Perseverența sau ”dacă nu simți, n-are rost!”

Când cei de la BuzzCamp m-au invitat să vorbesc despre perseverență, mi-am zis că e floare la ureche. Știam că perseverența este parte din mine, însă nu mi-am imaginat niciodată cât de greu îmi va fi să o pot descrie în cuvinte.

Așadar, iată-mă, în fața unor tineri de vârsta mea, pe care trebuia să-i inspir cu povestea mea. Știam exact unde vreau să ajung cu discursul meu. Problema este că nu-mi place să vorbesc despre mine. În fine, am povestit de perioada când făceam tenis, am adus la lumină prima mea demisie și mi-am reamintit de unde a pornit acest blog.

Posibil să fi spus ceva bine, pentru că oamenii au dorit să schimbe impresii cu mine, să-mi spună că se regăsesc în poveștile mele. Mbuuun, mi-am zis, you did it, Mateoc!

Adevărul este că mesajul meu, deși în parte și-a atins scopul, am simțit că nu a transmis suficient. Evident, mi-au venit o groază de idei conducând înspre casă.

buzz camp am fost speaker

Una dintre ele este că perseverența se învață.

Oricât de ciudat sună, tind să cred că nimeni nu se naște perseverent. O avem în noi cu toții, dar unii o uită în ultimul scutec purtat sau o bagă sub preș. De lene și din comoditate. Alții o cultivă prin încercări și prin referințe pe care și le stabilesc.

Mai e și ideea pe care am preluat-o de la Ioana și anume că uneori perseverența nu e bună. Mai ales atunci când ”soarta” nu-ți ține partea. Mă rog, e de partea ta. Doar că tu nu te oprești din a bate la uși care nu se deschid oricum.

Și mai e aceea perseverență care lucrează concomitent cu tine și pe care nu o simți.

Faci anumite lucruri de dragul de-a le face, fără a realiza pe moment că ele duc undeva. Abia după un timp vei înțelege că, tot ceea ce ai făcut până atunci din pură curiozitate și entuziasm, te-au adus exact aici unde ești acum. Sau cel puțin așa a fost la mine.

Și ceea ce am spus și atunci, voi spune și acum, parafrazând un model după care eu mă ghidez: ”dacă nu simți, n-are rost!”.