Scandal – un serial care cere politicieni mai buni și oferă lecții de PR

După un Paște în care am pus pauză vieții din online și am fost missing in action pe bune, iată-mă cu un pic mai multă inspirație. Am lăsat o listă destul de lungă de task-uri nerezolvate, dar de care mă voi ocupa astăzi și mâine. Știți cum se spune, și mâine e o zi.

Între timp, la cafeaua din această dimineață, vreau să vă povestesc despre un serial. Sunt convinsă că ați auzit de el. Este regizat de cea care a făurit povestea Grey’s Anatomy și a dat viață unui personaj mai mult decât controversat.

Scandal – complex și complicat

Shonda Rhimes nu s-a dezis nici în Scandal, unde și-a propus să arate lumii nu doar o poveste de dragoste între președintele Statelor Unite ale Americii și amanta lui, ci și lumea din spatele somptuoasei Casei Albe. Probabil s-a inspirat din scandalul Lewinsky

Una peste alta, serialul este o lecție despre PR și comunicare. Jocurile din spatele cortinei, zâmbetul, de multe ori fals, al candidaților și deciziile pe care sunt nevoiți să le ia. Și toate acestea pentru a rămâne la acel ciolan al puterii.

Cât de ușor te poate fura puterea. În jurul acestui mesaj se învârte întreaga poveste.

Sunt la mijlocul sezonului 5. Aș zice că nu există personaj care nu s-a compromis, dar aș minți. Există un singur politician, și anume Susan Ross, actualul vicepreședinte (din serial), care în ciuda tuturor așteptărilor a avut o evoluție mai mult decât spectaculoasă. Ceea ce o face mai puțin interesantă este faptul că alege mereu drumul drept, adevărul și onestitatea. Serios, e singurul personaj din serial care face acest lucru.

În pragul alegerilor, susținută de actualul președinte Fitzgerald Grant III, aceasta este pusă în fața unei alegeri dificile. Nu voi povesti mai multe, căci nu vreau să stric suspansul, dar faptul că Fitz o încurajează să aleagă to come clean, să-și mărturisească greșeala și să ceară iertarea poporului în contextul în care Fitz în sine are câteva buline negre, nu mă poate decât bucura.

Tipul, arătos de felul lui, n-am ce zice, vreau să devină o persoană mai bună. Știind că s-a compromis pe sine mult prea tare și nu mai are scăpare, își pune speranța în Susan. Cred că vrea să o folosească să-și spele conștiința. Sau doar vrea să tăbăcească (la figurat și la propriu) fundul Oliviei.

Cred că mesajul producătorilor este mai mult decât răspicat. Președintele reușește să-și influențeze protejata să aleagă drumul corect, dar și pe Olivia Pope, cea care i-a fost amantă și iubită.

Puterea te poate orbi.

Dar dacă treci în spatele reflectoarelor și realizezi ce sunt oamenii în stare să facă pentru a fi la putere, îți vine să o iei razna. Probabil mariile imperii s-au construit pe conspirații, minciuni și jocuri de manipulare. Nu avem de unde ști.

Cert este că onestitatea și adevărul pot aduce mult mai multă lumină și credibilitate. Dar sincer acum, ce ar mai fi de bârfit și de răstălmăcit în emisiunile TV dacă toată lumea ar fi siner și ”curat”?

Oricum ar fi, Scandal este un serial complex, bine structurat și cu un fir al evenimentelor total alambicu.

Băi, e bun, ce mai!

Continuu să mă uit pentru că sunt curioasă dacă întradevăr dragoste va triumfa. Iar dacă da, promit că voi reveni cu un articol și vă voi spune că și acesta nu e altceva decât o telenovelă americană care te îmbată cu apă chioară.