”Maria, Regina României”, filmul pe care trebuie să îl vezi
Scriu acest text târziu în noapte. Când îl vei citi, probabil cu o cafea în față, va fi o duminică frumoasă de noiembrie și o zi importantă pentru viitorul țării în care te-ai născut. Fie că locuiești încă în România sau ai decis să plec în lume, în pieptul tău bate o inimă românească.
Exact cu această senzație am părăsit sala de cinema. Oricât de tulburi sunt timpurile pe care le trăim și oricât de încâlcite credem că sunt cotloanele vieții, ale societății și ale politicii, nu trebuie să uităm că nimănui nu i-a fost niciodată ușor. Mai ales nouă, românilor. Istoria ne-a dus pe căi mai niciodată ușoare, însă într-un fel sau altul am supraviețuit. Au fost oameni care au luptat mereu pentru această țară, oricât de mult ai desconsidera-o.
Există momente cheie în istorie, un fel de noduri de legătură în care fiecare cuvânt, fiecare acțiune și decizie contează.
MARIA, REGINA ROMÂNIEI a fost filmul care mi-a amintit acest lucru.
Acesta se bazează pe jurnalul Reginei Maria și îmbină istoria unui popor cu fragmente dintr-o poveste a unei femei care și-a părăsit țara natală pentru a renaște și a îmbrățișa un nou popor.
Regina Maria rămâne în istoria colectivă drept cea care a cucerit inimile tuturor prin energia și dedicare de care dat dovadă în timpul Primului Război Modial. Empatia și curajul Majestății Sale, precum și dragostea față de un popor care nu era al ei, au înscris-o nu doar în istorie, ci și în memoria oamenilor. Majestatea Sa s-a impus la nivel diplomatic pentru recunoașterea unității României Mari în 1919 la Conferința de Pace de la Paris.
Fără dragostea și respectul pe care îl purta țării sale, cel mai probabil că 100 de ani mai târziu, am fi avut nevoie de pașaport pentru a vizita Transilvania, Banatul, Dobrogea. Până la începutul celui de Al Doilea Război Mondial, România a avut cea mai vastă întindere pe care a cunoscut-o vreodată.
Visul multor generații a devenit odată cu Regina Maria adevărat. O Românie Unită care cuprindea toate teritoriile în care se vorbea limba română.
Ce mi s-a părut și mai interesant la acest film este faptul că fiecare personaj a fost o oglindă pentru fiecare tipologie. Am întâlnit politicienii și jocurilor lor din culise, copiii care se războiesc cu părinții, cei care părăsesc țara și își pierd respectul față de locurile natale. Pe toate, Regina Maria le-a combătut cu efervescență și demnitate, prin cuvinte și fapte care au avut ca rezultat ajutoare pentru săraci, respectul altor națiuni și îndeplinirea visului de a avea o Românie Unită.
MARIA, REGINA ROMÂNIEI a fost exact ca un jurnal cu file de istorie pe care poate nu le-ai fi răsfoit altfel.
M-am gândit cum ar fi fost altfel. Regele Ferdinand i-a îngăduite Reginei să plece la Paris și să lupte pentru cauza țării. Însă dacă nu ar fi lăsat-o? Dacă Carol, fiul cel mare al cuplului regal, viitorul Rege Carol al II-lea, s-ar fi opus mai tare? Cu siguranță urmările s-ar fi resimțit și în prezent.
Filmul prezintă zbuciumul unei regine ce se identifică cu durerea şi nevoile unei ţări aflate în război, în pericol de a-şi pierde integritatea şi graniţele. Redă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 – Conferinţa de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit, controversat, dar şi invidiat, Regina Maria a ştiut să îşi folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare
Agerpres
Cu siguranță această decizie, cântărită ca fiind inoportună la acel moment, a fost crucială. Nu a contat nici faptul că familia regală avea alte rădăcini decât cele românești. Nu a contat nici faptul că Regina Maria a fost femeie. În film, regina îi spune lui Barbu Știrbei, cândva la început, că și-ar fi dorit să fie bărbat. Ce a contat cu adevărat a fost faptul că cineva a pus mai întâi oamenii, poporul și apoi orice altceva.
De ce cred că ar trebui să vezi acest film?
Maria, Regina României trezește în tine acel sentiment de loialitată față de țară. Oricât dispreț și oricâtă frustrare ar fi în sufletul tău, ceva acolo se va mișca. Îți vei aminti că cineva, înaintea ta, s-a străduit să facă ce a fost mai bine pentru semenii săi și s-a dedicat unei cauze care încă îți influențează prezentul.
Îți va ridica întrebări. Te va cutremura. Vei privi în jur și îți vei da seama cât de mult am pierdut la capitolul respect și demnitate. Tot circul și haosul acestei perioade prin care trecem se va potoli la un moment dat, iar atunci vom simți repercursiunile alegerilor noastre mărunte și, aparent, invizibile pentru restul.
Tot într-o replică din film Regina Maria îl întreabă pe Ion Brătianu, Prim-Ministru la acea vreme, dacă prezența ei la Paris îl deranjează. Acesta pare nesincer la început, însă Majestatea Sa îi spune că ambii luptă pentru aceeași cauză și că ar dori ca sinceritatea să fie un element de bază la colaborării lor.
Și mă întorc în prezent la această zi importantă. Au trecut 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Versailles și 30 de la căderea comunismului.
Ni s-au întâmplat multe și în majoritatea cazurilor, oamenii nu și-au putut alege soarta.
Astăzi putem și, deși democrația pare o utopie și un haos de idei și credințe, să ai dreptul să alegi vine la pachet cu consecințe și responsabilitate. Chiar dacă nu alegi tu, o vor face alții în locul tău. Orice credință ai avea, să nu uiți că este dreptul și obligația ta. Să îți amintești că demnitatea înseamnă asumare și curaj.
Mergi la vot și pune ștampila pe ce consideri tu că este mai bine pentru tine și semenii tăi. Apoi, du-te să vezi filmul. Promit că vor fi 110 minute investite bine. Îl puteți vedea la Cinema City. Detalii aici.
Să ne recitim cu bine! 🙂