Conținut dublu pe canale de comunicare diferite. De bine sau de rău?

Consum rețele de socializare pentru informații și inspirație. Mă străduiesc să creez conținut de calitate și îmi plac oamenii care au înțeles că a posta conținut dublu pe platforme diferite este inutil. Voi încerca să explic de ce nu-mi place această practică, dar și care sunt argumentele pro și contra conținutului dublu.

Întelegerea specificului fiecărei platforme.

Facebook este despre emoții, Instagram despre momente, oameni și locuri, Twitter este cu și despre gânduri scurte și obiective. Snapchat captează sentimentul, iar Google+ e dedicat eternității. Instagram Stories și Facebook Messenger te încurajează să poveștești cum ți-a fost ziua.

Facebook este despre emoții și experiențe pe care le poți pune în cuvinte și imagini.

Conținutul pentru rețele precum Facebook este concentrat, serios. Consumatorul caută informații despre locuri și oameni, caută soluții pentru nevoie lui. Simte nevoia să creeze conținut util. Își varsă supărările și frustrările în speranța ca alți oameni vor rezona cu el. Fie că vorbim despre utilitatea informației sau despre divertisment, utilizatorul va crea și va consuma conținut care se bazează pe emoții.

Instagram este despre frumosul care nu are nevoie de cuvinte.

Instagram-ul, la polul opus, este despre momente, oameni și locuri. Îți oferă posibilitatea de a crea conținut vizual, te încurajează să o faci cât mai bine. Cele mai apreciate fotografii sunt cele relaxate, unde sentimentele sunt reale, nemascate și care surpind un peisaj sau o farfurie cu mâncare. Consumatorul intră pe Instagram pentru inspirație, pentru o pauză de la cotidian și o gură de vizual proaspăt.

Snapchat este despre curiozități.

S-a menționat de nenumărate ori că Snapchat ar fi dedicat tinerilor. Logo-ul, interfața, dar și opțiunile pe care le oferă sunt considerate fresh, dar de cei mai mulți inutile. Tot ce e încărcat acolo dispare în 24 de ore. Utilizatorii acestei platforme caută informații care să le satisfacă curiozitatea, iar în același timp consumând-o foarte rapid și nefăcând efortul de a o memora. Ești curios să vezi ce în backstage-ul unui concert, însă nu atât de curios încât să bagi la cap.

Și atunci, dacă fiecare platformă are specificul ei, iar consumatorul este setat să regăsească o experiență anume, de ce să-l saturăm cu aceeași informație?

Continutul dublu poate obosi.

Publicul căruia un creator de conținut se adresează nu este în proporție de 100% același pe două platforme diferite. Dacă pe Facebook se presupune că acceptăm cererile de prietenie venite de la cunoscuți, pe Instagram putem câștiga public din întreaga lume, ceea ce mi se pare extraordinar.

Revenind la publicul comun, șansele ca acesta să devină suprasaturat de aceeași informație pe care o transmitem cresc considerabil. Am preferat să nu mai urmăresc persoanele și brand-urile care postează acealași lucru decât pe una din platforme, de cele mai multe ori Facebook.

Mă obosește, mă enervează. Caut inspirație, caut să mă conectez cu locuri, gusturi și unghiuri unice când accesez Instagram. Nu-mi doresc să regăsesc același lucru și pe Facebook.

Prin crearea continutului dublu poti fi considerat lipsit de creativitate.

În goana creatorului de conținut de a obține cât mai multe aprecieri și de a deveni cât mai popular,  acesta scoate din schemă exact elementul cheie – publicul căruia i se adresează. Prin postarea de conținut dublu pe rețele diferite, acesta nu face decât să scoată în evidența atenția pe care și-o dorește. Ori fiecare suntem sătui de egocentrismul celuilalt și ne dorim experiențe unice.

Alege un mesaj comun, dar adaptează-l fiecărei platforme.

Cel mai util lucru este găsirea unui mesaj simplu, concis, pe care să-l adaptăm pentru fiecare canal de comunicare în parte.

Puțini sunt cei care citesc descrierile lungi de pe Instagram. Oamenii apreciază conținutul vizual și ajung la el prin hashtag-urile inserate. Facebook se concetrează acum pe video-uri, iar de succes se bucură cele fără sonor, căci sunt puține momentele în care avem timp să și ascultăm.

Poate părea o muncă în plus. Cum adică să stea un blogger să creeze un conținut diferit de la același eveniment când poate posta o poză și o poate distribui foarte ușor peste tot? Simplu. Nu mi se pare deloc imposibil și cu atât mai mult îi apreciez pe cei care fac acest lucru.

Totodată, conținutul dublu poate fi util atunci când vrei să te asiguri că mesajul ajunge la toți cei care te urmăresc. Totuși sunt puține excepții pe care consumatorul le acceptă. Ține foarte mult și de cât de mult cunoști profilul celor care te urmăresc și felul în care interacționezi cu ei.

Un articol interesant care dezbate tema conținutului dublu pe Facbook și Twitter puteți citi aici.

Un exemplu al unui brand care a înteles cum să folosească canalele de comunicare.

Mi s-a părut foarte interesantă campania celor de la V8 Interactive pentru Staropramen și totodată un exemplu solid pentru toate cele de mai sus.

Aceștia au construit alături de Chef Foa conținut în jurul mesajului care spunea că fericirea înseamnă mâncare gustoasă și o bere bună. Au adaptat mesajul pentru fiecare canal de comunicare și astfel au creat următoarele:

Pe TV au mers cu următorul video:

Pe Facebook: click aici

Pe Instagram:

Și rețetele video de pe http://chefxperience.oamenisigusturi.ro

Concluzii

Același mesaj adaptat fiecărui canal de comunicare poate face minuni. Devine mai puternic, oferă o experiență inedită și este mult mai util și mai plăcut. Și nu trebuie să mă crezi pe mine, căci sunt nenumărate exemplele celor care nu creează conținut dublu.

Desigur, aștept argumente pro și contra. Dezbaterile sunt mereu construnctive 🙂