În culisele unei rețele de sănătate din România

Cei patru de medicină pe care i-am încheiat în această vară parcă au zburat. Când mă gândesc în urmă la cele opt semestre nici nu îmi vine să cred prin câte stări m-au trecut și cât m-au întărit. Au fost momente în care am plâns de ciudă că nu am învățat mai mult, din frustrare că nu înțelegeam anumite mecanisme sau că nu puteam să rețin medicamente.

De nu știu câte ori m-am întrebat dacă locul meu este acolo. Au fost dăți în care mi-am jurat că renunț. Au fost și momente de împlinire și bucurie, sclipiri în care am simțit că fac bine ceea ce fac. E o întreagă aventură facultatea de medicină și cu siguranță va fi și viața de după.

Să fii medic în România centenară este un act de curaj pe lângă o dovadă clară a dragostei față de oameni. Mi-a spus odată un medic pe care eu îl respect enorm că de fapt niciun doctor nu e rău. Dacă ar fi fost oameni răi nu ar fi avut această meserie. Greutățile nenumărate, multele lipsuri din sistem, prezentarea cazurilor cu final nefericit într-o manieră scandaloasă, toate au dus la o degradare inimaginabilă a imaginii medicului.

Nu vindeci boala, ci ajuti pacientul să se vindece singur sau îi ameliorezi suferinta

Am umblat prin tot felul de spitale de stat. Unele mai frumoase, altele mai puțin. În unele se văd progresele, altele au rămas parcă în anii comunismului. În toate am regăsit, cum era și normal, un punct comun – suferința pacientului, disperarea aparținătorilor și lupta echipei medicale. Fiecare caz este deosebit în felul său, fiecare om e unic. Nu vindeci boala, ci ajuți pacientul să se vindece singur sau îi ameliorezi suferința spunea un profesor la un curs. Mi-a rămas bine întipărită în minte această frază. Am înțeles din ea că medicul nu este Dumnezeu, ci acel om care ajută minunile să se întâmple.

Una dintre aceste minuni se întâmplă la Rețeaua de Sănătate Regina Maria. Datorită acestui blog am ajuns să intru în culisele unei companii care oferă servicii de sănătate a standarde înalte. Dacă nu exista el (blogul, adică) cu siguranță ar mai fi trecut câțiva ani buni până să descopăr cum funcționează o rețea de sănătate privată.

Săptămâna trecută am făcut un tur al clinicii Regina Maria din Iulius Mall Timișoara.

Pot spune că am fost primită cu brațele deschise atât de conducere cât și de medici. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera. Acum, dacă nu ești obișnuit cu spitalul, s-ar putea să sune puțin ciudat ce urmează să spun. Am simțit holurile clinicii liniștitoare, designul fiind de așa manieră gândit încât să îmbine seriozitatea cu familiaritatea. Scaunele sunt comode, în culori de mov, lila, ciclam, tapetul de pe pereți are un model simetric, iar de jur împrejur sunt nenumărate tablouri cu M.S. Regina Maria.

Din experiență spun că este foarte important felul în care este tratat pacientul din momentul în care intră în clinică și până când iese în lumea reală. Așteptarea devine mult mai ușoară când te simți în siguranță, iar mie exact acest lucru mi-a transmis.

Fiecare dintre cele 15 cabinete ale clinicii este dotat cu o chiuvetă, săpun și dezinfectant. Pe holuri sunt de asemenea montate dispozitive care conțin dezinfectant. Faptul că locul e foarte curat, dar în același timp nou și modern, conferă încredere. În sala de așteptare există și un loc de joacă destinat copiilor unde aceștia își pot face de lucru.

Clinica Regina Maria din Iulius Mall reunește 26 de specitalități de la cardiologie, ginecologie și dermatologie, până la alergologie, endocrinologie și pediatrie.

Lista completă a specialităților, precum și medicii care profesează acolo poate fi accesată aici. Fiecare pacient poate lăsa o recenzie și da medicului său o notă. De asemenea, această clinică lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, unele investigații putând fi decontate.

Fetele de la recepție au fost drăguțe și mi-au oferit un pahar de apă în așteptarea celor care mi-au făcut turul. Am văzut aparatură nouă, de ultimă generație. În materie de ecografe, centrul Regina Maria din Timișoara deține patru astfel de aparate ultra performante. Toate sunt legate la un monitor unde pacienții pot vedea și asculta explicațiile medicului în timp real. Mi se pare un lucru foarte important să înțelegi ce ți se întâmplă.

De asemenea, am văzut poate cel mai frumos cabinet de consultații din Timișoara. Acesta este cabinetul dedicat dermatologiei și micilor intervenții de chirurgie plastică. Are o priveliște care te face să te simți la înălțime. O parte din clinică se află în clădirea veche Iulius Mall, iar o parte în clădirea nouă de birouri. Nu mi-am dat seama de acest lucru până când nu mi s-a spus, ceea ce explicat și priveliștea. Cu excepția câtorva cabinete echipate cu ecograf, unde lipsa luminii este esențială, toate dispun de lumină naturală. Toate cabinetele sunt foarte curate și inspiră încredere.

Reteaua de sănătate Regina Maria:
Calitate și profesionalism la cele mai înalte standarde

În materie de laborator de analize, Regina Maria garantează calitate la cele mai înalte standarde. Laboratorul este astfel conceput încât are un circuit coerent. Cuprinde partea de analize din lichide biologice, precum și prelucrarea probelor de sânge. Fiecare pacient primește un cod unic de identificare încă de la recoltare. Acesta este lipit atât pe recipientul de recoltare, cât și pe fișa acestuia, astfel este evitată eroarea de a încurca analizele.

Un procent important, undeva în jur de 50%, din rezultatele analizelor îl reprezintă metoda de recoltare. Cu cât este mai corectă, cu atât analizele sunt mai aproape de realitate.

Posibilitatea de abonare la servicii de sănătate și burse pentru studenți.

Rețeaua de sănătate Regina Maria oferă posibilitatea de achiziționare a abonamentelor de sănătate atât pacienților cât și companiilor. Acest concept a fost adus de către companie pentru prima oară în România cu 20 de ani în urmă. Astfel, în funcție de nevoile tale, poți opta pentru unul din pachete. Plata se face lunar, iar beneficiile sunt prezentate aici. Pachetele au fost create în așa fel încât să încurajeze prevenția. Se știe că e mai ușor să previ decât să tratezi.

De asemenea, Regina Maria oferă burse studenților de la medicină cu scopul de a îi încuraja să rămână în țară. Având în vedere câți tineri profesioniști pleacă imediat după rezidențiat, în timpul lui sau chiar după absolvire, mi se pare un lucru extraordinar cum această companie își dorește să atragă tinerii medici.

Se investește constant în perfecționarea acestora, iar procesul de selecție este unul riguros. În fond, la finalul tuturor acestor demersuri se află pacientul, căruia i se demonstrează respect și dăruire.

În încheierea turului, am aflat că pe lângă site, care dispune de numeroase funcții și informații utile, Rețeaua de Sănătate Regina Maria pune la dispoziție pacienților o aplicație mobilă. Aceștia își pot face programări online, pot să intre în contact direct cu medicii lor, dar și să își acceseze dosarul de sănătate.

Brandul Regina Maria a luat naștere în 2011 prin contopirea Centrului de Sănătate Unirea și Euroclinic, continuând misiunea centrului de a deveni cea mai puternică rețea de sănătate și de a investi continuu în tehnologie medicală și în pregătirea medicilor.

Acestea fiind spune, nu îmi rămâne decât să vă mărturisesc că voi apela întotdeauna cu încredere la serviciile oferite de această rețea de sănătate. Am credința că voi fi pe mâini bune. 🙂