Cehia și Polonia, 48 de ore, 1500 km

După cum știți, Lucian este în Cehia deja de patru săptămâni. L-am rugat să scrie un articol de acolo și a scris – despre cea mai interesantă călătorie din viața lui. Iată mai jos ce și cum:

Weekendul trecut am avut parte de cea mai interesanta excursie din viața mea. Este vorba despre o excursie între Cehia si Polonia, 48 de ore, 1200km (așa se presupunea la început) și 5 orașe.

Am plecat vineri seara la ora 9 din Tabor (locul unde se desfașoară proiectul meu de 6 saptamani din Cehia). Am ajuns la 10:30 in Praga, iar la 0:00 am avut tren spre Ostrava. La 4:20 dimineața am ajuns in Ostrava.

Părea un oraș frumos la prima vedere, dar dupa primele 15 minute de mers de la gară la locul unde aveam autobuz spre Katowice (aproximativ 3 km) mi-am dat seama ca e un oraș foarte sinistru și industrializat, lipsit de viață. A trebuit să mergem printre cioburi de sticlă, pe marginea drumului fără trotuar, inclusiv pe autostrada.

Am luat autobuzul spre Katowice, deși a avut o întârziere de 5 minute. M-am speriat că nu mai vine, fiindcă am ales o firma fantomă, mai ieftină. La ora 7 am ajuns in Katowice, un oraș frumos, dar nu foarte curat.

Am văzut un mic lagăr de concentrare din Al Doilea Razboi Mondial.

La ora 9:30 am luat trenul spre Auschwitz (pl. Oswiecim). Despre Auschwitz o să vorbesc intr-un alt articol, dar vreau sa zic că vegetația dintre Katowice și Auschwitz era foarte uscată, totul părea lipsit de viață.

La ora 16:50 am luat trenul spre Cracovia. Chiar înainte să ajungem in Cracovia, colegul meu a primit un apel. Era un tip cu care vorbisem în cursul săptămânii să ne ia cu mașina din Cracovia înapoi spre Brno (Cehia). A zis că are probleme cu  mașina și se anulează cursa.

Am ajuns în Cracovia demoralizați. Eram blocati la 700 km de orașul unde trebuia să fim duminică seara. Am întrebat de trenuri, dar nimic nu a fost convenabil. Am ales Polski Bus pentru 110zl (cam 115 lei) 2 curse: prima de la Cracovia la Wroclaw și a doua de la Wroclaw la Praga. Am mers să vizităm orașul.

Cracovia este un oraș impresionant!

Îmi pare rău că nu am apucat să îl vizitez ziua, dar chiar și așa mi s-a părut superb. Mi-a plăcut mai mult decât Praga. În Cracovia am stat la cel mai ieftin Hostel de pe booking.com și nu mă așteptam la cine știe ce condiții. Am fost surprins să văd foarte multă curățenie și disciplină și am avut și micul dejun inclus pentru doar 6 euro.

Duminică dimineața a trebuit să mă trezesc la 5:30 pentru că la 6:40 aveam primul autobuz spre Wroclaw. Din păcate, am plecat la ora 6:20 de la hostel, iar drumul până la autogară a fost un chin. A trebuit să alergăm 2,5 km! Am fost norocoși că autobuzul a avut întârziere 2 minute, altfel ajungeam luni înapoi în Cehia.

În Wroclaw ne-am propus să vizităm centrul, dar am găsit un shopping centre și am făcut câteva cumpărături. Eram obosiți pentru înca un “Explore the city centre.”

Am ajuns la Praga la 6:30. 45 de minute întârziere pentru că ne-a oprit poliția și colegul meu din Vietnam nu a avut asigurarea medicală la el. A plătit o amendă de 10 euro. Am ajuns înapoi în orașul nostru la ora 9 foarte obosiți cu doar 5 ore dormite în ultimele 48.

Polonia este o țară foarte frumoasă și îmi pare rău că nu am avut ocazia să o vizitez mai mult.

Cât despre excursia mea, a fost foarte antrenantă și plină de surprize, cea mai interesanta chiar de până acum, dar cu siguranță vor urma și altele mult ai interesante. De la 1200 km s-a lungit la aproape 1500 de km. Totul în mai puțin de 48 de ore. Mulțumesc.