Fake news – egoism sau ignoranță?

Prima sesiune a celei de-a XI-a ediții PR Forum a dezbătut un subiect delicat despre care se vorbește mult. Fake news vs. real news a ridicat la fileu o problemă cu care se confruntă nu doar companiile și oamenii de comunicare, ci și fiecare utilizator al internetului de pe glob.

Suntem bombardați zilnic cu zeci de informații. În cele mai multe cazuri le consumăm rapid sau le ignorăm cu desăvâșire, însă sunt acele titluri ”bombă” pe care inevitabil dăm click. Fără să ne dăm seama, susținem activ o serie de site-uri care caută să disemineze idei pe care le numesc știri.

Fake news – o problemă reală și greu de combătut (?!)

Majoritatea aruncă acore în realitate pentru a da ”veridicitate” textului, dar deformează cu scopuri ascunse. Fie că este vorba despre bani sau despre plantarea unor semințe de paranoia și dezinformare, articolele de care ne lovim fac mult prea mult rău.

Desigur, că mai marii precum Facebook și Google au început să penalizeze acest tip de conținut din online. Ca urmare a evenimentelor recente, peste 70 de brand-uri și-au retras articolele publicitare de pe posturi precum Antena 3 și România TV, acestea fiind aplaudate la scară largă. La polul opus, s-au aflat cei care au rămas în grila de publicitate a celor două canale. Discuția a fost destul de aprisă la momentul respectiv, fiind puse la zid acele brand-uri care au ales să difuzeze în continuare spoturi acolo. Puteți citi aici mai multe detalii.

La o scară mai mare, și presa internațională suferă penalizări severe. Spre exemplu, în Marea Britanie s-a demarat o campanie împotriva publicațiilor The Sun, Daily Mail și Daily Express,  acestea fiind considerate rasiste și încurajatoare de ură împotriva imigranților. Campania STOP FUNDING HATE  încurajează brand-urile să-și retragă reclamele din publicațiile sus menționate pentru a opri răspndirea răului și a urii.

Normalul a devenit extraordinar, iar anormalul a devenit normal.

În România există câteva site-uri de știri care-și fac treaba bine și prezintă informația în mod obiectiv. Acestea au fost ridicate la rangul de excelență pentru restul canalelor mainstream care și-ai pierdut profesionalismul.

Impactul fake news asupra maselor.

Întreaga debandadă legată de fake news vs. real news nu face decât să afecteze omul de rând care și-a pierdut încrederea în media. Fie că vorbim de persoane publice sau de publicații, lipsa de încredere  aduce cu sine confuzia și nesiguranța celor care caută să fie informați. Nu mai există puncte de referință, totul este pus la îndoială.

Majoritatea titlurilor din publicații sunt de tip tabloid, agresive, menite să vândă un articol care nu este nici pe departe atât de wow cum promite titlul. Această practică, redusă la absurd se poate numi furt de timp și nu face decât să alimenteze neîncrederea cititorului.

fake-news-mateoc.ro

Ce e de făcut?

Una din regulile de aur ale jurnalismului este verificare informației din 3 surse. Dar câți dintre consumatori  au timp să facă acest lucru? Cine este cu adevărat interesat să piardă triplu timp pentru a verifica veridicitatea unui articol?

Factual.ro este un site care face deja acest lucru. Acolo se regăsesc știri și declarații culese din presă, verificate, categorisite: adevărat, fals, parțial fals și puse într-un contex pentru  a oferi o privire de ansamblu.

La nivel de individ, problema pare fără rezolvare. M-am gândit că singură nu pot face nimic pentru a opri acest fenomen. Apoi mi-am dat seama că dacă îmi fac bine treaba ca simplu consumator de informație și nu încurajez știrile false sau care denaturează adevărul, voi mai găsi și alți prieteni care sunt în asentiment cu mine.

Dacă fiecare și-ar îndeplini corect sarcina, și-ar aduce aminte de valorile sale și le-ar promova, lumea ar fi un loc mai bun. Trist este faptul că, deși suntem din ce în ce mai mulți, ne lovim nu doar de fake news, ci și de fake peoeple care ar face orice pentru a ieși în evidență, pentru a câștiga bani cât mai repede și mai ușor. Sunt acei oameni egoiști care strică piața și cărora nu le pasă decât de sine. I-am văzut, am interacționat cu ei și m-au lăsat rece.

Nu cred că putem trăi fiecare în bula lui: ”mă concentrez pe mine, nu mă interesează altceva”

De asemenea, sunt de părere că individualismul și nepăsarea ne-au adus în acest moment în care lipsa de încredere, dezinformarea și fake news sunt pe un piedestal înalt de unde greu pot fi date jos.

Ca într-un basm, balaurul e mare, rău, scuipă flăcări agresive și acide. Nu va fi învins doar de curaj, ci de fapte și întoarcerea la valorile pe care fiecare ar trebui să le avem.

Sursă foto