Cronica de Vacanță: în Croația cu 500 €

În Croația am călcat pentru prima dată acum 10 ani într-o vacanță de familie alături de părinți și alți prieteni. Mi-au rămas de atunci amintirile cu marea care se lipește de munte, bancurile de pești pe care le-am studiat ore în șir cu masca de snorkeling și bucuria cu care mă trezeam în fiecare dimineață să merg pe plajă. Atunci am fost în zona orașului Split. Recunosc că nu îmi amintesc exact localitate, dar nici nu are importanță acum.

Anul acesta am ales să călătorim pe insula Krk din Croația și am poposit direct în stațiunea Baska. Același peisaj spectaculos de Mare Adriatică împletită cu muntele și aceeași nerăbdare matinală de a ajunge pe plajă.

De la Timișoara la Baska – 846 km pe autostradă

Înainte să povestim despre experiența în sine, propun să vă povestesc despre cheltuieli. Cred că este un aspect important într-o vacanță. De când am început să călătoresc singură, am optat mereu pentru cazare decentă, dar nu scumpă. Nu am nimic împotrivă cu cei care preferă o cameră de hotel luxoasă și piscina în loc de mare – deși hei, cine să-i înțeleagă. Piscine sunt și în oraș.

Cred că o excursie reușită nu stă în locul în care dormi, ci în experiențele pe care le trăiești. Nu toată lumea gandește ca mine, dar sper că acest articol să vă fie de ajutor.

Am ales să mergem pe ruta România – Ungaria – Croația. Este lesne de înțeles că am optat pentru autostrăzi. În calitate de contabil șef al grupului, așa cum m-au desemnat colegii mei, am ținut un fel de jurnal al cheltuielilor acestei călătorii. Îl voi împărtăși aici pentru cei care plănuiesc să călătorească cu mașina spre acest loc. Așadar, din punct de vedere al drumului am avut următoarele cheltuieli:

  • combustibil: am mers 6 persoane cu 2 mașini. Fiecare mașină a alimentat de 3 ori, o dată în România și de două ori în Croația (prima dată la dus și apoi la întors) și am plătit 70 € / persoană pentru tot drumul
  • vigniete și plăta autostrăzilor:
    • A1 Timișoara – Nădlac am cumpărat rovinietă pentru o săptămână care a costat 6 € pentru 8 zile Eram mai câlștigată dacă luam pe 30 zile, dar nu am fost pe fază. Voi puteți consulta prețurile aici. Trebuie să știți că puteți face rovinieta și prin SMS la numărul 7500 trimițând mesaj cu numărul mașinii și ”A.”. Exemplu: TM12CAR A. Veți primi un răspuns automat la care răspundeți cu ”DA”, iar costurile se vor adăuga la abonamentul de telefonie mobilă
    • Ungaria – pentru vinieta de la vecini am plătit 16 € pentru 10 zile
    • Croația – aici nu ai nevoie de vinietă, dar plătești la fiecare ieșire de pe autostradă. Am plătit 21 € la dus și 17 € la întors de mașină, așadar 38 € .

Am mers 846 km numai pe autostradă. De fapt, ultimii aproximativ 30 de km au fost pe insula Krk unde drumul este printre munți și e destul de îngust și aglomerat.

11 ore de condus pe autostradă

Totuși, am reușit să parcurgem această distanță în aproximativ 11 ore cu tot cu pauze. Am plecat la 4:00 din Timișoara și am ajuns acolo la ora locală 14:00 (15:00 în România). Am prins coadă și la vamă, dar și pe podul ce leagă continentul de Krk. Este pod, așadar nu am avut de prins și nici de plătit un feribot.

În total de drumul a costat 89 € / persoană. Ar fi costat mai mult dacă prietenii cu a căror mașină am mers nu aveam rovinietă pe un an.

Cazare și alte cheltuieli

Pentru săptămâna croată, am închiriat un apartament cu 2 camere și o baie, o chicinetă și o terasă. Destul de înghesuit, vă puteți gândi, pentru 6 persoane. Am avut loc suficient, căci la mare nu te prea interesează decât baia și să ai un pat bun. Cazarea a costat 700 € în total pentru 7 nopți și 8 zile, adică 117 €/persoană. La final, așa cum se obișnuiește, am plătit și taxa de curățenie, adică 40 €, deci 6,66 €/persoană.

Pentru că mâncarea nu era inclusă, am decis să facem cumpărături pentru micul dejun la comun. Am cheltuit în prima zi 600 de kune croate la Konsum, un supermarket local. Nu ne-am zgârcit la nimic, iar afacerea a costat aproximativ 84 € în total și 14 €/persoană.

În rest, am cheltuit aproximativ 30 €/zi la cină și cu micile plăceri de pe plajă – porumb, înghețată și alte bucurii. Am luat și suveniruri pe care le-am calculat în suma mai sus menționată. Într-o singură zi nu am apucat să mâncăm în oraș, iar acest lucru a fost din cauza unei furtuni puternice care ne-a blocat în casă.

Așadar, cheltuilelile pe mâncare și prostiuțe, cum le spun eu, au fost aproximativ 250 € / persoană în toate cele 8 zile petrecute în Croația.

Concluzia cheltuielilor

Dacă e să tragem linie, un concediu cu cazare decentă, dar nu luxoasă, cu mâncare bună și fără menajamente – am mâncat numai fructe de mare și pește 😀 – în Croația, a costat în total aproximativ 500 €/persoană, adică undeva la 2.360 lei.

Și uite cât m-am lungit cu vorba în acest articol de cheltuieli. Deși plănuiam să nu împart în mai multe articole această experiență, mă văd nevoită să o fac. Așadar, vă invit să stați pe aproape, căci săptămâna viitoare, marți, public impresii și fotografii din Baska, locul în care m-aș muta într-o bună zi.

Dacă vi se pare util sau dacă nu găsiți suficiente lămuriri aici, nu ezitați să îmi scrieți. Dacă știu și pot, vă răspund cu drag.

Să ne recitim cu bine! 🙂