1 din 10 mame din Ro este minoră, Dream Project & Raiffeisen Comunități
Săptămâna trecută s-a întâmplat ceva extraordinar. Mi s-a părut atât de intens, încât mi-am spus că e musai să scriu despre acest lucru. În plus, dacă faci parte dintr-un ONG care dezvoltă proiecte educaționale, e musai să citești până la final.
Aluziva, Alina Câmpurean (Greavu), cred că cel mai pe bune creator de conținut din România, a strâns din donații peste 10.000 lei (!) în mai puțin de 3 ore. Cum știu acest lucru? În primul rând, când m-am uitat la stories căutând contul Alinei ca să donez, nu l-am găsit. Femeia a fost nevoită să șteargă postarea pentru că lumea donase deja prea mult. Apoi, lucrurile au fost super transparente cu facturi și chitanțe puse public.
Ce s-a întâmplat de fapt?
Alina are grijă de o fată, Cristina din Arad, care are o fetiță mică și pe care mama ei a alungat-o când a aflat că este însărcinată. Fata stă într-un centru din oraș, dacă nu mă înșel este încă minoră și, pe scurt, nu are pe nimeni.
Mână de la mână, Aluziva a tot ajutat-o de-a lungul timpului. Ba cu haine, ba cu un telefon la mâna a doua, ba cu o cutie cu lacăt unde să își țină lucrurile personale. De această dată, inițiativa a fost să o trimită pe Cristina la un curs de formare profesională pentru ca fata să se poată pune pe picioare. Cursul costa în jur de 5.000 lei, iar Alina și-a rugat comunitatea să doneze fiecare cât poate, dacă poate și dacă vrea.
La ce nu s-a așteptat nimeni (să fie așa, un început de frază bombastic), este că această comunitate a strâns peste dublul sumei.
Așa că Alina i-a plătit fetei cursul, i-a luat un laptop, un telefon și a donat o parte din banii pentru cu cumpărarea unor aparate auditive.
Am urmărit povestea pe stories și îmi pare rău că nu am făcut screen shot-uri. Totuși, sper că Aluziva va face un video în care să documenteze totul exact, nu așa din auzite ca mine.
Partea mai puțin faină a poveștii este că au existat guri care au afirmat că întreaga acțiune este deplasată și au jignit și judecat fără vreun fond anume. Nu cred că are sens să reproduc, dar este ușor de imaginat că în mentalitatea colectivă există anumite stereotipuri greu de uitat.
Și uite așa, m-am gândit tot weekendul în timp ce urcam pe munte la povestea asta. Mă întrebam de ce unii oamenii nu au deloc empatie și judecă când ar fi mult mai util pentru toată lumea să dea o mână de ajutor. Apoi, mi-am amintit vorba unui prieten:
Orice merge prost în țara asta, pot să îți reduc la lipsa de educație. Orice.
E.M.
Iată încă un exemplu prin care omul avea dreptate. Lipsa educației sexuale atât în școli, cât și în familie este o problemă reală despre care prea puțină lume vorbește.
Mare mi-a fost bucuria când am aflat despre Dream Project, asociația care sprijină mame vulnerabile și militează pentru educația tinerilor în materie de relații sănătoase.
Tot de la ei am aflat că 1 din 10 mame din România este minoră și că România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore.
Scopul acestei organizații este să prevină și să intervină acolo unde este cazul prin educație sexuală, consiliere psihologică și vocațională. Aceasta sprijină reluarea școlii și încearcă să integreze mamele vulnerabile în societate și pe piața muncii prin cursuri de calificare și grupuri de sprijin, precum și prin apărarea drepturilor acestor femei.
Anul trecut, Dodo Baby Box a fost un program desfășurat de Asociația Dream Project care a oferit 100 de trusorui finlandeze mamelor vulnerabile. Aluziva are un unboxing filmat aici pentru că ea a susținut acest proiect:
Tot anul trecut, asociația a aplicat pentru un grant oferit de Raiffeisen Comunități, iar proiectul #PeContPropriu a obținut o finanțare în valoare de 50.000 lei pentru a sprijini 20 de mame vulnerabile.
Proiectul constă în oferirea de sprijin psihologic și vocațional, precum și cursuri de formare profesională pentru mamele care caută să se pună pe picioare din punct de vedere financiar și nu numai.
E greu de explicat în cuvinte sentimentul pe care l-am avut povestind cu Marinela Rață Panaite despre munca pe care o fac. Toți membrii asociației se implică voluntar și toți au joburi pe lângă munca din asociație. Grantul oferit de Raiffeisen Comunități a venit ca un sprijin neașteptat pentru proiect. Deja 7 femei au terminat cursurile de formare profesională și lucrează, 5 sunt în plin proces de învățare și urmează și alte mame să treacă prin acest proiect.
Am întrebat-o pe Marinela cum le-a afectat pandemia și stare de urgență activitatea. Citez:
Pandemia ne-a lovit la rădăcină. Timp de mai bine de 4 luni nu ne-am putut întâlni fizic cu fetele. Am întrerupt toate cursurile de formare, iar cele mai afectate sunt mamele care deja lucrau. Urmează să ne întâlnim cu ele și să vedem fiecare în ce stare se află și, mai apoi, vom încerca să le ajutăm.
Partea bună este că Dream Project vorbește și consiliază mult mai multe mame decât sunt deja în proiectul #PeContPropriu. Contează foarte mult pentru că, deși nu toate sunt pregătite să intre în proiect, cred că este important pentru ele să știe că există cineva care este pregătit să le ajute.
Partea și mai bună este că Raiffeisen Comunități a anunțat o nouă rundă a concursului de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ.
Dezvoltat de Raiffeisen Bank România, concursul de granturi oferă finanțare a câte 50.000 de lei pentru 10 proiecte educaționale care pot schimba viitorul comunităților din România.
Termenul limită pentru depunerea ideilor pentru educație din acest an este 11 august, 2020, ora 17.00, pe platforma https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/.
Până acum, programul de granturi Raiffeisen Comunități a acordat sprijin financiar în valoare totală de 870.000 de euro pentru 129 de proiecte dezvoltate în întreaga țară.
Cu toate acestea, cred că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne implicăm. O apreciez mult pe Alina pentru tot ce face pentru Cristina din Arad. E un exemplu pentru mine. Sper ca într-o zi să pot face și eu același lucru pentru cineva care chiar are nevoie de ajutor.
În altă ordine de idei, că tot am vorbit despre responsabilitate, mai cred că avem datoria de a asculta, a încerca să înțelegem și să ajutăm atât cât putem. Nimeni nu cere imposibilul. Din accțiunea de strângere de fonduri pentru Cristina, din multul sau puținul fiecăruia, o femeie cu o viață nu tocmai ușoară se va pune pe picioare. Iar lucrul acesta este important, chiar dacă pare pentru unii ceva minor.