Observator – 7 știri în 20 de minute

M-am trezit buimacă de somn pentru că vecinii au avut grijă să înceapă lucrările de renovare a casei lor dimineață devreme. Nu-i bai, mi-am spus, pentru că o să ai ziua mai lungă. Am deschis PC-ul, am butonat puțin și am mers să-mi pun o cafea.

Sorbind din licoarea neagră amestecată cu zahăr și lapte (nu-i bine să bei cafea cu lapte și zahăr pentru că e destul de acidă și pentru dinți, dar și pentru stomac). Am deschis televizorul pe antena 1 să ascult și eu câteva știri din Observator. Am ascultat fix 20 de minute și am ascultat atentă cele 7 știri luându-mi notițe. De la ora 9:00 până la 9:20 au fost următoarele știri:

1. Bebeluș adus la spital mai mult mort

Cică o mamă de 16 ani din Oravița și-a trimis concubinul cu cel mic (vreo 2 ani avea copilul) la spital. Cel mic prezenta vânătăi, mușcături și alte urme de violență pe corp. Tipul, cu 20 de ani mai învârstă decât mama celui mic, susținea că micuțul s-a înecat cu o felie de pâine. Medicii au chemat poliția să investigheze cazul.

2. O groapă l-a aruncat în spital

Cică un motociclist s-a dat de-a dura pe Transalpina și a făcut cunoștință cu o groapă revoltată care l-a trimis direct la spital. Reporterii l-au filmat pe bietul om, au filmat groapa și pe cel care o păzea – pentru ca nimeni altcineva să nu o ia în primire. Însă tipul care păzește groapa are să plece acasă, pentru că un semafor îi va lua locul. Groapa rămâne tot acolo, la fel de supărată. Motociclistul buclucaș va da în judecată autoritățile pentru că găurica din asfalt avea să fie lăsată singură cuc cu un paznic colorat.

3. Huiduiți după gratii, plânși acasă

Dacă nu v-ați prin din titlu despre cine-i vorba, aflați de la mine că cei 7 văleni violatori au ajuns la mititica. Să vezi și să nu crezi, deținuții i-au întâmpinat cu huiduieli, iar zmeii vor răzbunare. Zic că poliția i-a luat de acasă cu forța, fără mandat de arestare, i-au pus să semneze nu știu ce declarații ”predefinite” și s-au comportat urât cu ei. Fratele nu știu căruia dintre ei s-a gândit să fie spiritual și a zis ceva de genul ”Dumnezeu nu bate cu parul și nici nu bea țuică” Wft?! Iar poliția patrulează prin sat.

4. Vrea liniște înainte de examene

Cică s-a vorbit de cei care au de dat ”sex surpriză” era musai să aflăm și ce mai face victima lor. S-a mutat la Vaslui pentru a se putea concentra pe examenul de bacalaureat. Mai ziceau jurnaliștii că familia fetei consideră daunele morale mult prea mici și că vor face apel.

5. Criminalul, căutat la înmormântare

Fata găsită moartă în nu știu ce parc, a murit pe 28 iulie, dar au găsit-o două săptămâni mai târziu foarte aproape de terasa unde era angajată. Capul și un picior erau desprinse de trup, iar poliția l-a pândit pe unul dintre suspecți la înmormântare.

6. Luptă pentru polițistul luat pe capotă

Aici avem o doamnă îndurerată care jelește în fața camerelor. Nu știu povestea premergătoare acestei știri. Tot ce știu este că un baștan alcoolizat l-a luat pe capotă pe un polițai care voia să-l tragă pe dreapta. Tanti plânsă e nevasta polițaiului, baștanul cică-i cercetat. Victima este în stare gravă, iar soția sa vrea să-l ducă în Israel (!!!) pentru un tratament optim. pentru că medicii români sunt incompetenți (cu ironia de rigoare)

7. Dai un ban, dar stai în cămin

Cică prețul e pe măsura riscului de a-ți aranja o cameră într-un cămin de stat. Unii studenți pot plăti până la 600 euro pe an, mai ales cei care stau clandestin. Deși universitățile încearcă să oprească acest fenomen, administratorii sunt mai șmecheri de fel și se descurcă…cum pot.

Acestea fiind spuse, urmează meteo.

Oameni buni, ce-s cu știrile de acest gen de dimineață?!

4 din 7 știri sunt despre oameni băgați în spitale, crime, violuri, accidente. Una este despre corupție și doar una singură pare ceva mai normală. Poate că sunt eu absurdă, dar cum să-mi încep ziua cu zâmbetul pe buze când primele 20 de  minute ascult astfel de știri.

În fond și la urma urmei, eu văd lucrurile așa: știrile matinale ar trebui să prezinte informații utile, care să-ți îmbunătățească și să-ți ușureze ziua. De exemplu – ar fi util să spună că pe eu știu care arteră se efectuează lucrări de reabilitare și se poate ocoli prin zona X.

Faptul că mi-am luat notițe despre știrile prezentate la observator a fost doar o statistică personală. Poate mă voi ambiționa într-o zi să urmăresc știrile de la ora 5 (PRO TV, this time). Acolo să vezi nebunie.

Vouă ce știri vi-ar plăcea să ascultați dimineața?

*acest articol este un semi-pamflet, prima parte trebuie tratată ca atare