🐶 Dresajul canin, arta de a-ți înțelege cel mai bun prieten patruped

Omul cât trăiește învață. O vorbă din popor care te îndeamnă să îți păstrezi mintea mereu deschisă. Sunt deja 6 ani de când o am pe Lexie. Este câinele tinereții mele, câine cu care am hoinărit, m-am plimbat, m-am jucat și certat de multe ori. Are o fire puternică, ochi inteligenți și răbdare de fier.

Am primit-o când am împlinit 19 ani și am crescut-o ca pe un copil. O duceam în coșul bicicletei la veterinar, apoi o căram în brațe în lungile plimbări de seară când obosea. Câteva luni a fost la dresaj , timp în care a crescut mult. Nu i-a plăcut deloc să fie departe de noi.

Mi-a fost greu să o înțeleg, așa că am tratat-o mereu ca pe un membru al familiei, ca pe un om, un egal. Nu știu dacă am greșit sau nu, însă uneori Lexie este obraznică și răsfățată. De multe ori îmi fac reproșuri că nu am știut mai bine, că am greșit și că, veți râde, i-am rănit sentimentele.

Și pentru că sunt zero în materie de înțelegere a psihologiei canine, am stat de vorbă săptămâna trecută cu un profesionist în domeniu. Da, pandemia asta m-a împins să reflectez la nenumărate subiecte. Am pus pe hârtie toate întrebările pe care le aveam și am povestit cu Sebastian Trenka mai bine de o oră la telefon. Cum altfel?

Vă las mai jos ce am aflat și sper să fie de folos pentru toți stăpânii.

Ce înseamnă mai exact dresajul canin și cum învață stăpânul să își educe câinele?

Dresajul înseamnă ansamblul de informații și reflexe pe care câinele le învață de-a lungul vieții. Nu există o perioadă anume în viața câinelui când poate fi dresat. Aș spune mai degrabă că munca unui dresor nu este exclusiv dedicată câinelui, ci și stăpânului. De cele mai multe ori patrupezii învață repede.

Un dresaj de succes este acela în care stăpânul învață să înțeleagă câinele. Să știi că de cele mai multe ori câinii învață comenzile foarte repede. Cel mai mare consum de energie este atunci când mă străduiesc să învăț stăpânul și să îl fac să înțeleagă pentru că oamenii au convingerile și experiența lor. Faptul că vin și le recomand alte metode și, până la urmă un stil de viața, este mai greu de asimilat. Nu imposibil, totuși.

De când te ocupi cu dresajul canin?

Iubesc câinii de când sunt mic. Am început să mă joc cu ideea de dresaj de la 14 ani când am avut primul meu câine – un ciobănesc german negru. M-am atașat foarte repede de el, am făcut multe greșeli, însă atât eu cât și câinele meu am avut răbdare unul cu altul.

Am fost curios să îl înțeleg și să îmi dau seama cum gândește. Pot spune că am fost mereu autodidact și că am avut noroc să știu limba maghiară. La mijlocul anilor ‘90, pe vremea adolescenței mele, erau prea puține cărți de dresaj în limba română, așa că le procuram de la vecinii din Ungaria.

Totul a pornit de la o pasiune, s-a transformat mai întâi în hobby, iar de peste 20 de ani este un job. În anii studenției m-am asociat cu un prieten care făcea dresaj ca meserie, am învățat mult, iar din 2006 am afacerea mea.

Îmi amintesc că plata pentru primul câine pe care l-am dresat a fost în sistem barter.

Din experiența ta, când este cel mai bine să începi ore de dresaj canin un pui de cățel?

Cât mai devreme. Câinii sunt ființe inteligente și pot fi dresați pentru că au un instinct de haită. Ei pot recunoaște stăpânul ca un alfa al familiei și stabilesc în mintea lor o ierarhie. Câinii își doresc să satisfacă și să fie iubiți de stăpânii lor pentru că astfel simt că fac parte din grup.

Când vreau un câine la ce trebuie să mă gândesc? Dar dacă îl primesc cadou?

Din punctul meu de vedere, câinii sunt cel mai prost cadou. Cred că patrupedul este ca un partener de viață. Nu poți primi cadou un partener de viață, de obicei ți-l alegi singur. Un câine înseamnă o responsabilitate pe care aș asemăna-o cu responsabilitatea de a crește un copil. Prietenii noștri blănoși au nevoie de timp și atenție, de dragoste, iar în schimb oferă loialitate și o prietenie pe viață.

Dacă vrei un câine de rasă, unul cu care să participi la concursuri, sfatul meu este să mergi la un crescător care îți prezintă părinții puiului, testele de sănătate, carte de origini și valoarea cărții de origini și, un aspect foarte important, dacă patrupedul are examen de lucru sau nu. Spun toate aceste lucruri pentru că, la fel ca în orice domeniu, există oamenii care își doresc să facă bani cu orice pretext. Din păcate, există numeroase cazuri de crescători samsari care împerechează câini pe bandă rulantă și îi vând la prețuri mari fără ca acel câine să aibă un fond solid. Nu încurajez acest lucru, până la urmă pentru animale este un chin.

Nu toți își doresc câini de concurs, ci pur și simplu un prieten, iar atunci îi îndrum spre un adăpost canin.

Sunt sute de câini abandonați care au nevoie de dragoste. Acum câțiva ani, am fost parte dintr-un proiect de zooterapie la secția de neuropsihiatrie infantilă cu o fetiță care nu putea să meargă. Am dresat un câine maidanez, care într-un timp relativ scurt, a ajutat-o pe fetiță să facă progrese imense, iar după câteva luni aceasta a început să pășească.

Vreau astfel să subliniez că dresajul nu ține de originea câinelui. Toți sunt inteligenți, loiali și cu instincte de haită. Ce este important, atât atunci când vrei un câine de concurs, cât și să adopți, este că puiul trebuie să stea nu mai puțin de 8 săptămâni în cuib.

Aici dezvoltă anumite instincte și reflexe primare inclusiv cel de haită. Acest aspect este deosebit de important chiar și când vrei să iei un câine de rasă. Și acest detaliu poate face diferența între un samsar și un crescător.

La ce trebuie să fiu atentă atunci când aleg un dresor?

Să știi că cel mai mult contează experiența pe care o are. Aceasta se reflectă în modul în care lucrează cu câinele, dar mai ales cu stăpânul. Uite, eu cred foarte tare în ideea că stăpânul este cel care trebuie în primul rând educat.

Experiența face diferența că teoria o poate citi oricine. Mai cred că este importantă și chimia dintre stăpân și dresor. Stăpânul trebuie să fie compatibil cu dresor, să înțeleagă ce i se explică și astfel întregul

Dresaj canin acasă, în mediul câinelui, sau la școala de dresaj?

Există situații deosebite, cum ar fi o deviere de comportament, în care dresajul se face obligatoriu la școala de dresaj în regim de pensiune. Câinele trebuie scos din mediu lui și reabilitat.

Așa cum ziceam, câinele învață repede, cu stăpânul e mai greu, însă cel mai important este ca stăpânul se fie prezent și 100% implicat.

Pe termen scurt dresajul fără implicarea stăpânului poate că este mai eficient. Pe termen lung, atâta timp cât stăpânul, omul cu care câinele este zi de zi nu se implică, întreg procesul nu își are rostul.

De cele mai multe ori, implicarea stăpânului este cheia succesului. Sigur că dresajul la domiciliu este mai scump, însă are avantajul că oferă confort stăpânului și câinelui.

Pe de altă parte, dresajul la școala de dresaj este un efort suplimentar depus de stăpân, însă oferă șansa câinelui să socializeze. Când întâlnesc alți câini, aceștia au tendința de a se juca și de a-și ignora stăpânul. La școala de dresaj ei pot învăța să ignore și să se concentreze pe ce este cel mai important – relația câine-stăpân.

Așadar, nu pot spune unde este mai eficient, ci aș spune mai degrabă că nu contează locul atâta timp cât stăpânul este implicat. Am dezvoltat și o serie de ore de dresaj online despre care pot să îți povestesc.

Cum decurge o ședință de dresaj canin, fie ea și online?

O ședință ține în medie 20-30 de minute. În mod normal, câinii învață repede – 8 ședințe sunt suficiente pentru ca prietenul blănos să parcurgă tot programul. Revin la ideea că implicarea stăpânului este esențială pentru că pe lângă timpul pe care îl petrec eu cu cei doi, vine partea de teme de casă, dacă vrei. Exercițiul și consistența lui sunt calea spre formarea unui reflex solid. Nu este suficient ca stăpânul să lucreze cu câinele doar în timpul ședințelor.

Stăpânul se transformă într-un dresor. Tocmai pentru că există instinctul de haită și nevoia unei ierarhii, câinii răspund la recompense. Se simt bine când asociază că au făcut ceva bun prin care și-au mulțumit liderul și au primit o recompensă. Oamenii zâmbesc când le spun că recompensa nu trebuie să fie neapărat hrană. O vorbă bună și o mângâiere pe burtică este considerată tot o recompensă.

Cât de scump este un dresaj canin?

Noi, la Top Dog K9, avem mai multe pachete în funcție de dorința stăpânului. Îți dau mai bine un link unde sunt afișate toate serviciile de dresaj pe care le oferim și prețul lor. În mare, oferim următoarele servicii:

  •         dresaj puppy class – 50 lei/ședință; durează 8 săptămâni și se desfășoară la școala de dresaj 1 ședință/săptămână. Pot participa puii care au toate vaccinurile la zi și avizul medicului veterinar că pot să exploreze lumea.
  •         dresaj de disciplină – diverse pachete pentru căței începând de la vârsta de 6 luni.
  •         dresaj de pază
  •         examene de lucru

Nu cred că un dresaj canin este o cheltuială, ci o investiție în relația stăpân-câine. Educația canină durează o viață, se face constant și cu multă dragoste. Nu există altă rețetă mai potrivită.

Să ne recitim cu bine! 🌸