Autor: Matt Haig
Naționalitate: engleză
Anul primei publicări: 2017
Numă de pagini: 368
Editura: Nemira
Nota mea: 4/5

Să vedem. Pe coperta cărții scrie că este un bestseller internațional. Clepsidra ilustrată prezintă în interior un trandafir și două siluete – un bărbat și câinele lui.

Am rămas cu o singură întrebare care ar putea da naștere unui întreg univers – cum ar fi să trăiești mai multe secole?

Personajul principal al romanului lui Haig nu este deloc fericit. În căutarea fiicei lui, cu o durere în suflet pe care o poartă cu el de mai bine de 200 de ani și moarte iubitei, Rose, într-o vreme în care ciuma nu ierta pe nimeni.

Tom, personajul principal, este un Albastros.

Autorul îl conturează ca pe un personaj ce suferă de o boală rară, dar nu unică în lumea fictivă a narațiuni, prin care bolnavii nu îmbătrânesc. Acesta s-a născut în secolul al XVII-lea, iar mama lui a fost omorâtă de inchiziție pentru că era bănuită de un pact cu diavolul – tinerețea veșnică a fiului său în schimbul sufletului ei.

Tom rămâne marcat de acest incident și fuge din orașul natal și o întâlnește pe Rose, cea care avea să devină iubirea vieții lui. Împreună cu Rose, Tom concepe o fetiță, Marion, care moștenește boala, iar după moartea mamei aceasta fuge și este de negăsit timp de mai bine de 200 de ani.

Cum să oprești timpul e genul de roman pe care să-l citești într-o zi liniștită de duminică

Unul dintre cei mai bătrâni dintre cei suferinzi de această boală misterioasă fondează o societate prin care îi aduna pe toți cei care sufereau de această boală – Albatroșii. Avea grijă ca aceștia să își schimbe locația și identitatea la o perioadă determinată de timp pentru ca muritorii să nu îi descopere.

În rest, există intercalări multiple între prezent și trecut, între amintiri și viața cotidiană. Acțiunea se derulează într-un ritm mediu, nu există momente culminante extreme sau care să îți țină inima în loc, dar există clipe de suspans cât să te țină curios și dornic să afli cum a gândit autorul în continuare această lume paralelă cu realitatea.

Lectura este una ușoară, textul curge fluent și narațiunea este segmentată pe capitole scurte.

Personajele mi se par destul de bine conturate, iar universul deschis de imaginarea unei vieți de mai multe secole mi se pare fascinant, deși autorul romanului Cum să oprești timpul nu este atât de optimist. Într-un fel, protagonistul seamănă cu Edward Cullen din Saga Twilight – S. Meyer.

În concluzie, Cum să oprești timpul este un roman ideal pentru o duminică leneșă. Tot ce ai nevoie este un fotoliu comod, un ceai cald și lumină bună 🙂 .