Despre mutarea de pe blogspot pe WordPress

În 26.06 s-a făcut o lună de când am pus în practică un plan pe care-l aveam din 2014. Mutarea de pe blogspot pe WordPress a fost o mișcare bună, chiar recomandată, pentru că dă blogului alt aer.

Vreau să vă povestesc despre acest proces și ce a presupus efectiv. Mi-a luat destul de mult să mă decid ce și cum. Cumva i-a lipsit o părere subiectivă pe această tema. Singura care cu adevărat m-a încurajat să fac această mutare a fost Alexandra, care până la urmă a fost mâna magică al acestui proiect.

În primul rând trebuie să vă gândiți ce vă doriți de la blog.

Dacă cineva își dorește bani din blog, o investiție minimă trebuie să existe.

De ce? Pentru că nimeni nu s-a născut învățat într-ale design-ului web și ale programării. Oricât de mult te-ai strădui tu, ca novice, să vâslești printre tutoriale ”cum să…” nu vei reuși niciodată să faci ce face cineva care se ocupă în principiu cu asta. Este simplu: este ca și cum ai pune un apicultor de meserie să îngrijească niște porci. ”Urechiometric” cu toții știm ce și cum, dar cu practica e mai greu.

Un blog aranjat și pus cap la cap de cineva care se pricepe este întâi mult mai practic, mai aspectuos, mai profi și de zeci de ori mai simplu de folosit. În plus, ce companie și-ar pune imaginea în joc pe un blog de amator. Oricât ne dorim să nu fie așa, imaginea, în ziua de azi, face toți o bună parte din bani. Sigur că alături de imagine contează și conținutul, însă în primul impact îl are felul în care blogul arată.

Așadar: ce-ți dorești de la blogul tău? WordPress

Dacă știi răspunsul la întrebare și ai deja un blog meșterit de tine, e cazul să apelezi la experți. Bineînțeles că există și părți nasoale ale acestui update. Dar să le luăm pe rând și să vă povestesc din experiența mea.

Am început să îmi construiesc singură blogul pe blogspot prin 2012. Îmi schimbam tema de la o săptămâna la alta, ba chiar am avut și vreo 3 nume diferite, dar într-un final acest aspect s-a reglat. Apoi, începând să butonez pe net, am aflat că pot scăpa de acel .blogspot.com și mi-am cumpărat cu 10$ un domeniu. Se presupunea că anual ar fi trebuit să plătesc 10$, însă nu s-a întâmplat așa, dar încă am domeniul și este și activ.

În momentul în care am decis să mă mut pe WordPress, mi-a trebuit ceva vreme să înțeleg că datele domeniului pe care-l cumpărasem de la google (mă rog, de la furnizorii lui google), erau pierdute pe vecie pentru că, neștiutoare fiind, nu le-am păstrat – de fapt nici nu-mi amintesc să le fi avut vreodată.

Probabil că recuperarea lor ar fi fost posibilă, într-un final îndepăratat,  prin multe e-mailuri către google și căutări amănunțite, însă nu era o opțiune. Șansele erau minime de a-mi recupera domeniul, așa că decizia mea a fost să cumpăr unul nou și să caut un host de încredere.

Am uitat să menționez că în cei 10$ pe care i-am plătit aveam și host-ul asigurat.

Nu știu cum, dar în fine. Bun, la recomandările Alexandrei, am ales spatiul.ro, de unde am cumpărat și domeniu .ro și găzduirea. Mutarea efectivă a durat vreo 20 de minute pentru că aveam deja conținutul descărcat într-un fișier, pe care Alexandra l-a încărcat în contul meu de WordPress, a ales o temă potrivită și a început să bibilească.

Între timp, eu am luat articolele la mână – le-am rearanjat, unele fiind ușor haotice după mutare, pe cele care mi-au displăcut le-am mutat în ciorne (nu le-am șters), am setat o fotografie aproape pentru fiecare articol și le-am redistribuit în categorii.

Timpul de lucru a fost în jur de două săptămâni, pentru că nu am lucrat numai la blog, dar a mers destul de bine.

Am ales WP pentru că-mi oferă mult mai multe opțiuni decât blogspot.

Cum ar fi să am o pagină dedicată arhivei și nu un widget în slidebar, link-urile sunt mult mai scurte și am opțiunea de a-mi optimiza articolele pentru motoarele de căutare (SEO-ul ăla renumit) 😀

Dezavantajul cel mai mare până acum este că am pierdut majoritatea cititorilor, însă nu pentru că m-am mutat (zic eu), ci pentru că a fost o pauză destul de lungă de scris. Aș putea spune că am luat-o de la zero cu bloggingul, însă nu-mi pare rău.

Prefer să mai aștept puțin. O să scriu în continuare, adunând în jurul meu oameni care citesc cu interes ceea ce scriu, regăsindu-se în textele mele, decât cititori trecători și pasivi.

Ca o concluzie despre mutarea de pe blogspot pe WordPress – am investit bani în blog și nu-mi pare rău. Am ales să-i dau un update. Vreau mai mult de la el și aici nu mă refer la bani, ci vreau ca alături de el să cresc, așa cum am făcut-o până acum de 3 ani încoace, să rămână ceva în urma momentelor care au trezit în mine diverse sentimente.

Voi de ce ați ales să investiți/nu investiți în blog? 🙂