Mic daily blog de disciplina alimentară și sport

Așadar, m-am pus pe slăbit. Doar că, așa cum am povestit aici, nu cred în diete minune, ci mai degrabă în disciplină și echilibru între alimentație și sport. Consider că nu este cazul să consult un medic nutriționist pentru că nu vreau să slăbesc mult, ci mai degrabă să îmi ordonez tot ce înseamnă alimentație și sport.

Îmi amintesc vremea când eram în clasele primare și Oma mea mă lua de la școală. Mâncam prânzul la aceeași oră, mereu  mâncare proaspăt gătită. Primeam și cina care de obicei consta într-o cană de cacao cu lapte și chec sau o felie de pâine cu unt. 

Cu timpul am pierdut această disciplină și vreau să o recapăt. Voi fi complet onestă și voi spune că mă sperie teribil acest pas. Așa că am decis să țin un jurnal aici pe blog. L-am început marți, 21 august 2018, și îl voi finaliza peste o săptămână. Și mai e ceva – săptămâna aceasta nu mănânc carne. Sau mă rog, mă străduiesc să o evit cât pot de mult.

Teoretic nu voi pleca de acasă și nici nu am cine știe ce program. Astfel, sper că îmi va fi mai ușor să mă țin de el. Ideea e așa:

 • ora 6:00 trezit și băut cafea
 • ora 9:00 mic dejun
 • ora 14:00 prânz
 • ora 17:00 cină – adică ciugulit ceva
 • o oră de sport/zi

Marti, 21.08

Nu am reușit să mă trezesc la 06:00 așa cum mi-am propus și nici să iau micul dejun la 9:00. Am început cu stângul programul meu de disciplină, dar totuși nu am mâncat nimic până la 14:00 când am programat masa de prânz. Aici am ales câteva picături de ulei de măsline, 2 felii de pâine, o roșie din grădină și puțină telemea.

Am făcut o tentativă de criză de fiere pe care am dres-o rapid cu o pastilă magică și puțină ciocolată neagră. Mi-a fost suficient de rău încât să nu mănânc nimic la 17:00, când programasem ultima masă. 

Totuși, am ajuns la sală și m-am băgat direct la Cycling. Am simțit că mor după primele 10 minute. Nu că nu mai aveam aer sau ceva de genul, ci pur și simplu că nu (mai) pot. Mă uitam la ceas și timpul se scurgea atât de greu. Cred că a fost un blocaj psihic sau ceva asemănător, căci mușchii puteau și creierul refuza. M-a ajutat muzica bună și antrenorii super faini de la Smartfit. 

Când am ajuns seara acasă am luat câteva linguri de scoacă cu miere și multă apă. Aș fi vrut să mă culc la 23:00, dar n-am adormit decât pe la 01:00.

Miercuri, 22.08

Bineînțeles că n-am reușit să mă trezesc la 6:00, să-mi beau cafeaua și apoi să plec spre sală. Totuși, am făcut progrese de ieri și m-am ridicat din pat la 7:30. 

Am mâncat micul dejun la ora 9:00 – o felie de pâine cu vinete, roșii și puțină miere. N-am băut cafea, dar am respectat ora prânzului și cina. Mi-a fost lene să fac sport și am dormit mai mult decât de obicei. 

Joi, 23.08

Astăzi a fost cea mai rebelă zi. Deși m-am trezit târziu (din nou), am respectat micul dejun, dar și prânzul. Din păcate am ratat clasa de Smart Pump și am mâncat ciorbă de burtă la Taverna Pecicană și un mic în vizita nocturnă. Fiind pe drumuri și spre seară invitată la o cină de 23 august, n-am putut să respect programul pentru că ar fi părut că fac nazuri.

Drept să spun mi-a fost și foarte poftă 😀 Ultima masă am luat-o pe la 22:00 ceea ce m-a făcut să dorm puțin mai agitat și să visez. Nu visez decât foarte rar și de obicei când nu mă simt bine.

Vineri, 24.08

Nope, fără cafea și ora 6:00, dar cu merișoare deshidratate de micul dejun pe care l-am luat pe la 9:30. Am ronțăit merișoare uscate la birou. Erau lângă mine și lucram. Până să fiu conștientă de ce fac, mâncasem destul de multe. 

Prânzul a fost compus dintr-un sandviș de la Yamy Bistro și a fost mult mai repede decât ora propusă. Cu aproape o oră mai devreme. După-masă am fost invitată din nou la un mic party și s-a servit grătar. Again. Am mâncat căci îmi era rușine să refuz. Au avut și ardei copți de m-am lins pe degete.

Nu mai zic nimic de sală, căci iar am tras chiulul și am mâncat prea mult…

Sâmbătă, 25.08

Spontan și pe nepusă masă am decis să plecăm la ștrand în Ungaria. Așadar, trezitul la ora 6:00 a funcționat, am băut și cafeaua tot atunci, iar la 9:00 am mâncat un croissant pe post de mic dejun.

Am reușit să nu mănânc până pe la 12:30 ora Ungariei, adică 1:30 ora noastră. Pentru că la Gyula am depus mult efort pe tobogane, am înotat prn bazine și m-am zbenghuit  mai ceva ca atunci când aveam 10 ani, am fost sfătuită să aleg ceva mai sățios. So I got a Gyros din care am mâncat jumătate de porție și o înghețată drept desert. 

E musai să vă povestesc despre acel Gyros la farfurie, făcut fără suflet, fără sos și aproape fără gust și despre acesi cartofi prăjiți, scoși parcă din congelator după 3 luni. Oh, dar salata. Ne-au întrebat dacă vrem sos de ustoroi sau de mărar. Vă las să ghiciți ce am ales 😀 Și când am primit farfuria ne-am întrebat unde o fi sosul. Erau stropii aceea de smântână cu un ușor iz de ustoroi de pe cele 3 roșii și 5 frunze de salată. Da, da și mai erau și vreo 2 măsline verzi pentru plating.

Mbun, ideea e că m-am săturat, am mâncat o înghetață și pace bună până am ajuns în România. Ne-am oprit din nou să mâncăm la Taverna Pecicană și din nou am optat pentru ciorba aia bună de burtă 😀

Când am ajuns acasă am ciugulit câteva smochine și pace bună. Sport nu am făcut la sală, dar m-am bălăcit atât de mult, încât simt o ușoră febră musculară la abdomen. Sau o fi de la adrenalina de pe tobogane?

Duminică, 26.08

Ce ora 6:00? Ce-i aia ora 9:00? Eh, să nu exagerăm, căci la 9:30 mișunam deja prin casă. Am băut o cafea fără zahăr și fără lapte. La 13:00 am luat prâzul duminical cu supă de pui, cartofi piure, friptură de pui și salată de roșii. Cina a fost compusă dintr-o porție decentă de sushi 😀 

Sportul a fost mai mult de cameră, combinat cu aruncatul cu privirea. 😀

Luni, 27.08

Ora 6:00 – pas. Ora 9:00 checked cu mic dejun cu tot – resturi de sushi de aseară și o banană. Diseară mă duc la cycling și sper să ajung pe acasă la 14:00 să mănânc puțină supă de pui sau un shake de fructe.

Concluzii

Mbun, acum că putem trage linia unei săptămână absolut fabuloase, am câteva concluzii și chestii de corectat

 • am programat cina prea devreme. E mult prea scurt timpul între prânzul de la 14:00 și cina de la 17:00. O să încerc să o reprogramez la 18:00
 • n-am ajuns la sport pentru că, deși nu prevăzusem plecări, am fost hai-hui 4/7 zile, dintre care 2 zile în Ungaria. 
 • dorm mult mai bine dacă nu mănânc după ora 19:00
 • mi se face foame în jurul orei 13:00, dar mă străduiesc să rezist până la 14:00 ceea ce mi-a ieșit aproape de fiecare dată
 • e aiurea când mergi în vizită și zici că ești la dietă. Nimeni nu te încurajează, ba chiar te îmbie să iei, să mănânci că oricum nu ești tu grasă…
 • oamenii din jurul meu mănâncă mult prea multă carne, lucru care clar mă influenţează și pe mine
 • în lupta cu schimbarea stilului alimentar ești singur, cu puțin noroc ai un prieten sau doi care îți înțeleg dorința, în rest lumea te cam judecă.