🤔 Puterea internetului și iureșul carburantului

Puterea internetului (și a TV-ului) nu mai este de mult un mister. Și pentru cine încă mai era, seara de 09 martie 2022 cu siguranță a intrat în istorie.

Rețeta a fost simplă. Exploatarea unor frici înrădăcinate în subconștient, condimentate cu contextul actual al răboiului din Ucraina, toate bazate pe proaspăt încheiata pandemie și uite cum s-a creat un viral care chiar a pus România în mișcare. Sau mai bine spus la coadă.

Frica din subconștient

Sunt un milenial născut la coada milenialilor, așadar n-am prins perioada comunistă. Am crescut însă cu multe povești despre întuneric, frig și pâine pe cartelă. Părinții mei și-au trăit tinerețea stând la cozi și răbdând foame, așadar când a venit capitalismul și viața mai bună, au avut mereu grijă să nu ne lipsească nimic. Ba chiar am avut mereu provizii.

Nu sunt psiholog, dar corelația e simplă. Trauma și frica de a nu avea destul a amprentat adânc subconștientul și a determinat individul să aibă mereu ceva pus deoparte. La polul opus, atunci când am avut din abundență, am și risipit mult mai ușor. Cu toții trăim de ceva ani într-un oarecare confort.

Iată cum această idee că nu vom mai avea combustibil sau că va avea prețuri astronomice a determinat mii de români să stea la cozi kilometrice pentru un plin. Prin același iureș am mai trecut acum 2 ani când a început pandemia.

Îmi aduc aminte că la buticul din colț era raționalizată făina – fiecare client avea dreptul să ia max. 2 kg la fiecare vizită în magazin. Această măsură venea ca prevenție după ce românii au golit supermarketurile de făină, ulei, zahăr, drojdie și conserve.

Nu s-a întâmplat în acești 2 ani să nu se găsească alimentele mai sus menționate. Dar faptul că am avut acasă a fost un gând liniștitor pentru multă lume.

Așa s-a întâmplat și aseară. Nervii tuturor sunt întinși la maxim. Stăm pe un butoi de praf de pușcă și orice scânteie ne face să explodăm. Și nu e doar din cauza răboiului. Vine la pachet cu tot stresul și surmenajul ultimilor doi ani. A fost suficient o fotografie bine plasată, câteva distribuiri și puterea internetului și-a făcut singură treaba.

Speculația traumei generaționale

Faptul că în anii 80, adică acum 30 de ani , s-a stat la coadă pentru aproape orice, faptul că hrana, combustibilul, hainele și orice erau insuficiente a marcat nu doar generația care a trăit acele timpuri. Ne marchează și pe noi astăzi. Pentru că toate spaimele alor noștri le-am preluat și noi într-un fel sau altul.

Deși nu m-am lăsat păcălită aseară, primul sentiment care m-a încercat a fost cel de spaimă. Mi s-a pus un nod în stomac și m-a apucat anxietatea. Am tras adânc aer în piept și am început să investighez.

Sigur că astăzi informația este mult mai la îndemână. Aș spune că uneroi prea la îndemână. Și nu doar că o consumă mult mai multă lume, dar o și poate produce mult mai ușor oricine. Iar acest lucru este înspăimântător.

Un flux mare de informații din care trebuie să distingi ce e adevărat și ce e fals este la fel de periculos ca lipsa informațiilor.

Pe cine mai crezi? După cine să te mai iei? Și tot acest haos informațional prin care se strecoară cu grație multe neadevăruri sunt un factor suplimentar de stres. Iar pe principiul ce-i în mână, nu-i minciună, mii de oameni s-au înghesuit aseară să alimenteze fără nici un temei real.

Prețurile la carburant vor crește în continuare, însă să speculezi cum s-a speculat este de-a dreptul diabolic. 

Sigur că fiecare este responsabil de felul în care gestionează informațiile pe care le primește. Însă uneori este foarte dificil să o faci.

Mă aștept totuși ca iureșul de aseară să fie aspru pedepsit de către autorități. În naivitatea mea, sper că organele responsabile vor trage la răspundere comercianții care au exploatat cu bună știință sau nu nervii tuturor.

puterea internetului dimineata

De dimineață în Timișoara

Puterea internetului

Am dat atât de multă putere acestui mediu virtual, încât uneori ne sufocă. Internetul este un instrument care ne ajută, în primul rând, să comunicăm mai ușor și să avem acces la informație. Restul funcțiilor care au derivat de aici sunt la fel de importante, însă niciuna nu ar avea putere dacă omul nu i-ar da atenție și importanță.

În esență, internetul este un instrument de care să ne folosim și așa trebuie să rămână. Niciun AI sau VR, nicio aplicație sau site nu va bate cel mai șmecher și perfect atu al nostru – creierul uman. Folosit corect și cu încredere chiar te poate salva de multe ori.

Să nu mai dăm internetului, TV-ului și mass mediei atâta putere și să ne vedem mai mult de viață. Offline.

Să ne recitim în pace. 🙏🏻

Sursă foto: grup Info Trafic Timiș

Alte păreri: