Noaptea bibliotecii – evenimentul care îmbină utilul cu plăcutul
Pe data de 28 septembrie 2019, într-o frumoasă zi de sâmbătă, am avut ocazia să particip la un eveniment cultural de scară națională. Acesta s-a ținut și în orașul în care locuiesc 🙂 Noaptea Bibliotecii și a reușit să îmbine utilul cu plăcutul.
Deși nu a fost atât de organizat și de extravagant ca în orașele mai mari, pot spune că atmosfera din cadrul bibliotecii a fost exact ca cea a unei reuniuni de familie. Chiar dacă singurele lucruri pe care le aveam în comun cu ceilalți participanți era faptul că suntem cetățeni ai aceluiași oraș și pasionați de cultură și lectură, seara a fost minunată.
Ce reprezintă de fapt Noaptea Bibliotecii?
Nu vă voi da o definiție ca extrasă din DEX. Pe scurt, Noaptea Bibliotecii este un eveniment în cadrul căruia biblioteca organizatorie este deschisă de dimineața până seara într-o zi de weekend și în care au loc fel de fel de activități. De la expoziții de artă, la vizionare de filme de tot soiul, la ateliere de lucru și chiar a unor jocuri pe diferite teme, toate își pot găsi un loc în programul zilei.
De exemplu, în Mangalia, programul Nopții Bibliotecii a fost:
- Ateliere de artă pentru cei mici și pentru cei mari
- Concursuri de mimă și de cultură general
- Ecranizarea cărții „Uriașul cel prietenos”
- Workshop de poezii
- Ecranizarea cărții „Crima din Orient Express”
Din păcate, am reușit să fiu prezentă doar la o parte din aceste evenimente din program, mai exact la workshop-ul de poezii și la ecranizarea cărții polițiste. Am rămas cu o impresie bună, mai ales că îmi doream de foarte mult timp să vizionez ecranizarea cărții „Crima din Orient Express”, una dintre cărțile mele preferate (îmi plac foarte mult cărțile legate de crime, în special cele scrise de Agatha Christie).
Workshop-ul de poezie-momente de creativitate și de originalitate din partea celor mici
Acest eveniment a fost împărțit în două etape. Prima sarcină a fost să compunem o strofă de patru versuri, folosind cinci cuvinte trase la sorț. Acele cuvinte, care au fost de o varietate extraordinară (pornind de la „școală” până la „efemer”), au reprezentat o adevărată provocare pentru participanți. Folosindu-și creativitatea, au compus fel și fel de poezioare, unele cu o temă mai umoristică, altele cu una mai profundă.
Vă pot spune doar atât: Noaptea Bibliotecii a scos la iveală câteva tinere talente!
Apoi, a urmat „Cine răspunde, câștigă”. Acesta consta în completarea unor spații libere cu expresiile potrivite, provenite din diverse poezii compuse de autori români. Chiar dacă principalul scop al acestui concurs a fost completarea corectă a cuvintelor lipsă, până la urmă, participanții au dat dovadă încă o dată de creativitate, prin recompunerea strofelor, unele dintre ele fiind mai interesante decât cele originale. Pot spune că această etapă a workshop-ului a fost extrem de distractivă, toată lumea fiind cu zâmbetul pe buze.
„Crima din Orient Express” – cireașa de pe tort
Dintre toate evenimentele din program, cel mai mult îmi doream să vizionez ecranizarea acestei cărți. Se pare că nu am fost singura. Deși nu a participat chiar atât de multă lume la celelalte ateliere, la ecranizarea cărții au fost atât de mulți oameni încât nu au ajuns scaunele!
Filmul a durat două ore. Au fost momente în care am trecut prin o varietate de sentimente. De la agonie la extaz, de la uimire la admirație. Pe scurt, o crimă a avut loc în trenul Orient Express care a rămas înzăpezit timp de câteva zile, suspecții fiind pasagerii cursei spre Istanbul.
Personajul principal, detectivul Hercule Poirot, nu m-a dezamăgit nici de această dată, rezolvând un caz aparent imposibil. Majoritatea personajelor aveau probe incriminatorii asupra lor, in timp ce altele nu aveau vreun alibi. Acest aspect i-a îngreunat substanțial ancheta marelui detectiv, însă nimic nu este imposibil pentru Hercule Poirot. La finalul filmului, cu toții am rămas mască, însă experiența propriu-zisă a fost de neuitat.
Am participat la un eveniment minunat
Per ansambu, Noaptea Bibliotecii a fost o experiență plăcută. În cadrul acesteia am cunoscut o mulțime de oameni cu care împărtășesc un lucru: iubirea de cultură. Mă bucur că am avut ocazia să particip la prima, dar nu și ultima ediție a acestui eveniment. Vă invit cu drag să participați și voi dacă veți avea ocazia.
Dacă sunteți interesați de acest eveniment, puteti vizita pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale.
De asemenea, vă invit să citiți și primul meu articol din cadrul acestui internship. 🙂 Îl puteți găsi aici. Nu o să vă spun despre ce este vorba, așa că vă las să descoperiți singuri!