Ohrid, un oraș ca o poveste
Am poposit în Ohrid după nu foarte multe ore de mers cu autocarul din Durres. Situat la granița muntoasă dintre Muntenegru și Albania, mărginit de lacul Ohrid, micul orășel intrat încă din 1979 în patrimoniul UNESCO este o adevărată revelație.
Deși am petrecut numai câteva ore în acest loc, m-aș întoarce mâine și aș petrece câteva zile acolo. Acum vă povestesc din amintiri. Au trecut două luni de atunci, însă sentimentul de liniște și aș putea spune acasă mă stăpânește și acum când revin la imaginile din Ohrid.
Ohrid, orașul meșteșugului manual
Pierzându-ne pe străduțele cetății din Ohrid, am descoperit un atelier de creat hârtie. Folosind o tehnică străveche, doamna care ne-a întâmpinat a povestit că a învățat acest meșteșug de la tatăl ei, care la rândul său l-a deprins de la înaintași.
Doamna e fost suficient de amabilă să îmi permită să filmez întregul proces pentru voi. I-am spus că videoul va apărea pe site și a fost mai mult decât bucuroasă să o facă. Nu am rezistat tentației și am cumpărat o agendă-jurnal făcut manual.
Tot aici am văzut și presă Gutenberg autentică, folosită pentru crearea copertelor.
Câteva căsuțe mai jos, am descoperit tot o afacere de familie. De această dată este vorba de sculptura în lemn pentru modibilier. Am văzut cum cu multă migală și pricepere, atât tatăl cât și fiul prelucrau lemnul. Nu am filmat acest proces, pentru că e musai să vedeți cu ochii voștri.
Am ajuns, desigur, și la faimosul butic de perle din Ohrid. Vă vine sau nu să credeți, și această afacere este una de familie. Familia Filevi duce mai departe acest meșteșug încă din 1928. Au trecut pragul magazinului precum Regina Elisabeta a II-a, Diana, actrițe renumite de la Hollywood și mulți alții. N-am putut decât să privesc fascinată vitrina. Când o voi fi mare…
Ohrid, perla din Balcani
Ohrid este supra numit perla din Balcani nu doar pentru istoria atât de cunoscută a perlelor create de familia Filevi, ci și pentru că este o adevărată revelație.
Pe lângă arhitectura deosebită respectată cu strictețe de toți cei care doresc să contruiească aici, orașul este încărcat de istorie. În inima cetății se regăsește un amfiteatru pus în valoare prin concerte în aer liber și proiecții de film.
Există câteva biserici ortodoxe absolut splendide prin simplitatea și naturalețea lor. Biserica Sf. Sofia a cărui interior era în renovare, este un loc atât de liniștit încât abia dacă îți mai poți auzi gândurile. Totodată, biserica Sf. Ioan Teologul, aflată pe o stâncă deasupra lacului oferă o imagine spectaculoasă mai ales la apus. Pur și simplu ți se taie răsuflarea.
Lacul Ohrid este de un albastru curat, iar peștii sunt mai mult decât prietenoși. Apa dulce a fost perfectă pentru dimineață de august fierbinte. Sunt plaje amenajate în jurul lacului. Însă localnicii, oricât de mulți turiști ar fi prin zonă, au grijă ca locul să fie mereu curat. Probabil este în cultura lor să aibă grijă de o asemenea spendoare.
Ohrid, oraș de suflet
Perla Balcanilor mi-a rămas la suflet. Visez ca într-o zi să mă mut pentru câteva luni acolo și să scriu o carte. Știu că am super lăudat acest oraș și că probabil sunt subiectivă. Cu toate acestea, mi-a plăcut foarte mult și a fost o experiență unică.
Pe de altă parte, drumul până în Ohrid este destul de anevoios. Dacă noi ne plângem că nu avem drumuri, apăi în Macedonia e și mai rău.
În fine, cu o gură proaspătă de amintiri, vă las în compania unor fotografii care sper să vă transmită măcar un strop din magia acestui loc. Eu am ajuns aici împreună cu Ultramarin, în excursia #ultraAL pe care am făcut-o alături de ei.