Atâta timp cât ești bine, sănătos, poți face orice

Să vă spun o poveste despre cât de important este să știi că ești bine. Oma mea are 93 de ani. Sigur am mai povestit despre ea aici pe blog, deși nu îmi amintesc acum în ce articol. Nu trece o primăvară pe lângă ea fără să meargă să își facă un set de analize. O hemoleucogramă, glicemie, teste hepatice și renale. Recunosc că din punctul meu de vedere este puțin ipohondră. Prea se stresează din nimic.

Cu toate acestea, a ajuns această vârstă tocmai pentru că a avut mereu grijă de ea. De la ce mănâncă, la activitatea fizică – face în fiecare dimineață exerciții de stretching. Mare ei frică este să nu ajungă o povară. În acest sens, se îngrijește să își ia medicamentele la timp, să nu se plângă prea des și să se descurce singură.

A dezvoltat în timp aceste obiceiuri sănătoase de a avea grijă de ea. De cele mai multe ori, face aceste lucruri pentru a preveni boala. Așa cum am spus mai sus, frica ei cea mai mare este să nu ajungă o povară.

V-am spus deja că îmi place noul meu loc de muncă, nu-i așa? În sfâșit pot îmbina comunicarea cu medicina, iar acest lucru mă face să mă duc cu mare drag în fiecare dimineață la birou. Un aspect care mie mi se pare important, este faptul că Medici’s se implică activ în grija pentru pacient.

De la specialiștii bine pregătiți, până la un laborator de analize dotat conform standardelor și până la ambientul cu care este întâmpinat pacientul, toate aceste oferă un cadru ideal de diagnostic și tratament.

Cu toate acestea, medicina este, sau mă rog, ar trebui să fie și despre prevenție. Am mai spus-o și nu îmi este teamă să mă repet – prevenția este mama tratamentului. Încurajez cât pot de des persoanele din jurul meu să își facă un set de analize de bază. E mult mai ușor și ieftin să depistezi ceva din ”fașă” și să tratezi.

Din păcate, statul român nu este de aceeași părere cu mine. Acesta nu oferă decât foarte puține program de prevenție. Despre analizele de rutină nu se pune problema. Nu poți cere medicului de familie o trimitere cu analize de rutină dacă nu te doare ceva sau nu ai anumite simptome. Sigur, le poți face în privat pe bani, dar statul te tratează doar când ești bolnav.

Dacă e să ne uităm, spre exemplu, la Japonia, această țară are un program de screening foarte bine pus la punct când vine vorba de cancerul gastric. Având un regim bogat în alimente afumate, sunt mult mai predispuși să dezvolte această afecțiune malignă. Atât de bine pus la punct este acest program, încât japonezii au dezvoltat o subclasificare a primului stadiu de cancer gastric. Puteți citi mai multe aici.

Nu cred că are rost să intru în această discuție, ci doar să sper că cineva, cândva va schimba acest lucru. Încă mai cred că atunci când mă voi face mare, voi putea contribui la un pas spre normalitate. În fine, până atunci vin cu vești bune.

Din luna august, clinicile Medici’s lucrează din nou cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pe parte de laborator.

Asta înseamnă că puteți veni aici să vă faceți analize cu trimitere de la medicul de familie sau de la orice medic specialist care lucrează cu CJAS.

Programările se pot face:

  • Online de pe site-ul medicis.ro, secțiunea Programări online
  • Prin aplicația mobilă de programări MEDICIS, care poate fi descărcată de pe AppStore și GooglePlay.
  • Telefonic la numărul 0356.911
analize gratuite, medicis, clinics

Știu că unii vor interpreta acest articol ca fiind o știre de ziar. Ei bine, nu este. Mai degrabă aș miza pe o informație de care cu toții avem nevoie. Este de datoria fiecăruia să se asigure că este bine, că este sănătos. Restul vin pe parcurs cu dedicare și multă muncă. Nu există alt adevăr în acest sens. Atâta timp cât ești bine, poți face orice.

Și credeți-mă, nu prețuiești mai mult sănătate, decât după ce ai fost bolnav sau suspect de vreo boală. Nu avem scuze atunci când ne ignorăm. Posibilități sunt, avem nevoie de curaj să aflăm că suntem bine. Așa că, nu mai stați pe gânduri. Mergeți să vă faceți un set de analize. Vă va răpi câteva ore dintr-o săptămână. Poate mai puțin timp decât stați însumat pe Facebook sau Instagram.

Să ne recitim cu bine! 🙂

Cronica de sănătate este o rubrică susținută de Clinicile Medici’s.