[interviu] Irina Rusu, Coffentropy: blogging, ilustrații și lifestyle

Era o dimineață de duminică însorită în Cluj. Oamenii se plimbau molcomi prin Piața Unirii, iar eu așteptam să se deschidă Bujole, un loc foarte simpatic. Urma să-mi beau cafeaua cu o iubitoare a acestei licori – Irina Rusu, cunoscută în online drept Coffentropy.

Irina este un om deschis, amuzant și plin de viață. După ce aveam să ne bem cafeaua împreuna, urma ca ea să meargă la un beauty blog meet clujean. Deborda de energie, iar outfit-ul ei ușor retro reflecta exact starea de bine pe care o emana. Mi-am dorit să o descos pe creatoarea Coffentropy pentru că o urmăresc de ceva vreme pe Instagram și blog. Tot ce transmite despre viață și realitate, atât fotografiile, cât și articolele de pe blog sunt altfel. Așadar, cu prima ocazia i-am scris un mail, am stabilit o întâlnire și iată ce a ieșit.

Am fost curioasă care este povestea Coffentropy

Irina mi-a răspuns: ”Am făcut facultatea de Medicină Veterinară la Cluj. Prin anul V am realizat că imaginea mea super romantică, euforică, dificilă, dar extrem de frumoasă despre această profesie este și destul de departe de adevărul de zi cu zi. Mi-am dat seama că viața în clinică nu este tocmai pentru mine așa că i-am dat o șansă mediului academic și m-am înscris la doctorat. Avem note bune și nu mi-a fost greu să intru, însă tema pe care am avut-o, direcția studiului și practicile din România nu se aliniau cu valorile mele. A fost o perioadă dificilă cu multe ore în laborator și parcă aveam nevoie să fac ceva creativ. Așadar, mi-am creat un blog. Inițial îl gândisem ca fiind unul în domeniul în care deja eram familiarizată – medicină veterinară, apoi mi-am dat seama că sunt destule platforme care scriu despre acest subiect și nu aș putea să aduc ceva cu adevărat valoros acestui domeniu.

Cred că lucrul care m-a diferențiat a fost faptul că îmi place să ilustrez fotografiile.

Legat de numele Coffentropy, l-am ales pentru că îmi place cafeaua și apoi pentru că am simțit mereu că viața mea e un haos. Nu mi se părea că sună bine haosul cafelei sau orice în acest sens, așa că am mers pe entropie (n.e. mărime de stare termică a unui sistem fizic închis, care indică sensul de evoluție macroscopică al acestuia). La început mi s-a spus că e foarte ciudată denumirea, lumea mă întreba cum se citește. Apoi oamenii s-au obișnuit și erau pur și simplu curioși despre ce scriu. În plus, m-a ajutat foarte mult numele pentru SEO 😀 .

Am început să scriu recenzii despre produsele de beauty pe care le aveam, pentru că mă tot întrebau prietenele despre ele. Mi s-a părut că nu găsesc recenzii obiective și suficient de sincere despre produse pe care le cumpărasem ca fiind super recomandate pe net, dar care m-au dezamăgit profund. . Primul articol a fost despre călătorie și produsele de tip miniatură. Cred că lucrul care m-a diferențiat a fost faptul că îmi place să ilustrez fotografiile. Acum scriu despre beauty, dar și despre alte subiecte. O fac din punctul meu de vedere și e o reflexie a gândirii mele asupra lucrurilor .”

Irina face ilustrații, desenează, este un om foarte creativ. De unde această pasiune vă întrebați? Iată ce zice creatorul Coffentropy:

”Cred că e prima oară când povestesc public acest lucru, dar când eram în ultimul an de facultate, m-am înscris la un curs de antreprenoriat. Era un curs în urma căruia, dacă proiectul era destul de bun, urma să primesc finanțare. Inițial voiam să scriu un proiect pe medicină veterinară. Deja înțelesesem că nu voi practica în clinică, iar după câteva calcule preliminarii, am decis să scriu un proiect ceva mai realist. Am ales designul grafic pentru că îmi plăcea să desenez. Am reușit să câștig finanțarea și să îmi achiziționez un Mac Book și o tabletă grafică. Așa a început. Nu m-am gândit că totul va prinde atât de mult curaj și amploare.

Un alt motiv pentru care am început Urban Tale, mica mea afacere de ilustrații, a fost că îmi place să primesc scrisori. Când eram la începutul relației cu actualul meu soț, el era la Chișinău și eu în Cluj. Vorbeam pe skype aproape zilnic, dar scrisorile sunt, totuși, ceva special. Am vrut să readuc la viață acest sentiment și am început să creez cărți poștale cu diverse mesaje personale, speciale.”

Care este următorul pas?

Anul acesta vreau să lansez magazinul online Urban Tale. M-am lăsat de doctorat pentru că simțeam că nu mi se potrivește. Deși mi-a făcut plăcere să lucrez cu studenții – am predat un an semiologie anului III, dar am decis că îmi place mai mult pe cont propriu. Nu sunt om de echipă. Atunci când știu că totul depinde de mine îmi e mult mai ușor să mă concentrez pe ceea ce am de făcut.

Nu sunt de acord cu achiziționarea urmăritorilor fictivi. Deși îmi doresc mult de tot acel buton de swipe-up, vreau să ajung la el organic, nu pe scurtătură.

Am rugat-o pe Irina să aleagă între Instagram, Facebook, Youtube și Blog…

”Să zicem că pe o insulă pustie, cel mai mult mi s-ar potrivi Youtube, ca formă de content fain, apoi Instagram. Dar în lumea reală, prefer Instagram. Mi se pare că mă pot exprima cel mai ușor și mai autentic. Cred că pe Instagram, dar și pe orice mijloc de comunicare cu publicul, trebuie să fii autentic. Adică să te exprimi exact cum simți, fără să jignești, desigur. Nu mă consider Instagrammer pentru că nu am o strategie, nu postez după un plan stabilit, ci mai mult “de moment”. Cu toate acestea, oamenii mă urmăresc și sunt alături de mine. Nu sunt de acord cu achiziționarea urmăritorilor fictivi. Deși îmi doresc mult de tot acel buton de swipe-up, vreau să ajung la el organic, nu pe scurtătură.

Noul algoritm Instagram (care între timp nu mai este atât de nou), nu mă incomodează deloc pentru că într-un fel înțeleg ce vor oamenii din spatele aplicației – să o facă mai umană și să ofere publicului ceea ce acesta consumă. Aplicația studiază oamenii și te ajută pe tine, creatorul de conținut, să oferi informații relevante. Îmi place să învăț din mers și mă adaptez pe parcurs.”

De multe ori ne întrebăm în calitate de creatori de conținut ce-și dorește publicul de la noi. Dar de câte ori ne-am întrebat ce vrem noi de la oameni?

”Vreau ca oamenii să fie acolo pentru că sunt interesați de ce fac eu. Dacă voiam viteză, îmi cumpăram numerele alea atât de “apreciate” de către unele agenții și companii. Probabil că dacă mi-aș dori să trăiesc din Instagram, băgam viteză, iar strategia mea nu ar fi cea mai productivă în acest sens, dar o prefer așa decât pe repede înainte.”

Ce faci când nu muncești pentru blog, când nu ești cu Poca sau când nu faci ilustrații?

”Lucrez și nu prea am timp de altceva. Uite de exemplu după întâlnirea cu tine merg la un blog meet, iar spre seară am de terminat câteva task-uri. Deși mi-am propus la începutul anului ca duminicile să mi le dedic relaxării complete, nu reușesc să îmi țin promisiunea, dar nici nu mă deranjează foarte tare. Simt uneori nevoia de timp liber, dar nu e la fel ca pe vremea când practicam medicina veterinară. Atunci eram sub continuă presiune, acum lucrez în ritmul meu și totul depinde de mine. Sunt în cea mai bună perioadă a vieții mele, am încredere în mine, în forțele mele.”

M-am întrebat cum vede Irina viața din Cluj, cât de creativ este orașul și de ce a alea tocmai inima Ardealului drept reședință.

”Sunt deja 9 ani de când locuiesc aici. Am venit pentru facultate, știam că e cea mai bună din țară, plus îmi place orașul. Cu toate acestea, în ultimul timp mi se pare că prețurile sunt mult prea mari pentru ce oferă. Are un potențial mult mai mare, dar mi se pare că lucrurile înaintează mult prea lent. .”

Ce înseamnă pentru tine iubirea?

Cred că iubirea merge mână în mână cu empatia. Nu pot să spun că iubesc oamenii, , dar pot empatiza cu ei. De aici cred că vine și înțelegerea punctului de vedere a celuilalt. Și mai cred că oamenii nu se pot schimba de azi pe mâine, ci au nevoie de un stimul puternic din exterior care să le zdruncine realitatea în care trăiesc. Iubirea are multe “fațete” și cred că nu funcționează doar ca un sentiment pur și inocent, aerian și romantic. Pentru iubire trebuie să și muncești 😀

Dacă ar fi să-ți dai un sfat, acesta ar fi…

Să fiu mai curajoasă pentru că am tendința de multe ori să despic firul în patru și să mă opresc fix atunci când nu trebuie.

Pe Irina Rusu o găsiți pe blog, Facebook Youtube și Instagram. E activă, răspunde mesajelor și crează conținut consistent transmițând mesaje simple dar de impact. 🙂 Iar dacă doriți moace simpatce de Poca, domnișoara are și ea cont de Instagram.