Întâlnire cu Stefan Hell

Vineri am fost rugată să merg la forum și să mă îmbrac în costumul meu verde pentru că nu-știam ce oficialitate vine în vizită și va fi ceva foarte important unde era nevoie de fete care să prezinte zestrea șvăbească din dotare. Nu prea aveam chef pentru că eram obosită, dar cumva mi-a trecut când am realizat ce și cum.

Așa că m-am mobilizat și am ajuns acolo, sperând că totul va fi gata repede. Mi-am împletit părul, m-am îmbrăcat încet și am așteptat oaspeții. Personajul în jurului căruia se desfășura întregul eveniment s-a dovedit a fi o persoană de-o modestie ieșită din comun, plină de empatie și foarte inteligentă care m-a inspirat prin felul său de-a fi, dar și spunând următoarele cuvinte: Nu ezita să visezi până la stele, însă nu uita niciodată că ai rădăcini.

Pe parcursul evenimentului am înțeles cine este el, ce a făcut el și de ce este atât de apreciat. Cumva știam aceste lucruri, însă prezența lui fizică acolo a conferit momentului veridicitate absolută.

Nu vă mai țin în suspans și vă spun că am avut onoarea de a-i înmâna un buchet de flori și de-a face o fotografie cu Prof. Dr. Dr. h.c. multi. Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014 pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție. Una din tehnicile dezvoltate de acest geniu este tehnica STED despre care puteți citi aici.

Toată protipendada municipiului Timișoara a fost prezentă, fiecare dintre ei dorind să-și arate mulțumirea și recunoștiința. Pentru ce, nu știu. Nici unul dintre noi nu are nici o atribuție la succesul acestui om. Cu toate acestea Stefan Hell a spus că fericirea și recunoștiința noastră îl bucură enorm și că fără noi, fără România, el nu ar fi fost astăzi persoana care este.

Vă las aici mai jos discursul acestui geniu din 2014 de la banchetul ceremoniei de decernare a Premiilor Nobel:

M-am simțit norocoasă că am avut ocazia să fiu acolo, că am văzut în carne și oase o legendă vie și nu pot să nu trăiesc cu speranța că ”se ia” – geniul, modestia, bucuria de-a trăi și creativitatea.

Iată și dovada – poze pe care le voi înrăma: