Linked Culture din perspectiva unui voluntar-pion

Îmi plac foarte mult evenimentele care adună la un loc oameni diferiți cu pasiuni comune. Fie că este vorba despre o conferință sau un workshop, mereu mi-a plăcut să fiu la astfel de întruniri. Cu câțiva ani în urmă, am descoperit că îmi place și mai mult să adun oamenii la un loc.

Am început cu întâlniri amicale. Apoi au urmat spectacolele de la Banater Rosmarein, Fii propriu tău make-up artist, Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii și cel mai de important eveniment pe care l-am organizat, November Notes in Social Media.

Mereu mi-a plăcut să organizez evenimente.

În toate cele de mai sus, rolul meu a fost de coordonator. Fie că a fost vorba despre un departament sau de întreg evenimentul, mi-a plăcut întotdeauna să îmi asum responsabilitatea.

Din acest puzzle de organizare, mi-a lipsit o singură piesă, un singur rol: acela de voluntar. Niciodată nu am fost un simplu pion. Am simțit nevoia de a experimenta și acest unghi, așa că am acceptat fără prea multe ezitări propunerea Cristinei de a face parte pentru două zile din echipa PRbeta pentru conferința Linked Culture.

Experiența a fost memorabilă, căci pentru un control freak ca mine să nu știu dinainte cum vor decurge lucrurile, să nu știu că sunt cea care le coordoneaza a fost cu adevărat o provocare. Una extraordinară de altfel, căci am înțeles cât de important este ca voluntarul din echipa ta să fie prompt, să fie pe fază și să urmeze întocmai indicațiile coordonatorului.

Nu mă sperie munca și nici oboseala. Am în spate evenimente pentru care nu am dormit zile întregi. Reluam din nou și din nou lista cu ce e de făcut. Îmi doream ca oamenii pe care îi coordonez să nu se lovească de întrebarea Ce fac acum?

N-am simțit nevoia de a adresa această întrebare pe parcursul celor două zile de Linked Culture. Am știut exact ce am de făcut și am ajutat cu tot ce a fost nevoie.

Mi-a fost greu să las frâiele din mână.

Totuși, mi-a fost greu să renunț la ideea că nu sunt eu cea care ia deciziile. Linked Culture m-a învățat că un voluntar bine instruit face un eveniment reușit și că răbdarea este un punct esențial.

Au fost două zile pline . Emoții, stres, râs până la lacrimi și oboseală. N-am apucat să văd nici o prezentare, habar nu am ce întrebări s-au pus în sală, dar nu contează. Experiența trăită m-a făcut să înțeleg că sunt unlele lucruri pe care nu trebuie să le controlez, că fiecare om din echipă își îndeplinește sarcina perfect și că nu este nevoie de cineva care să verifice lucrurile mereu.

Deși Linked Culture este aproape gata, urmează munca de final: să strângem, să curățăm și să dormim. Rămân amintirile, oamenii și lecțiile învățate. De asta mi-a plăcut întotdeauna să fac parte din diverse evenimente și organizații. Mereu am avut șansa să învăț.

Apreciază oamenii din echipa ta!

Linked Culture mi-a antrenat răbdarea și ideea că dacă ai oameni pe care te poți baza, să fii obsedat de control este în van. Mulțumesc, PRbeta, pentru această șansă. Fain la voi, mai venim și data viitoare! 🙂