Autor: Cathy O’Neil
Titlu original: Weapons of Math Destruction
Naționalitate: americană
Anul primei publicări: 2016
Numă de pagini: 296
Editura: Nemira
Nota mea: 3/5

Știu de carte aceasta din recomandarea Cristinei Bazavan de pe blog. Acel articol mi-a trezit curizitatea și mi-am spus că e musai să o citesc. Zis și făcut. Nu este beletristică, ci se încadrează în stilul non-ficțiune. Autoarea traduce în termeni non-matematici algoritmii atât de prezenți în viața noastră.

Big Data crește interligenta și ameninta democratia

Arme matematice de distrugere face referire la tot felul de formule de colectare și prelucrare a informațiilor și datelor despre fiecare individ în parte. Termenul de Big Data poate să deruteze. Iată cum îl definesc experiții:

„Datele păstrate și prelucrate în cantități imense, datorită unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide și unor algoritmi mai performanți” definiția din – Big Data: A revolution that will transform how we live – de Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier.

Pe scurt Big Data sunt datele colectate despre tine și folosite ulterior într-un algoritm pentru a prezice ceva despre tine. Fie că vorbim despre viața profesională, despre alegerile personale, chiar intime, acești algoritmi sunt capabili să preconizeze ce decizie vei lua în funcție de alegerile făcute anterior. Are sens? Dacă nu, ei bine, atunci iată un motiv în plus pentru a citit această carte.

Autoarea oferă exemple solide și clare pentru a înțelege diferite tipuri de algoritmi. Fie că vorbim despre softuri utilizate de poliție, ori teste date elevilor din Statele Unite, fiecare astfel de algoritm a avut la început o intenție bună – aceea de a face o diferență obiectivă între oameni, de a renunța la subiectivism și de a alege cel mai bun candidat.

Doar că, asemenea oricărei invenții științifice, căzute în mâinile răului, aceasta poate distruge un individ sau o întreagă comunitate. O

În fine, vă spun că Arme matematice de distrugere nu este prea ușor de lecturat. Te ține în priză, îți ridică zeci de semne de întrebare, iar la final începi să revizuiești toate conturile tale din online. Nu că ar face vreo diferență, căci Big Data oricum te are deja în evidență. 🙂

Puteți citi și alte recenzii scrise de mine chiar aici.