentru că e mereu altceva, nu ai timp să te plictisești. Treseele sunt mereu altele, iar provocări noi te motiveză.
One Move este locul pentru minte și corp
One Move a apărut din pasiune și este locul unde fiecare își poate găsit bucățica lui. Sala se află în clădirea fostei fabricii de pălării, chiar lângă pasajul Jiul din Timișoara. Deși nu foarte primitoare, o dată ce ai pășit în sala de cățărare ești în alt univers. Cred că unii îl văd ca refugiu. Nu m-am cățărat de această dată, însă am promis că revin. E musai să încerc și acest sport dacă fitness-ul nu se lipește de nicio culoare de mine.
Prețul abonamentelor, precum și toate serviciile pe care One Move le oferă, le puteți accesa pe site-ul lor oficial. Promit că revin cu experiența cățăratului și cu un alt interviu pe care l-am luat acolo lui Vlad, un alt membru al echipei care are o altă poveste despre inteligența motrică.
sursa foto