De ce să călătorești cu o agenție de turism

A devenit foarte ușor să planifici o călătorie. Cu puțin timp și un minim de cercetare pe internet, oricine poate achiziționa un bilet de avion și poate găsit un loc de cazare așa cum a visat într-un loc pe care dorește să îl viziteze.

Am făcut și eu de nenumărate ori acest lucru. Fie că am apelat la booking.com sau la airbnb.com, am găsit poate cele mai frumoase cazări în țară, dar și în străinătate. Am optat pentru mașina personală sau pentru bilete de avion, rare au fost dățile când am călătorit cu autocarul.

„Călătoriile te transformă într-o persoană modestă. Pentru că îți dai seama de locul mărunt pe care-l ocupi în lume.”, Gustave Flaubert

Cetatea Colț, munții Retezat

Mi s-a deschis în față o lume, pe care o simt și mai mare cu fiecare călătorie în care merg. 

Am observat că multă lume fuge de o agenție de turism. Majoritatea preferă să caute singură locuri de evadare și să își planifice vacanța cum cosideră de cuvință. Nimic greșit în acest lucru.

Doar că hai-huiala pe cont propriu are un mare dezavantaj. De multe ori treci pe lângă locuri care au o poveste fascinantă despre care puțină lume scrie sau povestește online. E nevoie de foarte multă cercertare și automat mult timp până să descoperi acele povești pe care ți le relatează un ghid. 

„Adevăratele descoperiri nu constau în căutarea unor peisaje noi, ci în stăpânirea unor noi feluri de a privi.”,  Marcel Proust

E destul de complicat să optezi pentru unul când ești într-o țară stăină, ba chiar și în România. De ce? Pentru că nu e rentabil. Atunci când vrei o vacanță în 2 sau cu familia, e mult mai complicat să te lipești de un grup de turiști care beneficiază de un ghid specializat.

Mereu mi-am dorit să obțin cât mai multe dintr-o călătorie. Inclusiv anul trecut când am mers la mare de capul meu am oprit în nenumărate locuri din țară despre care doar auzisem. De fiecare dată fac așa. Chiar și când am fost la nuntă la Andra la Hațeg am profitat de ocazie să vedem una-alta în zonă. Da, mi-ar fi plăcut să fie cineva care să îmi povesteasca istoria locului, obiceiuri, să îmi arate ceea ce doar localnicii cunosc.

Ohrid, Macedonia

Călătoria din Albania ar fi fost mult mai tristă fără excursiile opționale din sejur în care Ozuni, un ghid local, ne-a povestit despre locuri, cultură, obiceiuri. Cred că s-a simțit acest lucru și în articolele scrise aici pe blog.

Am fi stat toată ziua pe plajă și ne-am fi ales cu un bronz mult mai intens, dar și cu un risc mai mare de a dezvolta melanom. Așa am rămas cu multe amintiri frumoase, am cunoscut un pic mai bine țara vulturului bicefalic, cultura și mentalitatea lor.

Fără ghid, sigur ar fost mult mai seacă toată aventura. Totodată sunt mai mult ca sigură că fără agenția Ultramarin nu aș fi ales această destinație pentru că este mult prea puțin cunoscută și automat nesigură. Ce nu cunoaștem ne sperie, nu-i așa?

„Oriunde te duci, ceva devine o parte din tine într-un fel.”, Anita Desai

Nu sunt împotriva mersului în lume de capul tău, dar cred că uneori e bine să alegi o agenție. Mi s-a pus un pitic pe creier și tare mi-aș dori să văd Istanbul toamna. Spun cu mâna pe inimă că am căutat și avion, dar și cazare, iar prețul este asemănător cu cel oferit de agenție. Însă nu include ghid și nici oportunitatea unei croaziere pe Bosfor. 

Istanbul, Turcia

S-ar putea să nu rezonați cu mine pe acest subiect. A alege să pleci în lume de capul tău este asemănător cu a alege să îți repari singur pantofii. S-ar putea să îți iasă, dar în același timp există o mică posibilitate să nu mai fie la fel de estetic. 

Așadar, pentru a obține maximul de la o excursie, nu ezitați să apelați la specialiști. Pe lângă povești și locuri frumoase, puteți descoperi oamenii incredibili, căci cei care optează pentru o agenție de turism, oricare ar fi ea, au un interes comun – să descopere lumea și poveștile care o făcuresc.