Omul agendelor – organizare și planificare

Sunt omul agendelor. Am de fiecare dată câte o agenda cu mine oriunde merg. Printre alte nebunii care se pot asocia cu persoana mea, aceste agende fac parte pur și simplu din felul meu de a fi.

Îmi place sa rămân cât pot de organizată, să nu uit ce am promis cu atât mai puțin datele întâlnirilor de orice fel. Uneori mai dau și chix, uit de evenimente la care mi-am dat cuvântul că merg, încurc orele sau locațiile de întâlnire.

Pentru mine nu funcționează plannerul de pe telefon. Poate aș avea nevoie de mai multa disciplină în acest sens, dar dacă nu scriu cu pixul pe hârtie, parcă nu există.

Anul trecut am primit de la Andra o agendă șmecheră, un fel de planner în care tu îți scrii datele, pe luni, pe ani, pe cum vrei tu. Aproape ca mi-am organizat zilele până în 2020. Am notat acolo toate zilele cheie, de la cele de naștere, onomastice, până la conferințe și evenimente la care vreau sa particip.

De asemenea, pentru o zi mai productiva folosesc lista bulinelor, cum îmi place să o alint. E o listă de to do cu buline pe care o concep fie cu o seara înainte, fie de dimineață atunci când mă trezesc la o ora matinală.

Sunt omul agendelor și a listelor pentru că încerc să rămân organizată

Uneori am nevoie de o astfel de listă și când nu am decât treburi casnice de făcut. Ei bine, nimeni nu e perfect. În plus, acestea ne ajută să ne organizăm mai bine timpul și să fim eficienți. Am spus-o la plural pentru că dacă încă nu ai încercat să îți faci o listă, acum e momentul 😛

Cu toate acestea, e musai să nu cădem în cealaltă extremă. Nici să ai prea multe agende, prea multe liste, prea mult de lucru nu este eficient. Scade productivitatea, crește presiunea și nivelul de stres.

Prea multe task-uri scad productivitatea

Mi s-a intamplat de câteva ori să nu reușesc să finalizez ceea ce îmi propusesem peste zi. Am adormit cu gândul că voi face mâine ce mi-a rămas, dar am dormit foarte rău. De stres, evident 😀

Nu există un număr fix de task-uri pe care să le îndeplinești și nici nu îți poate spune nimeni cât de mult sau de puțin să faci. Ce e important, din punctul meu de vedere, este să te gâdești realist și responsabil cât poți duce, vorba aia. Prea mult strică, prea puțin e deja prea puțin parcă.

Așadar, dacă sunteți oameni ai agendelor și listelor așa cum sunt eu, bun venit în club. Iar dacă sunteți dezorganizați, aceste trucuri vă pot stimula să vă puneți un pic de ordine în gânduri. Pot fi liste și agende virtuale sau pe hârtie, oricum ar fi ele sunt bune, utile și chiar (uneori) distractive.