#ultraAL – Jurnal de Albania: bun venit în Krujë, orașul din munte
Krujë este un oraș construit în munte. Se spune despre el că nu a fost niciodată cucerit de turci și că aici a avut reședința Skanderbeg, eroul național albanez. Astăzi orașul găzduiește un muzeu închinat istoriei albaneze, un bazar păstrat aproape ca în vremurile strămoșilor și are o panoramă superbă de unde poți vedea Bari în zilele senine.
Conform istoriei scrise, Krujë a fost recuperat de Gjergj Kastrioti (Skanderbeg) de la turci, iar în timpul domniei sale aceștia nu au reușit să recucerească orașul.
Cert este că Muzeul Național „Gjergj Kastrioti Skënderbeu” găzduiește artefacte din epoci diferite. Începând cu arme de luptă ilirice, până la istoria din secolul al XV-lea, muzeul este un izvor de cultură și răspunsuri de oferit celor care sunt pasionați de istoria Peninsulei Balcanice.
Pentru a ajunge în Krujë trebuie să urci pe un drum destul de îngust și pe alocuri chiar periculos.
Serpentinele strânse, dealurile acoperite de vegetație și arbuști, hăul ce ți se deschide în față te face să simți adrenalină tradusă într-un sentiment de teamă. Ajunși sus, ne-am dus direct în cetatea care astăzi e muzeu.
Am trecut pe străzile pietruite și destul de alunecoase unde se deschide un falnic bazar – zice-se cel mai mare și mai frumos din Albania. Cetatea este foarte bine păstrată și se vede că autoritățile locale își dau interesul pentru a o întreține. Aceasta găzuiește muzeul deja menționat, cât și unul etnografic pe care nu am apucat să îl vizitez.
La Muzeul National „Gjergj Kastrioti Skënderbeu” intrarea este 200 de lekë (1,60 euro)
Chiar în holul de la intrare ești întâmpinat de un monument imens care îi reprezintă pe Skanderbeg și cei care i-au fost aproape.
Deschis pentru prima oară în 1981, muzeul este organizat cronologic, astfel că în prima încăpere se pot studia și vedea o arme ilirice, coifuri de luptă și tot felul de obiecte de uz cotidian. De-a lungul unui perete este pictată o frescă care reprezintă luptele ilirilor.
Urmează perioada de glorie a Albaniei, cea în care Skanderbeg conducea țara. Am regăsit în muzeu hărți istorice, fresce gigantice cu reprezentări din diferite lupte, citate ale marelui erou. La etaj am vizitat o cameră amenajată tip birou. Acolo am regăsit fotografia lui Iancu de Hunedoara, cel care a luptat cot la cot cu Skanderbeg împotriva otomanilor.
După incursiunea în istoria albaneză, am purces spre vechiul bazar din Krujë.
Ghidul local ne-a spus că există numeroase chinezării aduse acolo, dar și produse lucrate manual. Spre bucuria mea, am găsit o domnișoară de vârsta mea care lucra la război. Țesea covoare și pături și mi-a mărturisit că a învățat acest meșteșug de la mama ei.
Bazarul ascunde suveniruri pentru toate gusturile, dar și lucruri de calitate. Am fost puțin dezamăgită că nu am putut negocia. Spre deosebire de bazarul din Marmaris pe care l-am vizitat cu ceva ani în urmă și unde am negociat la sânge, comercianții de aici au fost aproape deloc dispuși să se tocmească. Cu toate acestea, am cumpărat eșarfe și un rucsac, cercei și papuci de casă.
Vizita s-a încheiat la restaurantul Panorama, poate cel mai vizitat local din Krujë. Din păcate nu am găsit loc pe terasă, așa că m-am mulțumit cu atmosfera din interior.
Am petrecut o după-amiază frumoasă în orașul din munte, însă e impresionant cât de multe contraste am regăsit. De la cetatea veche de sute de ani, la construcțiile comuniste și cele moderne. Am văzut vile luxoase, dar și mai multe case și chiar blocuri sărăcăcioase.
Acest articol face parte din campania #ultraAL, campanie de promovare a Albaniei ca destinație turistică susținută de Agenția de turism Ultramarin Timișoara.