Der Verehrer – prima parte

Autor: Charlotte Link
Anul apariției: 1998
Editura: Blanvalet Taschenbuch Verlag
Limbă originală: germană
Nota mea: 4/5

Romanul despre care voi vorbi în următoarele rânduri, adică Der Verehrer sau Admiratorul (s-ar traduce) nu a fost tradus în limba română. Sunt 99% convinsă de acest fapt, totuși rămâne 1% de îndoială. În fond, pe goodreads (GR) zice că acesta a fost tradus doar în franceză și în alte câteva limbi – nu mi-am bătut capul să vad care, dar vă las aici link către GR.

Der Verehrer von Charlotte Link

Mbun. Am dat peste această carte într-o librărie din Germania și am dat 10 euro pe ea. Am făcut atunci un rond de shopping într-o librărie și am spart aproximativ 50 de euro pe cărți. Nu-mi pare niciodată rău de bani când îi dau pe cărți. Mi-a făcut cu ochiu coperta acestei cărți, dar și tilul și mai ales genul. Este o carte crimi, nu polițistă. Nu citisem niciodată un roman de acest gen, așa că mi-am zis De ce nu? A făcut praf la mine în bibliotecă destul de mult timp, dar i-a venit rândul să mă farmece și să-mi deschidă ochii către o lume nouă.

Der Verehrer debutează cu o pereche căsătorită de mai bine de 10 ani, care se plimbă printr-o pădure. Ea se pierde voit de el, de fapt încă se jucau un fel de v-ați ascunselea și intră în panică și găsește cadavrul unei tinere, care aparent a fost omorâtă într-un mod foarte violent – înjunghiată de nenumărate ori. Și cam atât, momentan.

Acțiunea își mută reflectorul pe cei doi soți Leona și Wolfgang, care aparent, au o căsnicie fericită. Se cunosc din copilărie, nici unul nu a mai fost cu altcineva. Leona este descrisă ca fiind o femeie în jurul vârstei de 41 de ani, cu părul lung și blond (așa cum îi place lui Wolfgang), cu ochii albaști, care lucrează la o editură.

Aceasta are o soră mai mare, Olivia, căsătorită cu Paul și împreună o au pe Dany, fiica lor cu dizabilități psihice (Olivia nu o născuse la timp, fetița a avut lipsă oxigen și a rămas cu sechele neurologice). Olivia și Paul nu mai sunt de mult o pereche fericită, pentru că ea se dedică întrutotul fetiței lor, refuzând ca peste zi să o trimită la un centru de specialitate. Din această cauză, ea, Olivia, este mereu obosită, morocănoasă și refuză să-și mai facă datoria de femeie. Paul este descris ca fiind un bărbat așa cum și-ar dori toate femeile: frumos, cu un job bine plătit și cu o răbdare de fier. Carolin este sora mai mică a Leonei, cu aproape 20 de ani mai mică, care schimbă bărbații ”ca pe chiloți” ș care are un fiu de 5 ani – pe Felix. 

Toate aceste detalii au relevanță pentru a înțelege faptul că Leona este fiica perfectă, cea care a făcut lucrurile așa cum se fac și niciodată nu a făcut vreun pas greșit. Așadar, viața ei este una perfectă, liniștită și clasică.

Într-o zi, pe când Leona se întorcea de la dentist, ea vede o femeie care se aruncă de la balcon. Aleargă spre ea să-și ofere ajutorul, aceasta îi spune ultimele cuvinte și moare. Șocată de această întâmplare și fiind singurul martor, Leona ajunge să vorbească cu Lydia, vecina Evei (femeia care se sinucise) și să păstreze legătura cu ea. Leona este invitată la înmormântarea sinucigașei, unde participă ea, Lydia, fostul soț al Evei – Bernhard Fabiani și fratele Evei – Robert Jablonski.

Leona rămâne traumatizată de întâmplare, iar Wolfgang dorește să o protejeze, deși are un secret pe care decide să-l păstreze până în 31 august. În ziua cu pricina, Wolfgang îi spune Leonei că el dorește să se despartă, pentru că are pe altcineva, o tipă pe nume Nicole. Leona primește un al doilea șoc și simte cum lumea ei se năruie. Cu toate acestea, acceptă invitația Lydiei de a merge în apartamentul Evei pentru a vedea dacă are nevoie de lucruri de acolo – Robert decide să vândă apartamentul, dar trebuie să scape de lucrurile surorii lui. Robert o conduce acasă pe Leona și schimbă câteva cuvinte cu ea, apoi dispare.

Peste câteva zile, aceștia se reîntâlnesc la mormântul Evei, iar între ei se leagă o poveste de dragoste. Ea îi propune să se mute împreună, iar acesta acceptă bucuros, însă îi spune că trebuie să meargă până în Ascona, orașul unde locuia el de fapt, să-și ia lucrurile și că în două zile se va întoarce. Doar că acesta dispare pentru 2 săptămâni, timp în care Leona își face nenumărate griji și gânduri. Aceasta îi face o vizită Lydiei pentru a afla mai multe despre el.

În timpul vizitei, se întâmplă un lucru ciudat: Robert îi spusese Leonei că fosta lui prietnă, ”iubirea vieții lui”, murise înecată în timpul unei furtunii în Ascona acum un an și jumătate. Cu toate acestea, Lydia este aproape convinsă că fosta lui prietenă era în viață acum jumătate de an, când cei doi o vizitaseră pe Eva. Neconcordanța de informații este repede trecută cu vederea pentru că ajunsă acasă, Leona îl vede pe Robert așteptând-o în fața ușii. Furioasă, ea îi cere o expliacație, dar el reușește să o liniștească prin farmecul și șarmul său, cărora Leona nu le poate rezista.

Cei doi petrec Crăciunul împreună cu familia Leonei. Toată lumea este surprinsă când aceasta apare cu Robert, părinții ei neștiind că ea s-a separat de Wolfgang și că între timp are o nouă relație. Nimeni nu este încântat de noua apariție, însă familia Leonei îi respectă acesteia deciziile și îi primesc pe amândoi cu mare drag.

Sigura care cu adevărat îl respinge pe Robert este Carolin, care-și avertizează mereu sora cu privire la acest bărbat. Acestia i se declanșează ”sistemul de alarmă” încă dinainte de Crăciun, când îi face Leonei o vizită surpriză la birou. Cele două merg să ia prânzul în cafeneaua vizazi de clădirea în care lucra Leona și îl găsesc acolo pe Robert cu 3 cești de cafele în față și două pahare de coniac. Femeile sunt puțin surprinse, iar la întrebările adresate lui, acesta reacționează violent și pleacă supărat acasă.

Cuplul decide să petreacă o săptămână în Elveția, în orașul în care locuia Robert, Ascona. Ajunși acolo, femeia este stupefiată pe mizeria pe care o găsește în apartamentul lui admiratorului ei și decide că trebuie să facă curățenie. Bineînțeles că bărbatul se enervează și pleacă. Cu această ocazie, Leona o cunoaște pe vecina de lângă apartamentul lui Robert și din vorbă în vorbă, aceasta îi spune de fapt că fosta lui prietenă, Anna, l-a părăsit acum jumătate de an, cu puțin timp înainte ca sora lui, Eva, să se sinucidă și că de atunci nu mai știe nimic de ea.

În acel moment și după cearta pe care a avut-o cu concubinul ei pentru că, întors acasă, într-un apartament curat, acesta îi face un scandal monstru Leonei fiindcă și-a dat inelul de la el jos, femeia decide să-l părăsească. Cei doi decid să se întoarcă în Frankfurt, nu înainte însă ca Robert să dispară din nou pentru câteva ore.

Ajunși din nou acasă, Robert este foarte calm, tăcut. Acesta își ia lucrurile și pleacă, iar Leona este foarte surprinsă de reacția acestuia, așteptându-se la un nou scandal de proporții, lucru care nu se întâmplă.

De menționat este faptul că într-un plan paralel, Lisa află că sora ei, Anna, a fost ucisă brutal în pădurea din spatele casei lor. Polițiștii nu reușesc să dea de urma criminalului, moare și tatăl Lisei răspus de o boală cumplită, iar aceasta se angajează ca damă de companie la o firmă din Muenchen. Un lucru important aici este că Lisa primește ajutor din partea unui anume tip Benno, trimis de la o firmă de îngrijitori pentru persoane bolnave, tip pe care aceasta îl consideră atrăgător, dar care pleacă din casa ei după moartea tatălui.

Și aici se termină prima parte a cărții. Doriți și continuarea? 😀