Despre cititori și comentarii pe blog
Discutau fetele pe grupul Bloggerițelor despre faptul că oamenii își dau cu părerea din ce în ce mai rar pe blog, evitând să comenteze postările din diverse motive. Eu nu știu cum e să ai cu duiumul comentarii la o postare.
Cea mai comentată postare a mea a fost cea în care scriam despre ursul brun. Poate vă amintiți că undeva prin vara lui 2013, s-a iscat un mega scandal. Un scoțian se mândrea cu prada sa etc etc etc – între timp am scos postarea de pe blog.
Articolul respectiv a generat 21 de comentarii. Unele foarte răutăcioase, însă nu m-au deranjat. M-au bucurat pentru că oamenii reacționau la ceea aveam eu de spus.
Dacă ar fi să mă iau după Andreea (ceea ce n-o voi face, pentru că nu-mi stă în fire să mă dau bătută), ar trebui să mă las de blog și de scris, pentru că articolele mele nu sunt destul de intrigante pentru a crea în jurul lor o discuție – de orice fel.
Îmi asum parte din vină, pentru că nici eu nu comentez multe articole, din simplul raționament că nu apuc să citesc multe bloguri și nici nu mă atrag foarte multe în adevăratul sens al cuvântului.
Și acum, făcând un pas înapoi și privind în ansamblu. Mie nu-mi place să comentez doar ca să mă aflu în treabă. Ca mine sunt destul de mulți oameni.
Poate unii chiar nu au o părere sau nu sunt destul de motivați să și-o expună, mergând pe principiul Cine sunt eu să-mi dau cu părerea?!.
Poate că mulți bloggeri mi-ar sări în cap dacă ar citit rândurile următoare (noroc că nu trec foarte mulți pe aici), însă ce poți comenta la un blog literar, cu texte metaforice, epitete și alte briz-brizuri poetice. Citesc, dau like și ies, pentru că nu știu ce aș putea comenta sau interpreta. Să spun un „foarte frumos” sec doar ca să trimită link spre blogul meu… mulțumesc, nu.
Ok, ce e de comentat la blogurile culinare? Nu urmăresc pe cineva anume pe această nișă. Nu am timp să gătesc rețetele postate acolo zilnic, multe mi se par sofisticate și scumpe. Dacă am nevoie de o rețetă, dau un search pe google sau în Sanda Marin și mă informez. Nu citesc aproape deloc blogurile culinare doar pentru inspirație. Iar de comentat, am comentat o singură dată, nu-mi aduc aminte dacă era blog sau site, după ce am făcut rețeta. Mi-am spus părerea și am mulțumit. În rest, aș fi inutilă să zic Pare o rețetă interesantă, o voi încerca într-o zi.
Același principiu se aplică și pentru blogurile de IT, tehnologie, automobile sau orice alte minuni tehnice.
Le citesc doar când am nevoie și le comentez doar dacă am cu adevărat ceva interesant de spus.
Cel mai mult comentez pe blogurile personale. Știu și bloguri personale care spun povești vânătorești. Bloggerul nu este chiar atât de transparent și scrie articole pe bandă, personale cică, pentru diverse produse.
Dacă ar fi să trag o concluzie, aceea este că oameni nu s-au lăsat de comentat, pentru că bloggerii buni, nu neapărat vechi, dar care scriu sincer și deschis, sunt comentați, oamenii revin la ei zilnic. Deci contează sa ai și un oarecare ritm, o constanță și un stil pe care să nu-l schimbi prea des. Și evident contează și despre ce scrii, despre cum o spui și ce impresie lași. Zic.
Loredana M.
Eu personal comentez pe multe bloguri personale. Urmaresc anumite fete de multi ani si atunci sunt abonata la newslettere. Dar chiar si asa, nu de fiecare data am timp sa citesc toate articolele, insa cand mai vad o postare pe pagina lor de FB intru, citesc si comentez. De cele mai multe ori, insa se intampla si sa nu am ce sa spun, cum spuneai tu, sa nu am nici o parere. Ma informez si cam atat.
Depinde acum de fiecare persoana in parte. Adevarul este ca sunt bloguri care scriu pe banda, cum ai mentionat de altfel, dar acestia care scriu pe bani – advertoriale sau despre o anumita firma, e clar ca au anumite avantaje. Ceea ce ma face sa privesc mai reticent postarile!
Insa pe de alta parte, chiar daca au anumite avantaje din partea unei firme, bloggerul isi expune parerea subiectiv si sincer. Este absolut imposibil sa iti placa absolut toate produsele pe care le primesti de exemplu spre testare. Faptul ca ai primit un produs spre testare nu ar trebui sa influenteze parerea ta despre un produs. pana la urma firmei poate ii place faptul ca esti sincer si pana la urma, este blogul tau, este lumea ta, asadar ai dreptul sa iti expui parerea in mod sincer, pentru ca astfel vei castiga cititori! iar asta se vede in timp!
Cred ca ar fi multe de spus, dar ma opresc aici! 🙂
teodora
Am primit până acum de trei ori produse spre testare și nu am scris despre ele pe blog, pentru că pur și simplu nu mi-au plăcut și nu se potriveau cu gusturile și nevoile mele. Am trimis un răspuns sincer firmei respective, care mi-a mulțumit pentru părere fără nici o supărare. Acest fapt nu-l înțeleg mulți.
Tomata
Staaaaaaaaaaaaaaai, am zis ca EU m-as lasa de blog. nu am zis ca asta tre sa faca cei care au bloguri fara comentarii. Eu sunt dependenta de comentarii, asta e partea care imi place cel mai mult la blog. nu ma incalzesc like-urile, share-urile, tweet-urile, nimic. Dar daca cineva imi lasa 3 vorbe in sectiunea de comentarii, jubilez. Deci daca cumva blogul meu va seca in sectiunea aia… ma gandesc sincer ca nu mai sunt interesanta si ca nu starnesc in nimeni nici o parere, nu stiu sa incit lumea la dialog, nu mai am ce face pe un blog. imi pot face un site fara comentarii… dar care-i rostul. Repet: EU as face asta, nu e un sfat pe care il dau.
teodora
Tocmai de aia spuneam ca nu as face ca tine, insa trebuie sa nu uiti ca parerile tale sunt importante pentru multa lume, mai ales bloggerite mai putin cunoscute, care incearca sa scoata capul din multime. Ma includ si pe mine aici, insa nu sunt tot timpul de acord cu tine, la fel cum nu sunt de acord nici cu alte bloggerite si ideile lor.
Tomata
vezi, asta-i frumusetea comentariilor. asa cum ai zis si tu, ca nu te-au deranjat comentariile care nu erau de acord cu tine. nici pe mine nu ma deranjeaza, atata timp cat sunt argumentate.
cat despre parerile mele importante pentru altii… am un blog personal, plin de idei personale, fixiste, subiective. faptul ca cineva s-ar putea lua dupa mine, fara sa judece singur sau sa treaca prin filtrul judecatii proprii, nu mai e problema mea.
Anonim
”mie nu-mi place să comentez doar ca să mă aflu în treabă,…”, cred, bine spus, în schimb, părerea mea, este că scrii doar să te afli în treabă. Asta este limpede și nu o contest. Cunoști, stăpânești sau nu, limba română sau arta scrisului, tu scrii, ai un blog, ai un blog pentru că este la modă, Când ți se spune bloggeriță, probabil, ai orgasm. Ce este de comentat la blogurile culinare?! Foarte mult, mult mai mult decât aici, chiar simt cum ți s-a umflat pipota de invidie, rețete una și una, comentarii, sute, vizualizări, mii, like-uri,așijderea. Toate astea te fac să fii interesantă, un blogger care știe să se facă căutat, care scrie ceea ce se pricepe și toate astea atrag. În rest, regret să spun, lasă-te sau citește mai mult.
teodora
Îți mulțumesc pentru părerea ta sinceră, dar lasă-mă să te lămuresc asupra unor aspecte:
1. Lumea ar exista, cum a existat și până în anii '90 și fără bloguri sau fără oameni care să-și ”piardă timpul” scriind articole de orice fel. Așa cum am spus despre blogurile de nișă, personal (subliniez), le citesc strict când am nevoie și le comentez numai dacă ceea ce am de spus ar putea ajuta pe altcineva. Personal (subliniez și mă repet), cred că blogurile subiective îți arată viața și problemele de zi cu zi și din alte puncte de vedere, mai ales cele care nu coincid cu felul în care tu ai găsi soluții la micile sau marile probleme care-ți ies în cale, astfel îți poate deschide mintea, arătându-ți un alt mod de a gândi.
2. Talentată în arta scrisului cu siguranță nu sunt, pentru că dacă aș fi fost, probabil că în momentul de față m-ar fi preocupat intens literatura, filosofia, lingvistica, însă toate acestea rămân pentru mine un hobby, toate întâlnindu-se în cărțile pe care le citesc.
3. Nu am orgasm când mi se spune bloggeriță, ci sunt flatată, pentru că știu că în acest mod munca mea pe acest blog este într-un fel încununată.
4. ”Pipota” mea stă foarte bine la locul ei și se umflă (dacă aș avea-o) doar când este cazul, nici cum de ciudă. Nu sunt modestă, pentru că nu sunt atât de bună încât să-mi permit să fiu modestă.
5. Nu în ultimul rând, țin să îți spun că am acceptat comentariul tău din simplul motiv că m-a amuzat și ți-am dat toate aceste lămuriri nu pentru a te convinge cine sau cum sunt, pentru că știu că părerea ta despre mine va fi mereu aceeași, oricare ar fi ea. Le-am dat pentru că știu cum sunt și de ce scriu pe blog, iar argumentele tale mi se par răutăcioase, fără să aducă ceva constructiv.
Delia
Tu ești ca hoțul care strigă hoț!
Delia
Tu ești ca hoțul care strigă hoț! Și te dai viteaz după război. Așa sub anonimat nu te ia nimeni la întrebări.
Gabriela Bratu
eu incerc sa comentez cat mai des la blogurile pe care le urmaresc, si am destul de multe! dar ai dreptate, daca n-am nimic inteligent de spus, decat doua cuvinte seci, mai bine deloc. totusi, eu nu pot spune ca m-as lasa de blog daca nu primesc comentarii. recunosc, imi pare bine cand vad parerile celor care ma citesc, dar daca nu le vad, asta nu inseamna ca ma deprim. pur si simplu merg mai departe. iar vizitele imi arata ca lumea intra, cel putin de curiozitate, si fiecare citeste 1-2 articole. deci nu ma impacientez. cred ca ai nevoie de o perioada buna pentru a iti face cititori fideli, care sa te viziteze si sa poarte conversatii cu tine constant
Gratiela Vlad
Hmm… eu tind să îți dau ție dreptate. Nu sunt de acord cu părerea Andreei.
Știi ce se întâmplă… nu mereu cititorii simt nevoia să comenteze. Noi, ca bloggeri, nu scriem articole numai pentru ceilalți bloggeri, ci pentru oameni care chiar au nevoie de informațiile noastre. Și nu am nevoie să primesc răspunsuri. Am nevoie să ajut. De-asta fac asta…
Așadar, consider că vorba multă este „suspectă” în unele situații. Nu toți bloggerii au intenția de a aduna reacții în jur.
Te felicit pentru articole. Îmi plac foarte mult, chiar dacă nu comentez de fiecare dată! 🙂
Teodora
Îți mulțumesc pentru susținere! Între timp, am ajuns și eu la această concluzi, însă uneori mi se pare că lipsește feedback-ul. Apoi, se întâmplă diverse lucruri, un altfel de feedback și merg mai departe. 😀 Tu pe ce blog scrii?
BeFit Concept
Eu sunt realizatorului unui blog de sanatate, despre dieta si sport mai exact si citest diferite bloguri pentru a ramane conectat la evolutia societatii. Consider comentariile folositoare ca un feedback. http://www.fitnesspersonaltrainer.ro este siteul meu, va astept cu pareri. Multumesc