Mă amuză cum diferite destinații devin cool peste noapte. În bula mea lumea se bate în poze pe Facebook din tot felul de locuri exotice și îndepărtate. Toată lumea visează să zboare cât mai departe, să exporeze world wide, să trăiască o săptămână în paradisul pământean. Aș vrea să ajung și eu acolo, dar mi-am propus să încep cu acele paradisuri din vecinătate.

Albania este un fel de tabu. Toată lumea a fost măcar o dată în Grecia sau Muntenegru. Cei care au ajuns în Croația sunt și mai privilegiați, însă Albania a fost evitată cam de toată lumea. Cred că știm prea puține lucruri despre această țară din peninsula balcanică.

Incredibila arhitectură albaneză

Am căutat câteva informații și fotografii pe Pinterest pe care vreau să le împărtășesc cu voi. Albania a fost stat comunist până în 1990. Un an mai târziu aceasta a fost declarată Republica Albania și recunoscută în întreaga lume. Interesant este că în perioada Primului Război Mondial, dar și interbelic, țara a trecut printr-o perioadă de monarhie, apoi a fost republică, apoi din nou monarhie.

Dacă săpăm mai în trecut, aflăm că primele atestări ale Albaniei datează din Evul Mediu. Odată cu expansiunea otomană, țara a fost înglobată de  turci și eliberată abia în 1912. Sunt sigură că există și astăzi amprente ale pașalâcului turcesc în arhitectura albanezi și nu numai. Am găsit fotografii minunate care să te facă să îți bubuie inima de bucurie când te gândești că și tu vei ajunge acolo.

Plaje cu nisipuri fine și o mare limpede, albastră

Albania are ieșirea la Marea Adriatică și Ionică, fiind situată la aproximativ 70 de km de Italia. Un prieten care a locuit mult timp în Italia mi-a mărturisit că marea din Albania este mult mai frumoasă decât în țara pastelor. Nisipul este fin, cu mai puțini turiști și condiții foarte bune raportate la preț.

Tirana, capitala micului stat, are o populație de 860.000 de locuitori, adică aproximativ 30% din populația țării. Wikipedia spune că aceasta este în creștere

Munții și marea care conviețuiesc de minune împreună. De la climă mediteraneană și până la temperat-continentală statul albanez oferă o paletă largă de posilități. Cel mai înalt vârf, Korab, districtul Dibër are o altitudine de 2.753 m.

Berat, Albania

Pentru pofticioși, așa ca mine, Tavë kosi este un preparat musai de încercat.

Este ceva din carne de miel asezonat cu iaurt și condimente specifice. Nu lipsesc preparatele din pește și fructe de mare, precum și deserturile dulci, dulci.

Albanezii trăiesc din agrcultură producând fructe, legume și o longevivă cultură viticolă – cea mai longevivă din Europa. Nu sunt de evitat nici obiectivele turistice religioase. Fie că vorbim de cele creștine sau musulmane toate au un cuvânt important de spus în ceea ce este statul albanez astăzi.

Să fiu sinceră nici nu m-aș fi gândit la această destinație până să nu îmi spună cineva de ea. Am căutat toate informațiile de mai sus și încă multe altele. Cred că este un must see măcar o dată în viață. E aproape, pare un colț de rai și un loc să îți liniștești mintea și sufletul.

Popas în Republica Macedonia

Excursia în Albania este compusă din 11 zile care îmbină statul la plajă cu vizitatul unor locrui atât de necunoscute nouă. Mi-aș dori să ajung să văd tot ce oferă acest sejur. De la Tirana până la Berat, orașul celor 1000 de ferestre, la Appollonia. Vom poposi inclusiv în Macedonia, în capitala Skopje și orașul Ohrid.

Abia aștept să împachetez și să plec. Sunt sigură că voi vedea mult mai puține lucruri decât îmi propun și decât ar fi de văzut, însă abia aștept să merg. Voi unde plecați în vacanță? Ce părere aveți despre Albania? 🙂

Promisiunea mea este că vă iau cu mine prin cât mai multe fotografii și filmulețe scurte pe care le voi publica aici pe blog, dar și pe pagina mea de Instagram – teodora.mateoc

Acest articol este sponsorizat de Ultramarin, agenția de turism din Timișoara care își propune să ofere sejuri de neuitat și să descopere locuri inedite pentru cei de toate vârstele.

surse foto: 1, 2, 3