Sânziene

După cum bine știți, ieri tot globul a sărbătorit Ziua Internațională a Iei. La Timișoara, cel puțin, a fost o zi destul de mohorâtă, ploaia dându-ne bătăi de cap și câteva emoții, pentru că am fost invitată la un eveniment frumos, dedicate acestei zile: Pedalăm cu Ia. Pedalatul s-a dus pe apa sâmbetei, căci ploaia rece s-a încăpățânată să rămână cu noi, așa că ne-am refugiat la Muzeul Satului, unde am împletit coronițe, am ascultat povești fascinante despre mitologia românească și despre portul popular.

Acestea au fost pe scurt. Căci pe lung, seara s-a desfășurat de-a lungul a două ore pe care nu le-am simțit cum au zburat.

Doamna de la muzeu (nu-mi amintesc cu o cheamă, dar aflu eu), ne-a condus pe drumuri străvechi, povestindu-ne despre Sânziene, ca fiind zâne bune, de ”folos” la casa omului, dar care pot deveni rele, dacă le privești hora de pe dealuri.

Tot în cadrul evenimentului, am aflat o chestie tare simpatică, menționată de doamna Leontina Prodan care spunea că portul din Gorj se aseamănă extraordinar de mult cu cel din Ardeal – din zona Făgărașului, a Sibiului, singura asemănare între cel de acolo și cel din zona Olteniei fiind marama. În rest, gorjenii s-ar putea considera ardeleni.

Am avut emoții pentru acest eveniment, pentru că nici vremea nu a ținut cu Florina și parcă toate i se împotriveau, însă cumva lucrurile s-au aranjat în așa fel, încât toți cei aproximativ 20 de oameni adunați în sala muzeului s-au simțit minunat.

Tradiția și păstrarea ei a fost un leitmotiv al discuțiilor purtate. Am auzit lucruri frumoase despre tinerii din ziua de azi, despre cum ei încep să-și redescopere patria și rădăcinile și despre cum înaintașii noștri ar fi vinovați de această rupere de lumea satului. M-am simțit mândră de mine și de toți cei care fac ceva pentru a nu se pierde tradiția.

Nu pot să nu fiu de acord, deși nici noi, tinerii, nu suntem absolviți de vină. Așa cum s-a spus și ieri, există o bogată cultură a românilor care constă în tradiții și obiceiuri străvechi, datând dinaintea Creștinismului, cum este spre exemplu sărbătoarea Sânzienelor.

Evenimentul a fost unul reușit și cred că multora le-ar fi plăcut. Poate vom avea parte și de-o a doua ediție, poate chiar la scară mai mare. Cine știe?