Grigore e bolnav

Grigore e bolnav. Grigore fiind porcușorul meu de guineea. Unul din ei. L-am depistat ieri dimineața când îi dădeam să mănânce. În jurul ochiului drept și pe corp, tot pe partea dreaptă, i-a căzut părul și a făcut o crustă albicioasă și tare.

M-am speriat nu doar pentru el, dar și pentru Albert care pare momentan perfect sănătos. M-am gândit că poate fi o ciupercă, dar nu pot fi sigură de nimic.

Am luat cușca în care stăteau și am dezinfectat-o cu domestos și detergent, cu apă fierbinte. Toate lucrurile cu care a venit micuțul negru în contact am încercat cât de bine am putut să le dezinfectez. Procedura a durat cam două ore, dar nu a contat. Să știți că cel mai important în astfel de cazuri, fie că e la un animăluț sau la om, este dezinfecția și sterilizarea. Un prim pas spre vindecare este oprirea răspândirii. Sper că e de la sine înțeles că am folosit mănuși și mască. Nu de alta, dar oricum deja am impresia că am luat și eu această ciupercă, deși știu că ar putea fi doar în capul meu pentru că m-am protejat cât de bine am putut.

Pe Grig l-am pus într-o cutie separată. Aș putea spune că e în carantină.

Mă bucură faptul că mănâncă normal. Și deși mănâncă destul de mult – zic eu – este destul de slăbuț în comparație cu Alberta care-i zdravăn bine. Mi-a trecut prin minte și faptul că ar putea fi bătrân de nu se îngrașă, dar nu am de unde să știu pentru că pe Grig l-am luat deja ca adult și conform spuselor fostei sale stăpâne, el ar avea acum aproximativ doi ani. Eu știu că porcușorii de guineea trăiesc în jur de șase, chiar șapte ani. Nu am de unde să știu exact.

Mă enervează faptul că nu există un cabinet veterinar deschis și duminica. La facultatea de medicină veterinară din oraș unde există serviciu de gardă nu este medic în weekend, deci trebuie să aștept până mâine dimineață, lucru care mă stresează. 🙁

Am citit pe internet și ar putea fi tricofiție, o zoonoză, adică boală comună omului și animalului. Lucru care mă face să fiu cât pot de precaută. Se manifestă cu căderea părului, mâncărimi și cruste. Exact cum are Grigore al meu.

Vă las aici poze și o să revin cu un diagnostic după ce vedem un veterinar.

grigore e bolnav zgomotul gandului (1)

grigore e bolnav zgomotul gandului (2)