Educare și conștientizare

Cu toată vâlva aceasta a celor 7 violatori nevinovați, opinia publică s-a aruncat pe un drum care nu face cinste nimănui. Fiind prin zonă, am citit zeci de articole, sute de comentarii și am rămas cu un gust destul de amărui.

Partea pozitivă este că oamenii s-au unit pentru o cauză, să zicem.

Sunt aceia care susțin cu adevărat cauza #nuinseamnanu sau #violulecrima și care vor cu adevărat să mute campania din online în offline. Pot face această afirmație fără emoții, pentru că știu ce înseamnă proiectul NU Înseamna NU​ și ce scop are.

Pe de altă parte, sunt cei care vor doar să-și facă publicitate, să profite de pe seama acestui subiect atât de controversat și discutat. Am câteva exemple în minte, dar prefer să nu le spun public, pentru că în fond nu contează. Lucrurile bune se vor cerne la urmă.

Și nu în ultimul rând sunt cititorii și cei care cred că instigând la violență, aruncând cuvinte care emană doar energie negativă, au puterea de-a schimba ceva. Sunt cei care nu înțeleg că această problemă nu se rezolvă prin murdărirea justiției – oricât de controversat este și acest subiect. Pe fata aia nu o să o ajute cu nimic dacă violatorii sunt castrați chimic, arși de vii, trași în țeapă sau te miri ce alte propuneri…sinistre. Nu. Pe fata aia nu o să o mai ajute nimeni cu adevărat, decât ea însăși. Știu că răzbunarea îți dă doar o satisfacție de moment.

Scopul meu și, implicit, al fetelor care lucrează pe această temă la campania menționată mai sus, nu este de a aresta agresorii sau de-ai pune în libertate. Nu. Scopul nostru este de a trezi opinia publică să reacționeze și să se autoeduce: părinții să vorbească deschis cu copii lor despre sex și despre toate implicațiile pe care le aduce acest lucru, fiziologic, de altfel. Vrem să încurajăm victimele să lupte împotriva agresorilor, însă pe cale legală, nici de cum prin violență. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că violul nu este o întâmplare, ci este un lucru premeditat, de cele mai multe ori instinctiv. Ori aceste porniri instinctive omenești pot fi educate, modelate.

Pe scurt, scopul nostru este de educare și conștientizare, cel puțin în primă fază. În faza online.

Personal, sunt sătulă de toate cuvintele dure și aspre pe care le-am auzit și citit în legătură cu acest subiect. Nu știu voi, dragi cititori, însă sper și îmi doresc ca efortul depus de noi să aducă un gram de lumină într-o Românie atât de obscură.