🤕 Mă doare în piept. Oare-i de la inimă? Partea I

Când spui Mă doare în piept, deja gândul tău zboară la o grămadă de lucruri. Printre primele care îți vine în minte, cel mai probabil, este că faci infarct. Da, este perfect în regulă să îți treacă acest gând prin minte. Și dacă ai căutat pe net ce înseamnă durerea în piept și ai ajuns aici, mai trebuie să știi un lucru. Deși durerea este de obicei cea care ne sperie, mai există și alte simptome care ne arată ce este în neregulă. E un fel de puzzle pe care medicul îl pune cap la cap.

Durerea în piept nu înseamnă automat infarct și uneori nici chiar o boală de inimă.

Durerea toracică, mai corect, se poate datora mai multor cauze. Este important să înțelegem de unde vine durerea, astfel încât să știm cât mai exact ce este de făcut. Cum ziceam, simptomele și  semnele fizice, împreună cu analize de sânge și alte investigații se pun cap la cap ca un puzzle și dau tabloul final și diagnosticul corect.

Astfel, cât te doare în piept, clinic pot fi 4 cauze mari și late. Pentru că este destul de multă și stufoasă informația, astăzi povestim despre primele 2 categorii.

1. Durerea parietală – adică de perete toracic

Acest tip de durere este bine localizat, poți pune degetul pe durere. Ea poate fi accentuată de mișcările respiratorii, tuse sau apăsare pe zona dureroasă. Când este localizată pe partea stângă, cel mai probabil te vei speria gândindu-te că-i de la inimă. De fapt, durerea poate fi cauzată de:

Leziuni ale tegumentului pot cauzate de furuncule, leziuni mecanice, contuzii. Practic la o examinare mai atentă, vei observa concret leziunea. De asemenea, durerea este bine localizată – ”poți să pui mâna pe ea”.

Durerile musculare sunt de obicei difuze, dar bine localizate. Când sunt mai intense, pot iradia în dermatomul comun al mușchiului afectat. Doare la mobilizarea mușchiului, la compresiune și poate dispărea după tratament anti-inflamator local.

Durerile osteo-articulare sunt bine localizate, accentuate de presiune. Poate fi vorba despre fracturi costaletraumatisme intense fără fractură, osteomielită. Din păcate, uneori durerile toracice osteo-articulare pot însemna și  metastaze neoplazice – ne gândim la acest diagnostic când avem în față un pacient cunoscut (uneori chiar și necunoscut) cu cancer de prostată și pulmonar. Formațiunile mediastinale expansive cum ar fi anevrism de aortă – doare totuși destul de rar – acest timp de durere poate fi foarte intensă și continuă. Sindromul Tieze reprezintă o afectare inflamatori a articulațiilor care leagă coastele de stern.

Durerile radiculare și nevralgice sunt date de iritarea sau inflamarea rădăcinilor sau nervilor intercostali. Pot avea cauze infecțioase, toxice sau de origine mecanică – compresie sau traumatisme – cel mai des. O nevralgie specifică este zona zoster, o infecție a ganglionului spinal cu virusul varicelo-zosterian. Boala se caracterizează printr-o erupție veziculoasă care respectă strict traseul nervului și nu depășește niciodată linia mediană, astfel permite delimitarea didactică a dermatoamelor.

Dureri de origine mamară – poate fi vorba de o mastită care poate apărea în perioada alăptării sau de tumori de sâni ori mastodinia (întâlnită în mastoza fibrochistică)

2. Dureri de origine respiratorie

În cutia toracică, pe lângă inimă mai avem și alte organe mediastinale, printre care sistemul respirator. Plămânii în sine nu dor. Doare traheea, bronhiile principale și pleura parietală. Totuși, se poate ca o durere în piept să fie de cauzate de inflamații, infecții sau chiar formațiuni.

Durerea traheobronșică se resimte în zona sternală superioară, fiind profundă, difuză, puțin intensă, resimțită ca o arsură și accentuată de tuse. Poate fi produse de o traheobronșită sau de un corp străin.

Durerea pleurală este cea mai comună formă de durere în bolile aparatului respirator. Este caracteristică cu junghi pleural, bine delimitat , intens, cu caracter de înțepătură. Uneori iradiază simetric, transfixiant, deseori localizat submamelonar accentuată de mișcările respiratorii, tuse și mișcări ale toracelui. Pacientul va alege să stea pe partea sănătoasă. Poate fi cauzate de inflamații pleurale – pleurite sau pleurezii și boli pulmonare care dau secundar inflamații ale pleurei – pneumonii, trombembolism pulmonar, pneumotorax spontan, invazie tumorală.

Durerea diafragmatică este un tip particular de durere pleurală. Este o durere continuă, specifică, resimțită pe marginea anterioară a trapezului, subclavicular. Poate fi dată de un abces subfrenic, pleurezie sau pleurită.

Mă opresc aici cu prima parte a acestui articol. Săptămâna viitoare, tot joi dimineața, va a apărea partea a doua. Aceste articole din cadrul rubricii Cronica de Sănătate au scop informativ și educativ. De aceea, îți recomand dacă resimți durere în piept să apelezi imediat la medicul de familie. Acesta va ști ce este de făcut și dacă va fi cazul te va redirecționa către un specialist.

Uite o vorba pe care o tot spun pacienților și o să încep să o folosesc și aici:

Mașina o ducem cel puțin o dată la doi ani la inspecția tehnică periodică pentru că ne obligă legea. Dar de noi avem infinit mai puțină grijă.

Partea a doua a acestui articol aici.

Să ne recitim cu bine! 🤕

Bibliografie: