Nevoia de initimitate sau a fi tu cu tine

Când spun intimitate, mă gândesc la acel răgaz de care avem nevoie să fim noi cu noi. Sunt unele momente în care pur și simplu ești sătul de oameni și îți dorești să te izolezi. Vi s-a întâmplat vreodată?

Mie mi se întâmplă uneori. E acea dorință acută de a nu vorbi cu nimeni, de a face lucruri mărunte pentru mine. Fie că este vorba de lecturarea unei cărți în liniște, ori de redactarea unui articol. Să ai parte de intimitate nu ar trebui să fie un privilegiu. De multe ori, cei din jurul meu nu mă înțeleg. Cataloghează această stare drept depresivă.

Doar pentru că îmi doresc să petrec câteva ore singură. nu înseamnă că sunt depresivă. Am o prietenă căreia îi face plăcere să meargă singură la cumpărături. Aveam o colegă de liceu ce prefera să vadă filmele la cinematograf de una singură. Cred că fiecare petrece timp cu sine în mod diferit.

Acest timp, această intimitate este sănătoasă pentru minte. Se spune că oamenii cărora le e teamă de singurătate nu se pot bucura de ea. Se feresc mereu să rămână fără nimeni în jur și crează adevărate isterii pentru a ține oamenii aproape.

Faptul că nu suporți să stai tu cu tine poate însemna faptul că nu te accepți. De ce te-ar accepta altcineva atunci? De ce te-ar plăcea altcineva dacă tu nu te placi?

Singurătatea nu este echivalentul intimității. Cea din urmă este mai mult o apropiere de sine decât o izolare propriu-zisă. E greu să fii aproape de tine când ai mulți oameni în jur. E greu să îți auzi nevoile, să îți lingi rănile, să te remontezi atunci când cineva îți suflă în ceafă. Poate una dintre cele mai mari greșeli în relațiile de cuplu este atunci când partenerul nu îți înțelege această nevoie.

E groaznic să ai pe cineva care să te sufoce mereu. Așa cum tu ai nevoie de timpul tău, așa și partenerul tău are nevoie de intimitatea lui. Nu înseamnă că te iubește mai puțin, ci doar că are nevoie să fie cu el. Respectă acest lucru.

Invadarea intimității este o simplă dovadă de ignoranță și egoism. Suntem oameni, putem învăța, ne putem cizela. Zic să începem chiar acum prin a respecta intimtatea ta, dar și a mea.