Nevoia de a avea și de a fi un erou
Dacă nu ai timp să citești textul sau pur și simplu vrei să îl asculți, o poți face aici:
În vară am făcut un maraton de filme Marvel. Sunt fan încă de mic copil. Am văzut mai întâi desenele animate, apoi am așteptat cu sufletul la gură fiecare peliculă. Mă gândesc de multe ori cât de incitant ar fi să cunosc pe cineva cu super puteri care să salveze lumea. Uneori, într-un exces de curaj, îmi imaginez că dețin și eu o astfel de putere.
Și toate aceste gânduri mi-au fost brusc destrămate de un alt film. Nu îmi amintesc titlul său, dar era vorba despre o echipă de oameni care analizau așa-zise fenomene stranii, trucuri de magie și le demontau. Reușeau să demonstreze cu dovezi că toate aceste evenimente sunt păcăleli. Echipa era condusă de o profesoară care, la un curs, a pus următoarea întrebare:
De ce am avea nevoie de super puteri, când creierul nostru reușește să facă atât de multe lucruri minunate?!
M-am gândit că are dreptate. Pentru ce să ai nevoie de o super putere pentru a fi un erou?
Ce este de fapt un erou?
Din punctul meu de vedere, acesta este o persoană care în primul rând își înfrânge temerile. Dacă ați văzut filmele Marvel, cu siguranță știți că fiecare personaj are la un moment dat de înfruntat o temere. Fie că este vorba despre trecut, cum este exemplul Căpitanului America sau de prezent, ca în cazul Omului Furnică. Cu toții își iau inima în dinți și luptă până la final.
De cele mai multe ori, un erou se pune în slujba celorlalți. Uneori își pune chiar viața în pericol pentru o cauză mai mare decât el.
Nu în ultimul rând, un erou nu așteaptă recunoașterea celor din jur. Faptul că își știe persoanele dragi în siguranță îl mulțumește. Sigur, un strop de aroganță se regăsește în fiecare persoanj pentru că este conștient de faptele sale, dar nu așteaptă mulțumire, statui sau alte venerații.
Avem sau nu nevoie de un erou în viata noastră?
Sunt sigură că dacă te uiți atent în jur, este imposibil să nu observi pe cineva care să se potrivească descrierii de mai sus. Sunt acele persoane modeste care tac și fac. Găsesc o cale să învingă orice obstacol și ne inspiră pur și simplu să fim mai buni. Sunt modele demne de urmat prin simplitate cu care pare că fac toate lucrurile.
Poate că eroii din jurul nostru nu salvează universul, dar cu siguranță țin un echilibru în lumea noastră. Pentru că, deși trăim cu toții pe același pământ, este imposibil pentru o singură persoană să salveze pe toată lumea. Și aici vin eu, omul cu dileme, și întreb: ce ar fi totuși de salvat?
Și da, avem nevoie de un erou în viața noastră pentru că ne dă speranță. Să răspund dilemei de mai sus. Sunt de salvat principiile, moralitatea și etica.
Poate fi oricine un erou?
Da, lăsați-mă să cred că da. Oricine are șansa de a deveni un erou. Fiecare zi e o nouă șansă să faci lucrurile altfel in a good way. Devin eroi cei care fac lucrurile asumat și cu responsabilitate, cei care știu că orice decizie vine cu repercursiunile ei.
Uneori suntem eroi fără să ne dăm seama. Acțiunile noastre îi pot inspira pe alții, iar curajul de care dăm dovadă poate deschide calea unei persoane care se simțea debusolată.
Cred că devenim cu adevărat eroi atunci când ne învingem temerile și avem curajul să luăm taurul de coarne. Totuși, a fi erou nu ar trebui să devină un scop în viață,. Nu ar trebui să căutăm mereu latura aceasta eroică pentru că poate deveni o adevărată capcană vicioasă.