Dulcele teiului

Habar n-am care e starea generală, dar la mine e haos. Fac slalom printre examene, cărți și proiecte. Încerc să mă păstrez pe linia de plutire. Dorm puțin, sunt ușor depresivă și îmi doresc să se termine luna. Mă străduiesc să mă plâng cât mai puțin, să râd cât pot de mult și să evit lucrurile care nu sunt prioritare.

Printre liste și examene

Printre listele cu ce am de făcut, planificarea cursurilor și învățatul lor, ieri m-am lovit pe bune de traficul din Timișoara. Orașul a fost atât de gol în weekend, încât parcă am uitat cât de aglomerat poate fi.

De marți încoace, pietonii fac în ciudă șoferilor, iar semafoarele nu par decât niște valve defecte care provoacă varice. Au fost închise două pasaje importante care fac legătra între partea de nord și cea de sud pentru lucrări de modernizare. Circulația e sufocată, iar timișorenii parcă se încăpățânează să își scoată mașina la plimbare.

Nu discut despre orele pierdute în trafic, nici despre comoditatea cetățenilor de a nu opta pentru bicicletă. Transportul în comun iese aproape din discuție. Orașul s-a transformat într-o seră. Din asfalt urlă căldura, iar din tobele de eșapament se ridică mândru și dens dioxidul de carbon care îți întoarce efectiv mațele pe dos și îți îneacă plămânii.

Grozăvescu specula că e o făcătură pentru a determina timișorenii să își pună în funcțiune bicicletele din dotare. Ar fi fost un gest nobil. Mă îndoiesc amarnic că acesta e motivul principal. În fine, complimentele mele că orașul se modernizează. Nu scuză implementarea, dar m-am lungit cu vorba.

Dulcele teiului după ploaie

Ce voiam să vă spun este că aseară a început să plouă molcom. După câteva furtuni zdravene, vremea s-a domolit și ploaia a venit ca un duș răcoros.

Mergând spre casă m-a lovit un miros pe care îl iubesc încă din copilărie. M-a atins olfactiv, mi-a mângâiat inima și parcă m-a luat în brațe ca o amintire după care toți tânjim din când în când. E acel aer curat cu aroma dulce de tei.

Am stat pentru câteva minute fără să fac nimic și m-am bucurat de aromă. Pe cuvânt că nu există ceva mai frumos de mirosit. Aș fi stat mai mult, dar mă trăgea sufletul să vă  povestesc despre ea. Și așa sunt nescrisă de prea timp.

Așadar, dacă plouă și astăzi, lăsați tot ce aveți de făcut și ieșiți afară într-o plimbare. Nu garantez aer curat, dar promit că dulcele teiului o să vă fac seara mai frumoasă.

sursă foto