Daneza

Autor: David Ebershoffdaneza zgomotul gandului
Anul apariției: 2000
Limbă originală: engleză
Editura care a publicat traducerea: Rao
Nota mea: 4/5

Daneza sau The Danish Girl este acel gen de roman pe care vrei să-l citești atunci când simți că nu te mai regăsești. Mi-a picat în mână la vremea potrivită, pentru că dacă l-aș fi citit în ”zilele mele bune” probabil că nu l-aș fi înțeles. Einar, Lili și Greta – un triunghi amoros, a-ți spune, nu-i așa? Ei bine, lucrurile sunt puțin mult mai complexe decât atât, Einar și Lili fiind 2 în 1, același trup, dar două persoane diferite.

De menționat este faptul că romanul scris cu atâta migală de Ebershoff nu este pentru toate gusturile și pentru toate mințile. Există persoane – sunt sigură că există măcar una – care s-ar simți lezate, poate chiar jignite de această poveste inspirată din fapte reale. E greu de acceptat faptul că un bărbat nu este de fapt bărbat, ci sub trupul său blajin este captivă o adevărată femeie.

Unii ar spune că e ceva diavolesc în toată povestea aceasta, alții ar numi-o nebunie. Majoritatea ar evita astfel de persoane (pentru că da, există și în viața reală) sau ar încerca să le facă rău. Adevărul este că personajul principal al cărții, Einar-Lili, este de fapt bolnav.

Boala de care suferă personajul se numește hermafroditism adevărat și este o boală genetică a determinismului sexual la om. Practic, se produce o translocare de pe cromozomul Y (cel responsabil cu informația pentru sexul masculin) pe un cromozom X sau pe un autozom. Adică informația își găsește un loc care nu-i aparține de drept și-și face de cap, rezultând un individ care prezintă și testicule, dar și ovare. De obicei, această boală este determinată de un exces de producere a hormonilor androgeni fetali.

Majoritatea persoanelor care suferă de hermafroditism sunt declarate la naștere de sex masculin, însă la pubertate suferă schimbări de comportament, sânii se pot dezvolta și pot avea chiar cicluri menstruale.

Adică exact ce i se întâmplă lui Einar, chiar aflăm ulterior, că în timpul operației de schimbare de sex, profesorul Bolk găsește în pelvisul lui ovare, mici, nedezvoltate, dar funcționale. Ulterior, îi vine ideea să le ”altoiască” cu o pereche de ovare ale unei paciente cu tumoră gastrică (nu am înțeles exact la dacă această ”altoire” se referă la transplant sau nu).

Gata cu detalii tehnice, să trecem din nou la carte. Din punctul meu de vedere, Daneza e o lectură plăcută, iar stilul în care este scrisă te face să-ți dorești să citești mai mult și mai mult. Nu mi s-a părut că există exces de suspans sau clipe care să te țină cu sufletul la gură, dar au existat momente când te întrebai: oare eu ce aș face în situația asta? Și tocmai în acele momente stă farmecul cărții. Deși Einar-Lili sunt în prim-plan așa cum ar trebui să fie, eu nu aș neglija sentimentele Gretei.

Greta este o americancă rebelă, tolerantă și cu multă răbdare. Adică pe bune acum, eu cred că aș fi înnebunit să descopăr în timp că al doilea soț al meu (primul murise de tuberculoză) este de fapt hermafrodit. Nu știu dacă aș fi în stare să-i acord sprijinul pe care Greta i l-a acordat lui Einar și să o iubesc după transformare, așa cum Greta a iubit-o pe Lili. Mi-ar plăcea să pot fi capabilă să fac aceste lucruri, pentru că în viziunea mea, Greta este o femeie puternică, demnă, bună.

Am acordat totuși 4/5 stele acestui roman din pricina finalului. Nu, nu mă așteptam la un final fericit, nici la unul trist, dar nici la cel care a fost/este. Da, am o problemă cu finalul acestei cărți. S-ar putea să o aveți și voi sau nu. Mie una mi s-a părut… sec. Sincer, ba chiar m-a dezamăgit.

Dar vorba aceea, nu le poți avea pe toate. 😀 Dacă vreți să citiți cartea, o puteți comanda aici 🙂

Urmează să văd filmul și sunt curioasă cât de bună e ecranizarea, pentru că de lăudată, e foarte lăudată.