Așteptările mele de la Prima Doamnă, Carmen Iohannis

Plecăm de la un punct comun. Valorile societății noastre sunt date peste cap. Avem prea puține modele care să inspire curaj, demnitate, modestie, omenie.

Mă scuzați dacă acuzația e prea dură, dar oriunde întorc capul în social media, la TV, în afișele de pe stradă văd femei goale, suple, aparent fericite. Câte femei simple nu aspiră și se consumă pe faptul că nu pot fi așa cum le vrea societatea? Mame perfecte, doamne cu un stil de viață sănătos, sportive, cu salariu bun. Câți oameni suferă de depresie, anxietate și alți demoni de care nici măcar nu au habar?

Nu sunt expertă, dar tind să cred că toți acești demoni i-am dobândit din cauza goanei după a avea și nu a fi. Este o cu totul altă discuție în care prefer să nu intru.

Îmi place mult Carmen Iohannis, dar…

Îmi place Carmen Iohannis. E o femeie elegantă, modestă și discretă. La cei 57 de ani arată incredibil. A practicat baletul și a cântat la pian, iar acum predă limba engleză la un liceu din Sibiu. A rămas fidelă meseriei în ciuda faptului că este Prima Doamnă a României.

Carmen Iohannis la Ziua Marinei de la Constanța – sursă foto

Un timp m-am gândit că exact acesta este mesajul pe care dorește să îl transmită – să îți faci bine meseria, să rămâi loial și discret.

Sunt deja 4 ani de când a primit acest titlu – Prima Doamnă a României. Aud de Dânsa doar când jurnaliștilor nu le convine ceva în ținuta aleasă sau când îi scandalizează prețul unui accesoriu și cred că aceste lucruri nu o reprezintă. 

Încep să percep această discreție drept enervantă. Nu mă aștept ca Prima Doamnă să mute munții din loc precum a făcut Michelle Obama, să se implice în campanii diverse și complexe sau să militeze pentru cauze precum susținerea LGTB și altele.

Mi-ar plăcea totuși să fie mai vocală, să transmită din valorile ei. Îmi pare foarte carismatică, o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, dar absența ei mă lasă rece. Nu e nimeni care să contracareze mascarada vieților perfecte, să militeze împotriva aparențelor și să fie pentru esență. 

Să mai sper totuși că Prima Doamnă va avea ceva de spus? Că va intra în istorie cu mai mult decât un simplu titlu? Voi ce așteptări ați avea de la această funcție?