Un an de studiu

Autor: Anne Wiazemsky
un_an_de_studiu_anne_wiazemsky_zgomotul_ganduluiNaționalitate: franceză
Limbă originală: franceză
Traducerea: Doru Mareș
Editura: Nemira
Nota mea: 5/5

Un an de studiu este biografia Annei Wiazemsky. Actriță, romancieră, realizatoare de film și prințesă, născută la 14 mai 1947 în Berlin din mama Claire Mauriac și tatăl Ivan Wiazemsky. A semnat peste 15 volume, printre care de amintit sunt romanul Canienes și Hymnes a l’amour, ambele recunosute prin premii de o importanță deosebită în Franța, Premiul Goncourt des lyceens (1993), respectiv Premiul Maurice Genevoix (1996).

Biografia de față observă începuturile relației de dragoste dintre tânăra Anne (19 ani), o rebelă a vremii, și regizorul Jean-Luc Godard (36 ani). Romanul debutează brusc, fără nici o introducere. Te regăsești în viața unui personaj pe care îl vei cunoaște treptat. Una din zilele lui iunie 1966 este ziua în care Anne îi trimite o misivă lui Jean-Luc Godard, vorbindu-i de cel mai recent film al lui.

Între ei se înfiripă o frumoasă poveste de dragoste, de-a dreptul nebunească pentru vremea în care se desfășoară acțiunea. Mi-a plăcut mult de tot romanul pentru ușurința lecturii și pentru fresca societății burgheze din Franța anilor 1960. O frescă creată de autoare într-un mod unic și relevant, simplu de înțeles, dar atât de complex conturat.

N-am putut rata strictețea regulilor după care se orientează burhezia franceză a vremii, dar nici răutatea oamenilor de-a privi mai întâi în curtea vecinului. Bunicul protagonistei, Francoise Mauriac, reprezintă exemplul tipic al francezului cu inflexibilitate de caracter și personalitate puternică, dar care a învățat din experiență că, uneori, familia este mult mai importantă decât gura lumii.

Relația pe care Anne o are cu mama sa, Claire, este una destul de șubredă. Deși aparent apropiate, fata îi ascunde relația cu Jean-Luc de teama că aceasta nu îl va accepta. Fapt dovedit ulterior, când întreaga familie a fetei este împotriva relației celor doi. În fine, îndrăgostiții se căsătoresc pe ascuns și formează un cuplu vânat de către presă.

Un an de studiu – roman despre dragostea fără vârstă și Franța anilor ’60

Între filosofie și actorie, Anne încearcă să găsească un sens al vieții, o frământă poziția mediană în care este pusă, se întreabă dacă îl iubește cu adevărat pe Jean-Luc. Asistăm la mișcările politice și culturale care se petrec în Franța și descoperim noile viziuni asupra lumii.

Primul gând pe care l-am când am ajuns la finalul lecturii, a fost că romanul ca pe o piesă de puzzle pierdută. A început brusc, s-a terminat la fel de brusc. Autoare a tăiat, efectiv, un an din viața ei și l-a așternut pe hârtie. Tocmai acesta este farmecul lui, care merge mână în mână cu ideea că dragostea nu are vârstă.

Da, recomand autobiografia Un an de studiu. E o lectură ușoară, dar profundă, iar traducerea este excelentă! Mulțumesc, Nemira, pentru ocazia de a o cunoaște pe Anne Wiazemsky. 🙂