Ce să nu faci în public
Îmi place să ies în lume cu prietenii sau uneori, chiar singură. Fără să vreau dau peste unele situații penibile, jenante care mă fac să mă gândesc cât de indiferenți putem să fim, mai ales când un lucru sau un loc – de ce nu?! – nu ne aparține.
Mi-a venit în minte zgomotosul gând de a scrie despre câteva lucruri pe care ar fi de bun-simț să le evităm în public. Dacă mai aveți de adăugat, sunteți invitații mei 🙂
- Într-o bibliotecă/sală de lectură/orice sală unde liniștea este esențială:
- nu-ți sufla nasul cu zgomot
- nu foșni pungi, ambalaje
- nu deschide un suc sau o apă carbogazoasă, pentru că riști să îi stopești pe cei din jur, mai ales dacă este agitată
- dacă ai o criză de râs, strănut sau tuse, ieși pe hol până-ți trece 😀 chiar e deranjant.
- Într-o cafenea, într-un bar/pub/club
- nu sorbi
- nu-ți lăsa mucii pe masă
- nu linge lingurița cu care ți-ai amestecat cafeaua/ceaiul
- nu încerca să vorbești mai tare decât muzica
- dacă vorbești la telefon, nu țipa la cel de la capătul firului. Nu este nimeni interesat să-ți audă conversația, cu siguranță fiecare vrea să se relaxeze cu gândurile sale.
- Într-o toaletă publică
- trage apa după ce te-ai ușurat
- încearcă să nimerești vasul toaletei, nu capacul, nu podeaua…
- curăță după tine, dacă e cazul
- gândește-te că așa cum ție îți place toaletă curată și celui care te va urma se va simți mai comod, dacă toaleta e curată
- Pe Facebook sau oricare altă rețea de socializare
- nu-ți da like singur. Este clar că dacă ai postat ceva, îți place.
- nu publica poze indecente cu tine. În primul rând pentru că în viitor s-ar putea să regreți, iar apoi nimeni nu este interesat, decât poate un psihopat…
- nu publica poze cu copiii tăi pe facebook. Da, sunt drăguți și frumoși, însă nu știi cine dă peste ele și cum le poate folosi. Sau poate și mai rău… Respectă-le inimitatea și dă-le dreptul să aleagă dacă vor să fie sau nu pe facebook.
- nu publica poze care pot tulbura emoțional și care ar putea aduce jigniri persoanelor aflate în suferință – vezi #Colectiv
- În restaurantele/locurile cu autoservire
- dacă mănânci într-un spațiu public, bunul-simț te obligă să aduni resturile după tine, chiar dacă există oameni plătiți să facă asta. Mi se pare că nimic nu este mai deranjant, decât să cauți o masă liberă, curată, acestea fiind pline de resturi, pentru că unora le-a fost lene să ducă tava în dulăpiorul destinat resturilor. Anul trecut postam pe facebook câteva poze din Mall. Le puteți vedea aici.
- nu te uita în farfuria altuia. Pe bune, e derajant și urât.
- ai mâncat, ai plecat. Nu ocupa mesele aiurea, mai ales la orele de vârf.
Nu e vorba că te faci de râs în public, e vorba că nu suntem în junglă, ci pretindem că suntem civilizați. Hai să fim. Pe bune!
Laura C.
Subscriu!
Laura C.
As adauga niste norme si pentru mijloacele de transport in comun. Nu te urca in microbuz/autobuz ca si cand ai fi o furtuna pregatita sa calce totul in picioare; nu impinge calatorii cu poseta ta supradimensionata; nu da din coate ca sa prinzi un loc in defavoarea unui batran, unei persoane cu dizabilitati sau unei gravide; nu vorbi tare la telefon; nu rade cu prietenela tale de tipul dragut cu sapca care tocmai s-a urcat – chiar ca nu meriti atentia lui etc., etc. etc.
teodora
Vezi, de când umblu cu mașina, am uitat de busuri și tramvaie 😀
Laura C.
Eeeeeiii, pai daca vorbim despre sofat, apar alte probleme. Chiar aseara, in parcarea de la kaufland o printesa invata sa conduca masina sub supravegherea printului ei. Si-asa oamenii ies bezmetici din magazin, abia isi gasesc masinilie ca de…e zi de bonuri, ca trebuie sa se mai si fereasca de soferii anonimi. Dar vrem schimbare… Nu o sa se schimbe nimic, atat vreme cat noi insine nu suntem capabili sa ne schimbam.
teodora
Da, așa e. Avem nevoie de o creștere a toleranței, a răbdării. Avem nevoie de compasiune și bunătate. Și de educație 😀
Laura
Oohh…toleranta este, prea multa. Toleram hotia, toleram minciuna, toleram spaga…tot toleram de ceva vreme si incurajam.