🍞 Ce să faci cu pâine uscată ca să nu o arunci

– Te superi dacă pun rețeta ta într-un articol pe blog?

– Aiurea, cum să mă supăr? zice Oma zâmbind.

Joi am făcut pâine după rețeta Jamilei. A ieșit bună, chiar dacă am făcut-o în formă de chifle și am adăugat merișioare și nuci. Oma și cu mine am fi în stare să mâncăm o săptămână dintr-o pâine de jumătate de kilogram. Cam atât de mult mâncăm. Între timp, chiflele s-au întărit de aș fi putut sparge lejer capul cuiva cu ele.

Cu toate acestea, ele nu au ajuns nici mâncare de porumbei, nici la gunoi. Mastechef Oma le-a transformat în garnitură la spanacul făcut cu lapte și a fost atât de bun, încât mi-am pus porție dublă. Nu știu dacă e tot o rețetă din moși-strămoși cum a fost aceasta, dar garantez că salvează cu brio orice pâine uscată din casă.

Disclaimer: știu că poți face și pesmet din pâinea uscată, dar cât pesmet să și faci?

paine uscată transformată în budincă

Cum am transformat pâine uscată într-o budincă sărată delicioasă

Super simplu. Se scufundă pâinea uscată în lapte și se uită de ea vreo 30 de minute până se face moale, moale. Apoi, se separă 2 ouă, iar gălbenușurile se amestecă cu brânză – noi am pus telemea de la Hochland puțin sărată, puțin piper și ce alte condimente preferați. Într-o tavă sau un vas de yena uns cu puțin ulei se adaăugă gălbenușurile amestecate cu pâinea și laptele.

Albușurile se bat spumă, se adaugă în compoziție și se amestecă ușor. La final, înainte de a băga compoziția la cuport, noi am pus felii de cașcaval deasupra. Toată minunăția a stat la cuptor cam 20 de minute. Atât de simplu.

Și uite așa, pâinea rămasă nu se aruncă, ci se transformă 🙂 Poftă bună! 😊